Operaţiune importantă în Afganistan împotriva talibanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 4.000 de militari americani, precum şi 650 de poliţişti şi militari afgani, au lansat o importantă operaţiune,  Khanjar (lovitură de sabie) împotriva talibanilor în provincia Helmand din sudul Afganistanului, relatează AP şi AFP.

Operaţiunea, la care participă aproximativ 50 de avioane, constă dintr-o intervenţie a trupelor contra bastioanelor talibanilor în sud. Ea este, potrivit ofiţerilor pe teren, cea mai mare operaţiune aeropurtată lansată de puşcaşii marini după războiul din Vietnam.

Citiţi şi:

Şeful poliţiei din Kandahar, ucis de militari afgani antrenaţi de americani
Afganistan: Atentat sinucigaş soldat cu doi morţi

"Operaţiunea Khanjar diferă de cele lansate înainte prin amploarea forţelor şi rapiditatea sa", a declarat generalul Larry Nicholson, comandant al MEB într-un comunicat, relatează Agerpres.

Aceasta este prima operaţiune de anvergură lansată de puşcaşii marini după desfăşurarea lor în ultimele luni în Afganistan.

Puşcaşii marini urmează să pătrundă în valea râului Helmand, adânc în zone controlate de talibani şi unde forţele internaţionale nu au reuşit să se implanteze.

Responsabili militari americani au indicat că operaţiunea Khanjar este destinată să îi convingă pe afganii din regiune că forţele de securitate afgane, sprijinite de forţele internaţionale, oferă un viitor mai bun pe termen lung decât islamiştii.

Ofensiva urmează să dureze 36 de ore în prima ei etapă foarte ofensivă şi să instaureze securitatea în valea Helmand înainte de alegerile de la 20 august, a declarat generalul Nicholson într-un briefing săptămâna trecută.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite