După doar trei ani de experienţă, o poliţistă a rezolvat într-o zi un caz vechi de 22 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără poliţistă din Buzău este cheia regăsirii dintre o mamă şi fiul ei, dat dispărut în urmă cu mai bine de două decenii. Agentul Georgiana Matei (24 de ani) spune că nu a făcut altceva decât să urmeze procedurile obişnuite de lucru.

Constanţa Tudor, o femeie din comuna giurgiuveană Băneasa, a trăit, zilele trecute, cea mai mare bucurie a vieţii ei. Şi-a regăsit, după 22 de ani, fiul pe care îl pierduse când acesta avea numai opt ani. Dan a fost dat dispărut în 1988, după ce a plecat din faţa blocului.

A sesizat asemănarea

Puştiul, pe atunci în vârstă de 8 ani, se afla în grija unei mătuşi din Bucureşti care locuia foarte aproape de gară. Copilul s-a urcat într-un tren care a crezut el că-l va aduce în acelaşi loc. Însă garnitura l-a dus în vestul ţării, la Oradea. Nu se ştie prin ce şoc a trecut încât memoria i s-a şters pur şi simplu şi nu a ştiut să mai spună de unde este şi cine-i sunt părinţii. Dan are acum 30 de ani, iar din 2004 lucrează ca zidar în Oradea. Toată această poveste emoţionantă n-ar fi avut loc dacă destinul n-ar fi fost ajutat de o tânără şi inimoasă poliţistă din Buzău, care a avut răbdarea şi priceperea să descopere că între două cazuri aparent deosebite, unul de dispariţie, altul de persoană fără identitate, există o legătură extraordinară.

Citiţi şi: Claudiu Jianu, poliţistul care execută fără milă şmecherii cu maşini de lux din trafic

Planuri de viitor pentru mama şi fiul rătăciţi de soartă în urmă cu două decenii

Agentul Georgiana Matei (24 de ani), poliţista la care facem referire, lucrează ca tehnician criminalist la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Buzău. Ea a sesizat asemănarea izbitoare între un copil dat dispărut în 1988 şi un tânăr declarat fără identitate, din Oradea. Experţii criminalişti au pornit ancheta de la sesizarea colegei lor din Buzău şi au finalizat cazul cu succes.

„În septembrie 2009, Inspectoratul de Poliţie Bihor a solicitat informaţii despre Dan, iar în aprilie 2010 a fost invitat pentru a-şi da acordul în vederea efectuării testului ADN. Probele s-au prelevat în luna mai", susţine Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului Bihor.

Novice în branşă

Georgiana Matei are doar trei ani de experienţă în branşă, dar deja şi-a demonstrat competenţa. A terminat Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr" din Câmpina, a obţinut apoi un masterat pe tehnică criminalistică şi, din 2007, lucrează la Compartimentul Identificări Judiciare, din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Buzău. Zilnic, îi trec prin faţa ochilor sute de fotografii.

La sfârşitul anului trecut, într-o zi obişnuită de lucru, agentul Georgiana Matei avea să înceapă programul cu un caz de dispariţie şi să-l încheie cu un altul, mult mai complex.

Memoria vizuală, cheia succesului

„În timp ce verificam o persoană dispărută din Buzău, în baza de date CDN (Cadavre, Dispăruţi şi persoane cu identitate Necunoscută - n.r.) am observat că semnalmentele unei persoane cu identitate necunoscută generate de sistem îmi sunt cunoscute. Atunci am trecut la o nouă interogare a bazei de date, strict pe semnalmentele acelei persoane cu identitate necunoscută. Sistemul mi-a generat o altă listă de persoane, iar printre ele am găsit şi copilul dispărut din municipiul Bucureşti. Atunci, am informat expertul de la Institutul Naţional de Criminalistică şi a pornit verificările", declară agentul Georgiana Matei. Practic, a reuşit să rezolve, în doar câteva ore, ceea ce colegii ei nu au reuşit să facă timp de 22 de ani.

Georgiana crede că atunci când a reuşit identificarea, cel mai mult a ajutat-o memoria vizuală, dar a avut parte şi de puţin noroc. „Sigur acea figură mi-a mai trecut prin faţa ochilor pentru că verificam zilnic numeroase fotografii şi mi-a rămas întipărită în memorie. Când am văzut poza celui fără identitate, din Bihor, ştiam că mai văzusem sprâncenele acelea, nasul, forma gurii, a buzelor. Apoi, s-au corelat anii dispariţiei copilului cu datele necunoscutului şi s-a ajuns la un final fericit", povesteşte poliţista.

Şefii Georgianei sunt încântaţi de performanţa tinerei. „Este un poliţist remarcabil, care va face carieră în criminalistică", este de părere Ion Marin, inspectorul şef al IPJ Buzău. Acum, toţi colegii Georgianei se mândresc că o asemenea superpoliţistă lucrează în Buzău.

DOTĂRI SLABE

În 1988, când s-a pierdut Dan Dumitru Enache, nu exista o bază de date pentru dispăruţi şi nici posibilitatea efectuării unor teste ADN. „Am găsit în gară un băiat cu deficienţe de vorbire şi am făcut o expertiză medico-legală pentru stabilirea vârstei", spune Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.

„Trebuie să-ţi placă meseria"

În ciuda tinereţii, agentul de poliţie Georgiana Matei se poate mândri cu câteva zeci de identificări, extrem de utile unor anchete. „Îţi trebuie memorie vizuală, dar toată lumea are asemenea abilitate. Apoi, trebuie să-ţi placă meseria, să dai atenţie detaliilor. Te uiţi la persoana respectivă, care are nişte repere, şi ştii că acelea sunt trăsături care se păstrează până la maturitate chiar dacă în timp expresia facială are o oarecare evoluţie", spune Georgiana. Tânăra poliţistă îşi aminteşte că a debutat în meserie cu un semisucces, deoarece persoana din baza de date cu dispăruţi a fost găsită ulterior printre cadavrele necunoscute.

„În 2007, am verificat o persoană dispărută de pe raza judeţului Buzău şi a fost găsită printre cadavrele cu identitate necunoscută, în judeţul Dâmboviţa. La acea persoană se potriveau trăsăturile şi cel mai mult a contat o pată albă de pe un obraz", îşi aminteşte Georgiana Matei.

Dan vrea să-şi recapete numele real

Ziarul „Adevărul" a relatat, în urmă cu câteva zile, povestea emoţionantă a regăsirii dintre Constanţa Tudor şi Dan Dumitru, la 22 de ani de când soarta i-a despărţit. „Atunci am căutat împreună cu poliţiştii în toate casele de copii din Bucureşti şi din împrejurimi", a povestit femeia. După un an în care femeia a stat mai mult pe drumuri şi-a pierdut speranţa că îşi mai poate vedea odrasla. „Am fost convinsă că a murit sau că a ajuns cerşetor", declară Constanţa.

În 2009, poliţia a reluat dosarele nerezolvate înainte de 1990. Un simplu test ADN a dovedit, la 13 iulie, că Dan şi Constanţa sunt mamă şi fiu.

I-a dăruit o icoană

„În noaptea care a precedat ziua în care am făcut testul ADN, am visat că mă întâlnesc cu mama", spune Dan, care a presimţit minunea. „Nu-mi aduceam aminte lucruri din copilărie, la fel cum nu-mi amintesc nici cum au trecut primii ani în Oradea. Dar am fost extrem de fericit la gândul că am o mamă", explică Dan.

Din momentul în care şi-a văzut mama, timp de două zile, tânărul nu s-a mai dezlipit de lângă ea. A ţinut-o de mână, a sărutat-o şi a îmbrăţişat-o încontinuu. I-a cumpărat cadou o icoană şi o carte de rugăciuni care să le amintească de şansa primită. Mama i-a povestit boacănele scurtei copilării pe care au petrecut-o împreună. Fiul i-a povestit despre viaţa lui de acum. Este absolvent al unei şcoli profesionale, profil zidărie, şi lucrează la o firmă încă din 2004.

În viitorul apropiat, Dan vrea să renunţe la numele primit de la cei de la Protecţia Copilului şi să-şi recapete numele real. „Voi depune cerere în instanţă ca să-mi recapăt identitatea", spune bărbatul. Deşi îl va chema din nou Enache, ca pe tatăl său, Dan nu s-a gândit încă dacă îşi va căuta şi celălalt părinte. „Mama e importantă acum, la tata nu m-am gândit încă", susţine tânărul.

image

Întâlnirea dintre Constanţa Tudor şi Dan Dumitru a fost încărcată de emoţie 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite