Agent de Poliţie în România: 30 de ani de muncă, 2,5 ani de pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţist în timpul serviciului
Poliţist în timpul serviciului

Noua lege a pensiilor urcă de la 55 la 60 de ani vârsta de pensionare a poliţiştilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a acestora este, statistic, de doar 62,5 ani.  Subofiţerii din Poliţie vor munci mai mult - într-un sistem subfinanţat şi suferind la capitolul resurse umane - dar vor lua salarii şi pensii mai mici.

Noua lege a pensiilor este picătura care a umplut paharul răbdării pentru angajaţii din Ministerul de Interne.

Întâi, cei 40.000 de agenţi din Poliţia Română au aflat că vor pierde la leafă, potrivit legii salarizării unice (nr.330/2009), dar cu un an păsuire de la Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă. Concret, pe parcursul anului 2010, lefurile vor fi menţinute la nivelul aproximativ înregistrat la 31 decembrie 2009, urmând ca acestea să se micşoreze simţitor începând cu 2011. Atunci, Legea 330/2009 va scădea coeficientul de salarizare al agenţilor de poliţie de la 2,90 la maximum 2,35. Aceşti coeficienţi se înmulţesc cu salariul minim brut pe economie în valoare de 705 lei. Rezultă că agenţii cu experienţă şi vechime vor pierde la leafă aproape 400 de lei.

Acum, agenţii de Poliţie află că este foarte probabil să li se ia bani şi din pensie, în condiţiile în care vor fi obligaţi să muncească cinci ani în plus.

„Se schimbă regula în timpul jocului"

Noua lege a pensiilor propusă de Guvernul Boc este bazată pe principiul contributivităţii, aspect profund neliniştitor pentru poliţişti. Actele normative actuale prevăd pentru angajaţii din Poliţie o contribuţie obligatorie de 5% lunar, un alt procentaj de 5,5% fiind asigurat din bugetul de stat. Contribuţia proprie fiind mică, pensia va fi - după noua lege - firesc, mai săracă. „Este strigător la cer. Ce vină are poliţistul dacă ani de zile a fost beneficiarul unui alt sistem de pensii? Statul român schimbă regulile în timpul jocului", ne-a declarat Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

Până în acest moment, legiuitorii n-au oferit o soluţie viabilă la această problemă ridicată de sindicatele din Poliţie. Deocamdată se discută, se dezbate, se analizează...

Pensie cu 40% mai mică

Actul normativ va creşte vârsta de pensionare a poliţiştilor de la 55 de ani la 60. De asemenea, stagiul complet de cotizare va urca la 30 de ani, de la 25. Poliţiştii sunt furioşi: „Statistica oficială a Direcţiei Medicale din Ministerul Administraţiei şi Internelor arată că speranţa de viaţă a poliţistului român este de 62,5 ani. După 30 de ani de muncă în condiţii speciale, ne alegem cu doi ani şi jumătate de pensie, şi aia micşorată", susţine Vasile Lincu, preşedintele sindicatului poliţiştilor „Pro Lex".

Noua lege schimbă modul de calcul al pensiei pentru angajaţii din MAI, şi-l schimbă, spun sindicaliştii, în defavoarea lor. Înainte, pensia reieşea din media salariului pe ultimile şase luni de activitate, perioada cea mai bănoasă pentru un agent care urcă în carieră constant.

Legea unică a pensiilor, trimisă Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare a schimbat ecuaţia: se ia în calcul toată perioada de activitate, inclusiv cea de debutant în Poliţie. În plus, potrivit articolului 94, aliniatul 1, „cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie". Neoficial, potrivit Direcţiei Resurse Umane din IGP, această modalitate de calcul va micşora pensia agenţilor de Poliţie în medie cu 40%. Astfel, un subofiţer se va retrage din activitate cu aproximativ 600-700 de lei pe lună, iar un ofiţer fără funcţie înaltă cu 1.000-1.100 de lei.

Puţini şi săraci, ciuca bătăilor

Nemulţumirile poliţiştilor sunt cu atât mai mari cu cât sunt nevoiţi, de ani buni, să lucreze într-un sistem subfinanţat şi cu deficit consistent de personal, mai ales în zona operativă.

Potrivit ultimului bilanţ al Poliţiei Române, în 2009 bugetul alocat instituţiei a asigurat 50% din contravaloarea normei de echipare a cadrelor şi doar 18% din necesarul fondurilor de investiţii.

IGP stă foarte prost şi la mijloacele de transport - are în dotare 10.343 de vehicule, faţă de necesarul de 25.293, gradul mediu de dotare fiind de 41%.

Deficit de personal

O problemă stringentă a poliţiştilor este deficitul de personal, iar unde oamenii sunt mai puţini, volumul de lucru creşte exponenţial. În prezent, din 61.253 de posturi prevăzute în organigrama Poliţiei Române, sunt ocupate 53.844, deficitul de poliţişti fiind, la nivel naţional, de 7.509 - majoritatea din zona operativă.

În asemenea condiţii de muncă, statistica privind starea de sănătate a poliţiştilor redactată de Direcţia Medicală a MAI este grăitoare: în 2009 au fost declaraţi inapţi medical 1.357 în urma afecţiunilor dobândite în mediul de lucru. Spre comparaţie, în 2008 aceştia au fost doar 649.

Ultrajul, în creştere

Pe lângă subfinanţare şi deficit de personal, poliţiştii consideră că sunt insuficient spre deloc protejaţi de lege. Cazurile de ultraj au crescut simţitor, în timp ce numărul agresorilor pedepsiţi este în continuă scădere.

Statistica oficială pe 2009 constată 401 infracţiuni de ultraj şi 532 de poliţişti sau jandarmi agresaţi. Din aceste cazuri, în doar 12 situaţii s-a ajuns la arestarea preventivă a atacatorilor.

Chestorii - avantajaţi la salarii

Legea unică a salarizării va afecta, din 2011, exclusiv partea de execuţie din personalul MAI. Dacă agenţilor li se scăde coeficientul de salarizare de la 2,90 la maximum 2,35 (de la 2.044 de lei la 1.656 de lei), chestorii se bucură de o creştere a coeficientului respectiv de la 7,20 la minimum 8,15 şi maximum 9,15 (de la 5.076 de lei la cel mult 6.450 de lei).

În acest moment, la nivelul Poliţiei Române, ponderea numărului total al funcţiilor de conducere reprezintă un procentaj de 4,73%. Iar în aparatul central al IGP procentajul urcă la 9,75%.

"Statistica oficială a Direcţiei Medicale din Ministerul Administraţiei şi Internelor arată că speranţa de viaţă a poliţistului român este de 62,5 ani. După 30 de ani de muncă în condiţii speciale, ne alegem cu doi ani şi jumătate de pensie, şi aia micşorată" ( Vasile Lincu - preşedintele sindicatului poliţiştilor „Pro Lex)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite