Afară cu maşinile de pe plajă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu a început bine sezonul, că plajele sunt atacate de „şmecherii“ care-şi parchează maşinile printre cearşafurile turiştilor. Fără bariere şi fără panouri restrictive, parcarea autoturismelor pe plajă este liberă. Cele mai aglomerate sunt cele din Constanţa, Mamaia, Costineşti, Corbu şi Vama Veche.

Mai citeşte şi:
Primele rezultate ale campaniei „Să scoatem maşinile şmecherilor de pe plajă“
Surprins cu ATV-ul pe plaja din Mamaia (VIDEO)
Cititorii noştri au soluții pentru scoaterea maşinilor de pe plajă
Turiștii și constănțenii nu ştiu că este interzis accesul maşinilor pe plaje

Campanie: Să scoatem maşinile şmecherilor de pe plajă

Turiştii litoralului românesc sunt terorizaţi de bolizii parcaţi pe plaje şi de cursele cu ATV-uri şi motoare printre cearşafuri. Anul trecut au fost oameni răniţi grav pe plajă.

Pentru anul acesta, sezonul estival se anunţă a fi unul şi mai agitat.

Plajele deja au devenit saloane naturale de expoziţie a maşinilor de şmecheri, deşi parcările din staţiuni sunt aproape goale, nefiind vârf de sezon.

Barieră ocolită pe plajă

Bariera care oprea accesul maşinilor pe plaja Modern din Constanţa a dispărut odată cu demolarea beach-barurilor, în primăvară. Şmecherii au profitat de situaţie şi au transformat plaja în parcare, deşi în imediata apropiere există spaţiu amenajat pentru staţionarea autoturismelor.

Luni, 15 iunie, Direcţia Ape Dobrogea Litoral (DADL) a montat bariera de la intrarea pe plajă, împiedicând astfel accesul autoturismelor. „Am primit bariera cu proces-verbal. Ieri veniseră deja cinci autovehicule care aveau permis de «Liberă trecere» de la Apele Române şi nu le-am dat voie să treacă de barieră“, a declarat Sorin Greavu, operatorul de plajă.

Însă, aşa cum se vede şi în imagini, pe plajă sunt parcate maşini care au ocolit bariera. Ieri, o maşină cu număr de Bacău a parcat pe plajă, reuşind să treacă pe lângă „obstacolul“ instalat de autorităţi.

Două amenzi date, amândouă contestate

La începutul weekendului trecut, Apele Române au dat primele două amenzi pentru parcare pe plajă. Marius Păduraru şi George Şapera, proprietari ai autoturismelor cu numerele de înmatriculare IF 99 MAT şi 5101 DSW (înmatriculată în Bulgaria), s-au ales cu sancţiuni în valoare de 20.000 de lei fiecare.

Ei au fost surprinşi de inspectori cu maşinile parcate pe plajă. „Au spus că vor contesta amenda“, a precizat Cătălin Anton, purtător de cuvânt al DADL. Însă, pe celelalte sectoare de plajă, inspectorii nu au dat nicio amendă.

Nici Poliţia nu s-a grăbit să acţioneze pentru a scoate maşinile şmecherilor de pe plaje. Reacţia oamenilor legii a rămas la stadiul de teorie. „Putem să acordăm amenzi, dar numai pe zonele de plajă amenajată. În total, avem 16 oameni care patrulează pe plajă, în zona Modern“, a declarat Vasile Bălan, şeful Poliţiei Comunitare Constanţa.

Scuzele infantile ale „şmecherilor“

Profitând de faptul că autorităţile nu s-au obosit nici până acum să instaleze panouri prin care să anunţe interzicerea accesului pe plajă, cei care-şi parchează maşinile pe nisip inventează scuze care mai de care mai puerile.

De exemplu, proprietarul unei maşini parcate zilele trecute pe plaja Modern s-a declarat surprins atunci când a aflat de la reporterii „Adevărul“ că nu are voie să parcheze acolo, deşi el este constănţean.

„N-am ştiut că n-am voie. Când am ajuns aici nu a venit nimeni să-mi spună că este interzis şi nici nu există un panou de atenţionare sau orice altceva“, a spus proprietarul, care se afla la volanul unui Chevrolet cu numărul de înmatriculare CT 07 FTI. (Material realizat de „Adevărul de Seară“ Constanţa)

Călcaţi de un BMW pe plajă

Anul trecut, doi turişti au fost răniţi grav după ce au fost călcaţi de un autoturism BMW X5, aflat pe plaja din staţiunea Costineşti. Mihaela Drăgoi (43 de ani) şi Vasile Anton (42 de ani) au fost accidentaţi de George Ardelean (21 de ani) din Costineşti.

Cei doi au suferit multiple traumatisme şi fracturi la nivelul mâinilor şi al picioarelor şi au fost transportaţi la spital pentru tratament. Mihaela Drăghici şi-a menţinut declaraţia iniţială. Dosarul a fost preluat de Parchet.

Turiştii agresaţi cer amenzi mai mari

Oamenii care vin să facă plajă la Modern, în municipiul Constanţa, sunt de părere că amenzile ar trebui să fie mult mai mari de 20.000 de lei. „Cât este acum nu e suficient pentru a-i potoli pe nesimţiţii care intră cu maşinile pe plajă“, spune Cristian Aurel, care locuieşte în apropierea plajei din Constanţa.

Alţii sunt de părere că este nevoie urgentă de panouri de avertizare şi că vechea barieră care a existat odată la intrarea pe plaja Modern trebuie remontată. „Autorităţile nu ar trebui să facă frumos doar în Mamaia“, a spus Costel Ciucă, constănţean.

image
image

Amenda trebuie să fie mai mare. Cât este acum nu e suficient pentru a-i potoloi pe nesimţiţii care intră cu maşinile pe plajă. Uitaţi câte urme de roţi au lăsat în dimineaţa asta.

image


Cristian Aurel, localnic, Constanţa

image
image

Autorităţile nu ar trebui să facă frumos doar în Mamaia, pentru că şi pe plaja asta vin foarte mulţi oameni. Nu am văzut niciodată un inspector care să aplice o amendă.

image


Costel Ciucă, turist

image
image

Amenda ar trebui să fie mai mare. Bariera pe care au pus-o tot nu-i opreşte să intre.

image


Florica Mirică
localnic, Constanţa

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite