Afaceri la înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpiniştii utilitari montează sute de mash-uri electorale.Politicienii scot din buzunar câteva sute de lei pentru ca afişul electoral să aibă vizibilitate pe cele mai înalte clădiri din oraş.

Campania elctorală pentru alegerile parlamentare a fost transformată într-o adevărată afacere de alpiniştii nemţeni. Sute de mash-uri şi bannere, de toate mărimile, cu feţele şi sloganurile candidaţilor au început să apară pe mai toate clădirile din Piatra Neamţ, Roznov sau Bicaz.

Cei care se ocupă de montarea mash-urilor spun că, în această perioadă, sunt supraaglomeraţi de comenzile venite din partea politicienilor. „Acum ne merge foarte bine. Firma pe care o am are lucrări foarte multe. Aproape toată activitatea este blocată pentru a onora comenzile politicienilor. Sunt patru firme de alpinism utilitar în Piatra Neamţ. Se câştigă bani mulţi  într-o campanie electorală”, ne-a declarat Daniel Rogojină, proprietarul unei firme de alpinism utilitar.

Multe taxe şi avize

Pentru a bate palma cu o firmă de alpinism care să le expună mashurile la înălţime, clienţii trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei. Taxa percepută se calculează în funcţie de mărimea afişelor şi ajunge până la trei euro de metru mătrat.

La aceste costuri se adaugă preţul de producţie a mash-urilor, de şapte lei metrul pătrat. Cei care apelează la acest fel de publicitate mai au de plătit la stat între 6 şi 70 de lei pe zi pentru un mash afişat în oraş. În plus, asociaţiile de proprietari care oferă ca spaţiu de publicitate faţadele blocurilor îi mai taxează pe clienţi cu preţuri între 300 şi 700 de lei pe lună.

Pe lângă taxe, clienţii trebuie să ceară un certificat de urbanism de la primărie. „Taxele nu sunt foarte mari la primărie, dar trebuie să negociem cu asociaţiile de proprietari”, spune unul dintre candidaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite