Ai des palpitaţii? Află cauza!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În condiţii de efort fizic sau de stres este normal ca inima să bată mai repede, tulburare de moment ce se numeşte tahicardie. Când palpitaţiile persistă şi apar la intervale de timp scurte, tahicardia este semn de boală.

În mod normal, inima bate de cel mult 100 de ori pe minut. La efort fizic susţinut, în timpul unui atac de panică sau la căldură, inima începe să bată mai repede şi vei simţi că nu ai aer. Specialiştii spun că acest lucru este absolut normal.

Situaţia stă cu totul altfel dacă ai din ce în ce mai frecvent astfel de simptome, fără nicio explicaţie. Mai mult, ar trebui să te prezinţi imediat la medic dacă palpitaţiile sunt însoţite de dureri în capul pieptului şi de ameţeală sau chiar de leşin. Aceste simptome apar din cauză că inima nu mai pompează eficient sânge în organism.

De vină, unele medicamente pentru inimă

Palpitaţiile frecvente, care apar fără motiv, ascund o malformaţie congenitală a inimii, o degradare a ţesutului inimii sau o tensiune arterială crescută. De asemenea, tahicardia apare şi în urma administrării medicaţiei pentru inimă, precum şi în caz de pierdere de electroliţi (substanţe înrudite cu mineralele), situaţie frecvent întâlnită în timpul verii, din cauza deshidratării.

Inima poate bate şi de 240 de ori pe minut!

În anumite cazuri, tulburările de ritm cardiac pot perturba definitiv funcţia inimii, crescând riscul de infarct. Acesta este în special cazul tahicardiei ventriculare, o tulburare de ritm la nivelul ventriculelor inimii. Din cauza ritmului cardiac rapid (inima poate ajunge şi la 240 de bătăi pe minut!), ventriculele nu au timp să se umple şi să pompeze suficient sânge.

Când palpitaţiile sunt urmarea unei tulburări existente deasupra ventriculelor inimii, este vorba de tahicardie supraventriculară. În acest caz, sângele nu circulă corect la nivelul inimii încă de la naştere. Tulburarea prezintă mai puţine complicaţii ca tahicardia ventriculară.

Tahicardia netratată poate duce la infarct

Schema de tratament poate varia. Astfel, medicul cardiolog îţi poate recomanda fie medicamente (permanente, pentru prevenire, sau de urgenţă, în caz de palpitaţii), fie intervenţie chirurgicală corectivă.  În situaţiile de urgenţă, specialistul poate aplica şi şocuri electrice.

 Tahicardia necorectată poate duce la complicaţii, de tipul cheagurilor de sânge, care pot cauza infarct. O altă consecinţă ar fi fibrilaţia atrială. În acest caz, dacă persoana bolnavă nu primeşte îngrijiri în câteva minute, tulburarea poate fi fatală.

De ce o ia inima la galop?

Inima este alcătuită din patru cavităţi:două atrii şi două ventricule.

image


Ritmul inimii este controlat de un stimulator natural, (nod sinusal), localizat în atriul drept. Acesta produce impulsuri electrice, care iniţiază fiecare bătaie de inimă. Din acest nod, impulsurile traversează atriul, determinând muşchii să se contracte şi să pompeze sânge.

Im­pul­surile electrice ajung la alt nod (atrioventricular), ce încetineşte semnalul electric, lăsându-le timp ven­triculelor să se umple cu sânge. Când impulsul electric ajunge la muşchii din ventricule, se contractă. Astfel, vor „împinge” sângele spre plămâni sau în tot organismul.

Palpitaţiile apar atunci când impulsurile electrice nu mai sunt transmise corect.

Specialistul nostru
Dr. Alexandrina Tatu, medic primar cardiologie

Diagnosticarea corectă a tahicardiei (diagnostic ce se poate face pe baza electrocardiogramei) are o importanţă la fel de mare ca şi cunoasterea cauzei ce a determinat apariţia ei. În primul rând trebuie corectaţi factorii declanşatori (anemia, febra, hipertiroidia, insuficienţa cardiacă), iar în acest caz, odată cu tratamentul cauzei, ritmul tahicardic revine la normal.

Există însă şi tahicardii provocate de existenţa în inimă a unor centrii şi căi electrice suplimentare (faţă de normal). Acestea beneficiază de tratament medicamentos (pe toată viaţa), defibrilare electrică sau chiar de intervenţii de ablaţie electrică.

Această metodă reprezintă o tehnică recent introdusă în ţara noastră, care constă în efectuarea unei hărţi electrice a inimii, detectarea focarelor sau căilor suplimentare şi în desfiinţarea lor cu ajutorul descărcării unor curenţi de joasă frecvenţă. În ceea ce priveşte regimul alimentar, nu există alimente care să provoace sau să prevină apariţia tahicardiei.

Există însă persoane care, în urma consumului exagerat de cafea, nes ori de alcool, pot avea ritmuri tahicardice. Astfel, la pacienţii care au avut episoade de tahicardie este mai înţeleaptă evitarea consumului acestora.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite