România ar putea trimite trupe suplimentare în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ar putea trimite trupe suplimentare în Afganistan
România ar putea trimite trupe suplimentare în Afganistan

România intenţionează o mărire a contingentului său din Afganistan, în ciuda tensiunilor politice interne şi a crizei economice, a declarat Damon Wilson, expert la Atlantic Council. Acesta a comentând vizita lui Biden la Bucureşti şi a constat că România ar putea fi o gazdă ideală pentru noul scut antirachetă.

Potrivit expertului de la Atlantic Council, pentru majoritatea americanilor, Bucureştiul nu este o alegere evidentă. Este un teritoriu devastat în timpul Războiului Rece de Nicolae Ceauşescu şi poliţia sa secretă.

România se numără printre cele mai noi - şi sărace - membre NATO şi UE. Mai mult, România este în centrul unor frământări politice, în condiţiile în care Parlamentul nu reuşeşte să numească un nou premier, iar naţiunea va avea alegeri prezidenţiale luna viitoare, a mai explicat Wilson.

Pe de altă parte, administraţia americană recunoaşte tot mai mult faptul că relaţia pe care SUA o au cu România postcomunistă este specială. România a fost un aliat de încredere. Conducerea sa nu este prorepublicană sau prodemocrată, este proamericană.

România a demonstrat că se află acolo unde America are mai mare nevoie. România nu a ezitat să desfăşoare un număr mare de militari în Irak şi Afganistan. Iar Bucureştiul le-a dat aprobarea soldaţilor săi să lupte.

În ciuda  tensiunilor politice interne şi a crizei economice, România intenţionează o mărire a contingentului său din Afganistan, susţine expertul. De asemenea, România a menţinut o cooperare strânsă în materie de informaţii în susţinerea eforturilor globale ale SUA.

Vicepreşedintele american Joe Biden a vizitează Europa Centrală săptămâna aceasta ca parte a eforturilor administraţiei de a linişti temerile în urma deciziilor luate de administraţia americană pe tema scutului antirachetă. Obiectivele Casei Albe merg însă dincolo de apărarea antirachetă. Misiunea lui Biden este de a reda încredere aliaţilor şi de a demonstra angajamentul faţă de o regiune care pune la îndoială susţinerea SUA, pe care mult timp s-a bazat, scrie Damon Wilson într-o analiză datată 22 octombrie.

Damon Wilson este vicepreşedinte şi directorul Programului pentru Securitate Internaţională de la Atlantic Council, un think tank axat pe transformarea NATO, apărarea europeană, ameninţările pentru securitatea globală, apărare transatlantică şi cooperare în domeniul informaţiilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite