Păr în exces? Află cauza!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păr în exces? Află cauza!
Păr în exces? Află cauza!

Pentru femei, părul nedorit de pe faţă şi de pe corp reprezintă  o adevărată problemă estetică. În plus, prezenţa lui excesivă poate semnala o serie de afecţiuni. Află când este cazul să te îngrijorezi.

În termeni medicali, pilozitatea excesivă pe zone care nu sunt în mod normal acoperite de păr la femei se numeşte hirsutism.

Cel mai frecvent sunt afectate buza superioară, obrajii, zona perciunilor şi spatele. Firele de păr sunt groase, negre şi rezistente la rupere.

La nivel mondial, între 6 şi 10 la sută din femei suferă de hirsutism, conform cercetătorilor americani şi spanioli. Hirsutismul este cauzat de producţia excesivă de hormoni masculini, eliberaţi de ovare şi de glandele suprarenale.

Afecţiuni care cresc nivelul hormonilor

image

Studii recente arată că şi nivelul crescut de insulină duce la apariţia hirsutismului, deoarece stimulează ovarele să producă hormoni masculini.

Există însă o serie de boli care cresc nivelul acestor hormoni în cazul femeilor: sindromul ovarelor polichistice, Cushing (boală rară, ce apare când organismul este expus la o cantitate mare a unui hormon, numit cortizol), tumorile maligne la nivelul ovarelor sau glandelor suprarenale şi hiperplazia suprarenală congenitală (creşterea în volum a glandelor suprarenale).

Dar şi anumite medicamente (anticoncepţionalele cu o concentraţie mare de hormoni) pot duce la apariţia hirsutismului.

În 70-80 la sută din cazurile de hirsutism, vinovate sunt ovarele polichistice.

Factori agravanţi ai pilozităţii

image

Semne ale unui nivel ridicat de hormoni masculini la femei sunt apariţia acneei, menstruaţiile neregulate şi îngroşarea vocii.

Este bine de ştiut că pilozitatea în exces poate fi influenţată şi de factori nonhormonali: temperatura cutanată şi fluxul sanguin local. S-a constatat creşterea mai accelerată a părului pe timp de vară.

Tratamentul, numai la recomandarea medicului

Cea mai simplă metodă de îndepărtare a pilozităţii în exces se face pe cale cosmetică. Eficienţă maximă are epilarea cvasidefinitivă cu ajutorul luminii intens pulsate. Acest tip de epilare trebuie făcut doar în cabinetele dermatologice. În cazul pilozităţii excesive este necesar şi consultul medicului endocrinolog.

De obicei, se recomandă măsurarea nivelului hormonal, iar, în anumite cazuri, ecografia utero–ovariană şi ecografia şi tomografia glandelor suprarenale. În ceea ce priveşte tratamentul, acesta variază în funcţie de cauză. Adesea, este recomandat tratamentul medicamentos. În caz de tumori ovariene sau ale glandelor suprarenale, este indicată chirurgia. 

Menopauza, posibilă cauză a tulburării

Atunci când este vorba de creşterea în exces a părului pe zone care sunt în mod normal păroase, fenomenul se numeşte hipertricoză.

Cauzele în acest caz pot fi: o dereglare hormonală, prezenţa unor tumori ovariene, sindromul ovarelor polichistice, menopauza, însoţită de apariţia chisturilor ovariene, şi anumite tratamente cu corticoizi sau cu hormoni masculini. Unele antibiotice şi antiepileptice pot stimula şi ele creşterea pilozităţii.

Răspândire

Creşterea anormală de păr pe faţă este frecvent întâlnită la femeile din anumite zone ale lumii, fără a fi vorba despre o afecţiune în sine (cum sunt femeile din zona mediteraneană), afirmă specialiştii.

Sfat

Dacă observi modificări în ceea ce priveşte creşterea părului, nu ezita să consulţi medicul.

image

Specialistul nostru


Dr. Ana Maria Mihai
medic specialist endocrinolog Spitalul Militar Central

Dezvoltarea pilozităţii în exces poate avea mai multe cauze. Cele mai frecvente sunt excesul de hormoni androgeni secretaţi de ovar (sindrom de ovar polichistic) sau de glandele suprarenale (hiperplazie adrenală congenitală sau tumoarea secretantă de androgeni), sensibilitatea receptorilor de la nivelul foliculilor piloşi pentru hormonii masculini (androgeni), alte afecţiuni endocrine: acromegalie, hipercorticism (sindrom Cushing).

Totuşi, o uşoară pilozitate (cu fire de păr subţiri) prezentă la nivelul buzei superioare şi periareolar (în jurul areolelor mamare) este întâlnită mai ales la femeile brunete, fără a fi simptomul vreunei boli.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite