Australia vrea să-şi retragă cât mai rapid trupele din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Australia vrea să-şi retragă cât mai rapid trupele din Afganistan
Australia vrea să-şi retragă cât mai rapid trupele din Afganistan

Ministrul australian al apărării John Faulkner a declarat la Sydney că el speră ca Australia să pună capăt cât mai rapid posibil operaţiunilor sale în Afganistan, deşi Statele Unite şi NATO vor să trimită aclo întăriri.

"Am cerut Forţelor de apărare australiene avizul lor asupra modului de a garanta că noi vom pune capăt acestui rol şi acestei responsabilităţi importante, eficient dar în cel mai scurt termen posibil", a declarat ministrul la radioul australian ABC.

Australia are desfăşuraţi în Afganistan în jur de 1.500 de soldaţi şi nicio dată nu a fost fixată pentru moment în vederea retragerii lor.

Faulkner a admis că această decizie va afecta eforturile generalului american Stanley McChrystal, comandant şef al forţelor americane şi ale NATO în Afganistan, în favoarea unei creşteri masive de trupe pentru a-i combate pe insurgenţii talibani care să întăresc.

"Am discutat despre această chestiune cu şeful armatei, generalul Angus Houston, şi evident că este un subiect de o importanţă crucială pentru mine", a dat el asigurări.

"Nu vreau să discut specific despre demersurile noastre viitoare, dar recunosc că ele vor avea un impact asupra abordării favorizate de partenerii din NATO şi ISAF în urma raportului generalului McChrystal".

Generalul McChrystal a avertizat în septembrie că războiul în Afganistan ar putea fi pierdut într-un an în lipsa unor întăriri importante pentru a-i combate pe insurgenţii talibani izgoniţi de la putere în timpul invaziei americane din 2001, care a urmat atentatelor de la 11 septembrie, aminteşte AFP.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite