Afaceri salvate de incubator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceri salvate de incubator
Afaceri salvate de incubator

Opt firme bihorene profită de incubatorul de afaceri realizat de Consiliul Judeţean. Investiţia realizată cu bani europeni este binevenită mai ales în perioadă de criză, alte şase firme bihorene având posibilitatea să intre în incubator.

„Pentru mine a fost un ajutor nesperat incubatorul ăsta. Am aflat întâmplător de el”, povesteşte Felicia Negruţ, care are aici biroul de contabilitate. Este mulţumită de condiţiile oferite, dar şi de poziţia lui pe harta oraşului. „E aproape în zona centrală. Cel mai mare avantaj pentru mine, la început de drum, este însă chiria mică şi faptul că am telefon şi internet asigurate”, spune ea.
E conştientă că nu ar putea închiria un spaţiu în oraş, chiriile fiind mari. „Ideal ar fi să îmi pot cumpăra un spaţiu, dar la cum merg acum firmele la care le ţin contabilitatea, nu am prea mari şanse”, spune Felicia Negruţ. Ea speră să îşi poată prelungi contractul de închiriere la incubatorul de afaceri.
Sanda Keri lucrează la o firmă de construcţii cu sediul în incubator. „A fost un ajutor binevenit pentru noi, pentru că suntem o firmă nouă. Biroul are mobilier, telefon şi internet, tot ce avem nevoie pentru partea de administrare”, explică tânăra. Ea consideră un avantaj şi aspectul exterior al clădirii. A constatat că a avut efect bun asupra clienţilor şi furnizorilor. „Sperăm să putem prelungi contractual de închiriere până când ne redresăm după criza asta economică”, spune Sanda Keri.

Condiţii de incubator

Incubatorul poate găzdui 14 firme, oferindu-le un birou dotat cu calculator, telefon şi fax. Firmele plătesc o chirie de 4 euro pe metru pătrat pe lună, la care se adaugă utilităţile, spune Adrian Mateaş, administratorul incubatorului. Firmele ce urmează să fie „incubate” sunt selectate de o comisie a Consiliului Judeţean. Cele din prima serie sunt din domeniul serviciilor de contabilitate, consultanţă financiară şi chiar din domeniul construcţiilor. Ele vor trebui să lase locul altora în luna noiembrie, când împlinesc un an de incubare.
„La demararea incubatorului au fost 14 firme, dar şase dintre ele au cerut rezilierea contractului. Afacerile nu le-au mers aşa cum au sperat, n-au avut încasări şi s-au retras”, spune Mateaş.
Pentru a ocupa un spaţiu în Incubatorul de Afaceri Transfrontalier, firmele trebuie să întocmească un dosar cu o cerere, plan de afaceri, datele firmei şi ale administratorului pe care le depun la consiliul judeţean. Dosarele sunt evaluate la sfârşit de lună, şi în funcţie de punctajul obţinut, pot obţine sau nu un spaţiu în incubator.

Scurt istoric

Incubatorul de afaceri a fost realizat pe baza unui proiect Phare CBC câştigat în 2006, în valoare totală de 474.044 de euro, fără TVA, şi a fost inaugurat în noiembrie 2008. Realizarea lui a fost însoţită de controverse şi scandaluri dun cauza ritmului lucrărilor, iar apoi a poluării terenului cu petrol, în zonă fiind fostele depozite cu păcură ale armatei, nesemnalizate pe niciun plan al zonei. Extragerea combustibilului din sol a fost anevoioasă şi de durată. Ritmul greoi al lucrărilor de construire a imoblului cu două etaje a dus la schimbarea constructorului, consiliul judeţean fiind la un pas de a restitui banii ca sancţiune pentru nerespectarea termenului de finalizare. Ar fi fost primul caz de acest fel în judeţul Bihor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite