Afacerile celui mai bogat şomer din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerile celui mai bogat şomer din România
Afacerile celui mai bogat şomer din România

Mircea Ionescu, fostul director Romtelecom care primeşte 1.700 de euro ajutor de şomaj, construieşte un azil pentru bătrâni. Chiar dacă în 2008 averea lui Ionescu a fost estimată la 11 milioane de euro, acesta spune că nu are acum venituri şi trebuie să primească ajutorul de şomaj.

Mai citeşte şi:
adevarul.es - ”Am pierdut ajutorul de şomaj din prea mult orgoliu”

EXCLUSIV/ Cel mai bogat şomer din ţară: “Trebuia să mă angajez la firmele mele ca să plătesc iar mii de euro la stat ?”
EXCLUSIV/ Cel mai bogat şomer din România deţine un hotel de lux şi un cartier rezidenţial
EXCLUSIV/Românul cu cel mai mare ajutor de şomaj, peste 7.000 de lei, explică de ce încasează atâţia bani
EXCLUSIV/Cel mai bogat şomer din România „Citiţi legea, nu e ajutor social, e asigurare”

Omul de afaceri timişorean Mircea Ionescu (53 de ani) are firme şi proprietăţi care l-au propulsat printre cei 25 de timişoreni prezenţi în „Top 500 Miliardari Adevărul“.

Averea lui Ionescu este estimată la 11 milioane de euro, aproape egală cu cea a  lui Florentin Banu, cel care a creat afacerile cu napolitane Joe şi magazinele Artima. Ionescu a fost evaluat mai sus în top decât Gheorghe Iova, proprietarul de la Cramele Recaş.

„Acum, după căderea pieţei imobiliare, nu este sigur că averea mai valorează atât“, ne-a spus un apropiat de-al lui Ionescu. Şomerul Ionescu mai deţine terenuri şi era pe punctul de a demara o nouă afacere în martie 2009, când a fost anunţat că trebuie să plece din funcţia de director zonal al Romtelecom.

„Este vorba despre un azil de bătrâni privat. Construcţia este la roşu şi cred că ar fi o afacere foarte bună. Dacă nu mă înşală intuiţia“, a explicat Ionescu în exclusivitate pentru reporterii de la redacţia „Adevărul“ din Timişoara. Complexul imobiliar este construit la roşu, pe un teren de peste 4.800 de metri pătraţi. Investiţia se face din credite bancare pe care şomerul milionar a început deja să le returneze.

Zonă rezidenţială de vile

Prima afacere imobiliară a lui Mircea Ionescu a dus la apariţia unei zone rezidenţiale cu vile la intrarea în Timişoara, pe drumul naţional care vine de la vama Cenad. Ionescu a cumpărat un teren care a fost parcelat şi pe care s-a ridicat apoi cartierul de vile. Printre cei care şi-au stabilit aici reşedinţa este şi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Ostaficiuc.

Un alt personaj important care face afaceri imobiliare în acest cartier cu Mircea Ionescu este Dan Popa, patron la cea mai mare reprezentanţă Dacia-Renault-Nissan din zona de vest a României. Cei doi mai sunt acţionari într-o fostă societate de stat din Cluj.

Mircea Ionescu mai are investiţii în industria hotelieră. Acesta deţine Hotel Savoy, unitate de patru stele situată în cea mai selectă zonă a Timişoarei, pe malul râului Bega, foarte aproape de centrul oraşului.

image

Construirea unui azil de bătrâni este o altă investiţie a şomerului de lux

Ionescu este asociat aici cu o altă persoană cvasinecunoscută în Timişoara, care se ocupă cu creşterea animalelor şi agricultură. Hotelul este în momentul de faţă afacerea cea mai profitabilă, spun apropiaţii acestuia. „Banii pe care îi primesc de la hotel acum sunt returnări ale unor împrumuturi pe care eu le-am oferit societăţii“, a mai explicat Ionescu.

„Am plătit mult, este normal să primesc mult“

Fostul director al Romtelecom Timişoara spune că indemnizaţia de 7.000 de lei pe care o încasează se datorează contribuţiilor mari din perioada lucrată. Conform acestuia, au existat luni în care a plătit şi 20.000 de euro impozite pe venituri, atunci când obţinea prime sau bonusuri speciale.

Societăţile vechi nu-i aduc profit

„Legea spune că este o asigurare. Cine cotizează mult poate să primească înapoi şi mai mult. Dar eu nu cred, sincer, că am cea mai mare indemnizaţie. Cunosc directori din Bucureşti, de la companii multinaţionale, care au plecat în şomaj după ce au avut salarii mult mai mari decât mine“, a declarat Ionescu.

Acesta a mai explicat că nu se poate angaja o perioadă mai lungă de timp. „Există un contract care stipulează că nu pot să lucrez o perioadă mai lungă într-o companie cu obiect de activitate similar. Dacă voi încălca această clauză, voi pierde o sumă importantă pe care compania o va acorda la finalul perioadei.

Nici dacă cineva mi-ar oferi un post, nu pot să lucrez pentru că aş pierde foarte mult“, a mai explicat şomerul timişorean. Acesta a spus că, momentan, nici el şi nici soţia lui nu au venituri, pentru că societăţile vechi pe care le deţin nu sunt pe profit, iar cele aflate în fază incipientă nu fac bani.

„O altă variantă era să mă angajez la una dintre societăţile mele şi să plătesc iar mii de euro la fondul de şomaj, la care am cotizat deja sume foarte mari. Consider că, dacă am plătit foarte mult, este normal să primesc acum o sumă mare. Este ca la CASCO, asigurarea de la Dacie e diferită de cea de la Rolls Royce. Dacă faci accident, despăgubirea la Rolls este foarte mare în comparaţie cu cea de la Dacie“, a declarat Ionescu.

Dat afară după 28 de ani

image


Mircea Ionescu are 53 de ani şi a activat timp de 28 de ani în actuala companie Romtelecom. Imediat după 1990, a fost numit director zonal al Romtelecom Timişoara, având în subordine mai multe judeţe din regiune. Acesta este specialist în telecomunicaţii. „A aflat practic peste noapte că trebuie să plece din firmă.

Grecii l-au anunţat, după 28 de ani, că trebuie să plece rapid. Era cel mai vechi director din Romtelecom şi l-a luat prin surprindere disponibilizarea. Acum au angajat doi oameni ca să facă treaba lui. Când a plecat, i-au pus în braţe un teanc de diplome de specializare din companie“, ne-a povestit o persoană foarte apropiată lui Ionescu.

O mare parte a averii a moştenit-o de la tatăl său, Mircea Ionescu, care a fost director la Administraţia Asigurărilor de Stat (ADAS) şi apoi, primul reprezentant UNITA din România. Reprezentanţii Romtelecom au informat că Mircea Ionescu nu a plecat din motive imputabile lui.

PROPRIETATE SCUMPĂ

Vila în care locuieşte Mircea Ionescu, în zona Torontalului, este evaluată la peste un milion de euro, are teren privat de tenis cu nocturnă şi trei garaje.

URMĂRIŢI ADEVĂRUL, ADEVĂRUL DE SEARĂ şi timişoara.adevarul.ro pentru a  vedea reacţiile publicului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite