Afganii, „mituiţi“ pentru a nu cultiva opiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afganii, „mituiţi“ pentru a nu cultiva opiu
Afganii, „mituiţi“ pentru a nu cultiva opiu

Guvernul american intenţionează să-i plătească pe ţăranii afgani pentru a nu mai cultiva opiu, care ajunge pe mâinile talibanilor şi este folosit pentru a finanţa acţiuni teroriste, relatează „FoxNews“.

Potrivit unor oficiali ai administraţiei Obama, SUA doresc să prevină extinderea culturilor de opiu şi să reducă substanţial o sursă  importantă de finanţare pentru luptătorii talibani. Guvernul de la Washington s-a gândit la această soluţie după ce alte măsuri de a-i convinge pe afgani să nu mai cultive opiu au eşuat.

Astfel, americanii i-au încurajat pe localnici să cultive cereale, rodii şi alte fructe. Eforturile lor au fost însă zădărnicite de lipsa unor pieţe de desfacere. De această situaţie au profitat talibanii care încheie contracte ferme cu ţăranii. Luptătorii le oferă bani înainte de cultivarea opiului şi tot ei se ocupă de comercializarea lui. Afacerea este benefică pentru ambele părţi: talibanii au o sursă sigură de venit, iar afganii obţin bani frumoşi fără să se spetească muncind.

Plăţile ar urma să fie făcute de o agenţie din subordinea Departamentului de Stat. Experţii avertizează însă asupra jocului dublu al afganilor. Aceştia ar putea lua banii americanilor şi, în acelaşi timp, şi-ar derula liniştiţi contractele cu talibanii. Mai ales că soldaţii americani nu au fost prea duri cu cei pe care-i prind cultivând opiu.

Afganistanul asigură 93% din producţia mondială de opiu, chiar dacă producţia a scăzut cu 19 procente anul trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite