Afacerea Sagan Top, "deconspirată" la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

înfiinţând o societate cu domeniul principal: "activităţi de transport naval".Într-o zonă în care nu există nicio amărâtă de barcă cu motor, Oficiul Registrului Comerţului a aprobat

înfiinţând o societate cu domeniul principal: "activităţi de transport naval".
Într-o zonă în care nu există nicio amărâtă de barcă cu motor, Oficiul Registrului Comerţului a aprobat înfiinţarea firmei Sagan Top SRL Vaslui, care să se ocupe de transportul naval, începând cu data de 18 aprilie a.c. Jean Dulgheru s-a trecut ca administrator, cu 95% din acţiuni, iar Savin cu 5%. După ce s-au văzut cu firma "pusă pe picioare", cei doi asociaţi au încheiat un contract de închiriere cu SC Rotmark SRL Bicaz, prin care o şalupă de remorcare, "Bradul", şi un bac motor, "Suceviţa", urmau să fie închiriate de firma din Vaslui până în anul 2010. Cu acest contract, Dulgheru s-a prezentat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Vaslui, unde a adus patru cereri pentru obţinerea autorizaţiei de utilizator final. În total, administratorul Sagan Top a solicitat DGFP Vaslui eliberarea de autorizaţii pentru 8.150 tone de uleiuri minerale, fără a preciza destinaţia acestora.
Între timp a apărut scandalul legat de firma Tascochim Grup Vaslui, ai cărei patroni au "uitat" să plătească statului accize în valoare de 80 miliarde de lei. Aceştia au obţinut autorizaţii de la finanţele vasluiene tot pentru comercializarea de uleiuri minerale destinate industriei navale, numai că le-au livrat unor benzinării din ţară. Întrucât această afacere s-a lăsat cu trei arestări, patronii Sagan Top, din motive încă nedesluşite până în prezent, au "şters-o englezeşte". Un plic de la DGFP, trimis pe adresa din Călugăreni nr. 105, sediul declarat al firmei Sagan Top, s-a întors, pe data de 30 mai, cu menţiunea "societatea desfiinţată de la adresa respectivă". Chiar dacă Dulgheru nu a mai dat niciun semn de viaţă, surse judiciare spun că s-a pornit cercetarea penală asupra celor implicaţi în acest focar de evaziune fiscală, existând indicii că aceştia au urmărit "ţepuirea" bugetului de stat.

Semne de întrebare
* Cum de a ajuns un afacerist din Ploieşti să-şi deschidă o firmă la Vaslui, pentru a închiria bărci de pe Bicaz, judeţul Neamţ, fără să atragă asupra sa suspiciuni?
* Ce putea face o firmă care se ocupă cu transport naval pe râurile judeţului Vaslui?
* Ce interes a urmărit Dulgheru când a depus cererile de autorizare?
* Cum se poate să ceri achiziţia a 8.000 de tone de combustibili, pentru a alimenta două amărâte de bărci, fabricate în urmă cu 40 de ani?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite