Premierul Brown aşteaptă ca Obama să anunţe noua strategie pentru Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Gordon Brown a declarat miercuri că se aşteaptă ca preşedintele american Barack Obama să anunţe "în câteva zile" noua sa strategie pentru Afganistan, relatează AFP.

Brown a explicat în timpul şedinţei sale de întrebări în Camera Comunelor că a discutat cu Obama. "Mă aştept să anunţe în câteva zile care va fi numărul (soldaţilor americani - n.red.) din Afganistan", a spus el.

"Am fost prima ţară care a acceptat să trimită trupe suplimentare pentru următoarea etapă a misiunii din Afganistan şi încercăm să convingem şi alte ţări să facă la fel ca noi", a adăugat premierul britanic.

Barack Obama dezbate miercuri cu consilierii săi patru opţiuni diferite privitoare la viitoarea sa strategie şi eventuala trimitere de trupe suplimentare în Afganistan, a anunţat Casa Albă.

Grupul de presă McClatchy a scris că Obama va opta pentru trimiterea a 30.000 de militari suplimentari, în timp ce CBS a afirmat luni seară că el a decis să trimită aproape 40.000. Dar purtătorul de cuvânt al lui Obama, Robert Gibbs, a respins marţi aceste informaţii.

"Oricine spune că preşedintele a luat o decizie (...), nu are, sincer, nici cea mai mică idee despre ce vorbim", a declarat Gibbs, insistând asupra faptului că Obama nu a luat încă o hotărâre.

Casa Albă subliniază că mărimea contingetului nu este decât unul dintre factorii luaţi în calcul de Obama în cadrul revizuizii strategiei americane din Afganistan şi Pakistan.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii miercuri, majoritatea americanilor (56%) se opun trimiterii de întăriri în Afganistan, însă, paradoxal, 52% spun că Obama ar trebui să urmeze recomandările generalilor săi, care cer insistent întăriri. De asemenea, din totalul de 1.018 persoane chestionate telefonic, 49% sunt de părere că preşedintele american pierde prea mult timp în anunţarea deciziei sale, faţă de 50% care cred contrariul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite