Afganii şi-au învins teama şi au mers la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afganii şi-au învins teama şi au mers la vot
Afganii şi-au învins teama şi au mers la vot

Afganii au votat ieri pentru a-şi alege preşedintele şi reprezentanţii la nivel de provincii, într-un calm relativ şi înconjuraţi de un dispozitiv important de securitate, din cauza ameninţărilor talibanilor, scrie AFP.

Niciun atac direct vizând secţiile de votare nu a fost semnalat, dar au fost trase rachete asupra unor oraşe din provinciile Kandahar (sud), Ghazni (sud), Helmand (sud), Nangarhar (est) şi Kunar (est), potrivit autorităţilor. Cinci persoane au fost rănite în Kunar, a declarat un locuitor. La Kabul, alegătorii au fost nevoiţi să treacă prin detectorul de metale înainte de a intra în secţiile de votare.

Afganii au avut de ales între 41 de candidaţi la preşedinţie şi 3.196 de candidaţi la cele 420 de fotolii disponibile în 34 de consilii provinciale - parlamente locale însărcinate cu relaţia dintre Guvernul de la Kabul şi populaţie.

Îmbrăcat în haine tradiţionale, verde cu violet, şi cu o tocă gri de astrahan, actualul şef al statului afgan, Hamid Karzai, a votat la o jumătate de oră de la deschiderea urnelor, într-o secţie aflată în apropiere de palatul prezidenţial.

„Le-am cerut tuturor afganilor să vină să voteze, pentru a hotărî un viitor mai bun pentru ţară“, a declarat el. Karzai este considerat favorit în alegerile prezidenţiale, dar ar putea fi obligat să intre într-un al doilea tur de scrutin cu fostul său ministru de externe, Abdullah Abdullah.

Alegeri cu probleme, în nord

Insurgenţii au iniţiat un atac în oraşul Baglan, în nordul Afganistanului, iar luptele intense au împiedica desfăşurarea votului aici. Cel puţin 22 de rebeli islamişti şi un ofiţer de poliţie au fost ucişi în acest orăşel din nordul ţării.

Participarea la vot a fost mai scăzută în comparaţie cu cele 75 la sută de sufragii exprimate în alegerile prezidenţiale din 2004, dar autorităţile sperau să depăşească 50 la sută, mai ales că după închiderea oficială a urnelor, cei aflaţi la coadă au putut să mai voteze.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite