Trupele americane din Afganistan au moralul în scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moralul trupelor americane staţionate în Afganistan este în scădere, potrivit unui studiu al Pentagonului făcut public vineri şi care arată de asemenea că soldaţii aflaţi la a treia sau a patra misiune dezvoltă mai multe probleme psihice, relatează AFP.

Prezentat în contextul în care preşedintele american urmează să stabilească în următotoarele săptămâni dacă SUA vor trimite sau nu mai mulţi militari în Afganistan, studiul pune în evidenţă un stres mai ridicat decât anul trecut în rândul militarilor desfăşuraţi în această ţară.

În schimb, în ceea ce-i priveşte pe camarazii lor staţionaţi în Irak, moralul s-a arătat a fi în creştere, rezultat atribuit scăderii numărului de violenţe din această ţară.

Studiul vine la o săptămână după ce un psihiatru din cadrul armatei, temându-se că va fi trimis în misiune, a deschis focul într-o bază din Texas, omorând 13 persoane şi rănind alte 40.

Numai 5,7% din soldaţii din Afganistan care au fost intervievaţi în cadrul acestui studiu au spus că moralul unităţii lor este "bun" sau "foarte bun", în timp ce în 2007 această proporţie a fost de 10,2%, potrivit Pentagonului.

Interogaţi în nume personal, militarii sunt puţin mai optimişti, 17% dintre ei afirmând că au un moral "bun" sau "foarte bun", comparativ cu 15,4% în urmă cu doi ani.

Cu toate acestea, notează autorii studiului, soldaţii desfăşuraţi în Afganistan pentru a treia sau a patra oară "sunt considerabil mai susceptibili de a suferi de probleme psihologice" decât cei care sunt în prima sau a doua misiune.

În cadrul primului grup, 31% dintre soldaţi suferă de probleme psihologice, în timp ce această proporţie este de 13,6% în rândul celor care sunt desfăşuraţi pentru prima dată în această ţară, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite