Agenţia de Integritate, munca în zadar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci amenzi date de inspectorii Agenţiei unor funcţionari publici au fost anulate în instanţă, deoarece procesele-verbale au fost incorect întocmite. În alte cinci cazuri, Judecătoria a

Cinci amenzi date de inspectorii Agenţiei unor funcţionari publici au fost anulate în instanţă, deoarece procesele-verbale au fost incorect întocmite.

În alte cinci cazuri, Judecătoria a decis sesizarea Curţii Constituţionale, iar magistraţii urmează să stabilească dacă prevederile Legii ANI încalcă dispoziţiile Constituţiei. Funcţionarul Ioan Sâsâeac, angajat în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Botoşani, este primul reclamant care a obţinut, în luna septembrie, anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei. 

Ora constatării contravenţiei, uitată

Ioan Sâsâeac a fost sancţionat cu 500 de lei de inspectorii ANI, în data de 1 august 2008, pentru nedepunerea la timp a declaraţiei de avere. Zece zile mai târziu, el a contestat contravenţia la judecătorie şi a arătat magistraţilor că inspectorul ANI nu a menţionat în procesul-verbal ocupaţia sa şi “a uitat” să treacă ora întocmirii procesului-verbal.

El mai invocă şi faptul că procesul-verbal a fost întocmit în lipsa sa sau a unui martor, aşa cum se subliniază în Ordonanţa privind regimul juridic al contravenţiilor, fiind caz de nulitate absolută a amenzii.

În instanţă, ANI a susţinut că Sâsâeac are calitate de funcţionar public şi obligaţia de a completa declaraţia de avere în termenul prevăzut de lege. Agenţia a susţinut că inspectorul a respectat procedura şi a făcut procesul-verbal corect.

Legea ANI, la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra unor excepţii de neconstituţionalitate a Legii ANI, la sesizarea Judecătoriei Sectorului 1, în cinci dosare care privesc funcţionari AVAS. Expertul jurist Daniela Carmen Flutur, expertul Marcel Paul Hofman, consilierul juridic Adina Iliescu şi referenţii Emilia Gabriela Radu şi Constantin Basarab Drăghici au arătat instanţei că prevederile Legii ANI privind declaraţiile de avere şi de interese depuse de personalul instituţiilor publice implicat în procesul de privatizare încalcă prevederile Constituţiei privind “unitatea poporului şi egalitatea între cetăţeni”.

Agenţia a atacat sentinţele

Reprezentanţii ANI ne-au declarat că împotriva contravenţiilor date de agenţii lor s-au formulat 107 contestaţii şi că judecătoriile i-au informat cu privire la anularea a două procese-verbale. “Instanţele nu au comunicat încă hotărârile judecătoreşti care conţin şi considerentele ce au condus la soluţia respectivă. Menţionăm că sentinţele civile respective nu sunt irevocabile, Agenţia atacându-le cu recurs”, se arată în răspunsul ANI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite