Află care e motivul remanierii: Nica, prins cu minciunica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Află care e motivul remanierii: Nica, prins cu minciunica
Află care e motivul remanierii: Nica, prins cu minciunica

Informaţiile ministrului Dan Nica privind rezervarea tuturor autocarelor de către unele partide pentru 22 noiembrie sunt false. „Adevărul“ a contactat mai multe firme de transport din toată ţara pentru a „închiria“ autocare în ziua alegerilor. Toate aveau autocare disponibile pentru 22 noiembrie şi 6 decembrie.

Aflat la Craiova, ministrul de Interne, Dan Nica, a anunţat, vineri, că deţine informaţii conform cărora nu mai există niciun autocar liber de închiriat pentru 22 noiembrie, când va fi primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar şi pentru 6 decembrie, când se prerconizează a fi cel de-al doilea tur de scrutin.

Citiţi şi:


Nica şi-a explicat teoria într-o notă ironică: fie românii se pregătesc pentru turism la mănăstiri, fie „cineva s-a hotărât să organizeze turism electoral“. În încercarea de a proba veridicitatea celor declarate de ministrul Internelor şi Administraţiei, reporterii „Adevărul“ au întocmit o veritabilă hartă a societăţilor de transport din România, după care au lansat o provocare generală.

Toţi reprezentanţii firmelor apelate au fost întrebaţi dacă pot pune la dispoziţia unei firme un număr suficient de autocare şi microbuze pentru a transporta aproximativ 200 de persoane în zilele alegerilor. Pretextul folosit a fost organizarea unui „team building“ corporatist ce ar fi urmat să aibă loc exact în zilele alegerilor, 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie. Toate societăţile apelate au dat un răspuns pozitiv. Ba, mai mult, obligate şi de numărul scăzut de comenzi similare pe vreme de criză economică, unele dintre aceste firme s-au grăbit să ne ofere şi reduceri sau facilităţi la închiriere.

„Nicio problemă, se rezolvă“

Bucureşti. Toate firmele mici de transport contactate, Comanto SRL, Apostol Groupe SRL, Gregory Tour SRL şi C&D Partener Transport au dat răspunsuri afirmative cererilor de închiriere a unor autocare pentru un eveniment gen team building. La fel s-a întâmplat şi în cazul firmelor mari, C&I şi Eurolines (sucursala Bucureşti), ai căror reprezentanţi au solicitat mai multe detalii pentru stabilirea numărului autocarelor şi a preţului.

Cluj. Directorul tehnic al firmei Fany SRL, Vlad Sabo: „E greu să vă dau un răspuns acum, însă în principiu putem găsi o formulă de colaborare. Ar fi vorba de trei autocare plus un microbuz şi, eventual, aş putea găsi un alt autocar de la altă firmă. Încercăm să colaborăm şi găsim cumva o soluţie”

Braşov.
Ion Codreanu, patronul firmei SC Codreanu SA: “Se pot închiria autocare pentru team building, indiferent de perioadă. Costul serviciilor urmează să-l calculăm mâine (n.r. - luni)“.  

Timişoara.
Directorul Autotim, Constantin Stroe: „Avem autobuze disponibile. Pentru 200 de persoane e nevoie de patru autocare. Preţul unui kilometru este de patru lei pe kilometru, dar, pentru că sunteţi mulţi aveţi o reducere şi vă pot da la 3,5 lei”.

Dolj. Aurel Gheorghiţă, asociat în cadrul firmei Aur Trans: “Noi nu avem capacitatea să transportăm 200 de persoane, dar nu e nicio problemă, că vorbim şi cu alţi transportatori. Asta când cade? Într-o sâmbătă sau o duminică? Duminică? Sigur, nicio problemă, se rezolvă”.

Bacău. Doina Filimon, impegat în cadrul SC Transport Bistriţa SA: „Sunt maşini disponibile, dar trebuie să veniţi mâine să faceţi o cerere la secretariat. Având în vedere că este un număr atât de mare de persoane, 200,  tariful va fi negociabil”.

Iaşi. O angajată a societăţii Transbus Codreanu SRL: „Pentru acea dată avem autocare disponibile. Însă trebuie să sunaţi luni la persoana care se ocupă de închirieri”.

Neamţ.
Costel Munteanu, administratorul firmei Patru Plus Trans: „Pentru această dată vă putem ajuta cu autocare sau cu microbuze. Veniţi mâine (n.r. - luni) şi facem un calcul şi vă spunem cam cât ar costa închirierea maşinilor”.

Ministrul a întors-o ca la Ploieşti

image

Cu vastă experienţă electorală, ministrul Internelor şi Administraţiei, Dan Nica, nu a putut să-şi susţină teoria turismului electoral de tipul operaţiunii „Autobuzul“  Foto: Agerpres



Ipoteza cu iz electoral lansată de Dan Nica a avut darul de a arunca asupra PDL şi PNL suspiciuni privind organizarea unui eventual turism electoral.

Iritaţi, social-democraţii şi liberalii au reacţionat imediat. „Noi trebuie să recunoaştem că am fost oarecum şocaţi de declaraţiile domnului ministru Nica (…). Este absolut inacceptabil ca domnul Nica să insinueze că PDL s-ar pregăti de acest lucru”, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Adriean Videanu. Pe de altă parte, deputatul liberal Cristian Adomniţei a susţinut că afirmaţiile lui Nica referitoare la turismul electoral nu reprezintă decât o nouă înţelegere între PSD şi PDL. “Ei doar mimează cearta pentru a-şi securiza fiecare electoratul său, dar se împacă de minune la împărţirea ciolanului”, a fost de părere Adomniţei.

La raport

Chemat, sâmbătă, la Palatul Victoria pentru a-i da explicaţii prim-ministrului în legătură cu declaraţiile făcute, Nica şi-a nuanţat, ieri, afirmaţiile.

„Faptul că au apărut declaraţii ale reprezentanţilor liniilor de transport care anunţă public că nu vor transporta oameni în zilele de 22 noiembrie şi 6 decembrie arată că au înţeles corect mesajul pe care eu l-am dat”, a menţionat Dan Nica. El a spus că îl bucură reacţiile stârnite de declaraţiile sale, dar a refuzat să precizeze ce a discutat cu premierul pe această temă atunci când a fost chemat la Guvern. ( Alina Voaideş)

Metoda „Autobuzul“

Metoda „autocarelor” a fost practicată la mai toate alegerile care au avut loc în România, în ciuda prevederilor din legea electorală, care stabileşte că votul multiplu şi tentativa se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani. De obicei, autobuzele sunt închiriate pentru transportul votanţilor, care sunt duşi să-şi exprime opţiunea şi în alte localităţi decât cele de domiciliu. La turismul electoral se recurge atunci când la alegeri este permis votul pe liste suplimentare, adică pot vota şi persoanele care se află în tranzit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite