Campania din Afganistan ar putea eşua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania din Afganistan ar putea eşua
Campania din Afganistan ar putea eşua

Comandatul forţelor aliate din Afganistan, generalul american Stanley McChrystal, a cerut mai multe trupe în această ţară, conform unui document clasificat, obţinut de „The Washington Post“.

McChrystal susţine că, la opt ani de la începutul războiului, forţele aliate au nevoie de noi trupe, pentru a prelua iniţiativa pe teatrul de operaţii.

„Eşecul de a prelua iniţiativa şi de a stopa avântul insurgenţilor în următoarele 12 luni – timp în care forţele afgane de securitate se maturizează – ar putea duce la un punct în care insurgenţii nu mai pot fi opriţi“, susţine generalul american.

„Campania din Afganistan a fost tot timpul lipsită de resursele necesare, şi aşa a rămas şi în zilele noastre“, mai atenţionează oficialul american. Majoritatea strategilor americani împărtăşesc şi ei opinia lui McChrystal, care consideră că „resursele inadecvate vor conduce în cele din urmă la un eşec“.

Totodată, lipsa resurselor necesare ar putea duce la „o prelungire a războiului, la mai multe victime, la costuri totale mult mai mari şi chiar la pierderea sprijinului opiniei publice.

Toate acestea, combinate, vor duce la eşecul misiunii“, atenţionează generalul. Americanul susţine totodată că trupele afgane sunt încă foarte departe de o armată profesionistă, capabilă să lupte cu talibanii.

Documetul, de 66 de pagini, se găseşte integral pe site-ul cotidianului „The Washington Post“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite