Afacere de succes: legume la găleată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost handbalist a investit peste un milion de lei în singura seră din Oltenia în care plantele nu cresc direct în sol. Florin Păduraru şi soţia sa cultivă castraveţi şi roşii bio pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. Legumele, crescute cu îngrăşăminte naturale, sunt udate cu apă din lac.

Florin Păduraru (39 de ani), un fost handbalist gorjean devenit om de afaceri, a investit peste un milion de lei în singura seră din Oltenia în care plantele sunt crescute în găleţi şi udate cu apă din lac. Sera din Târgu-Jiu, unde sunt cultivaţi castraveţi şi roşii bio, se întinde pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. „Am decis să fac această investiţie cu bani proprii, fără să apelez la finanţări. Sunt firme care realizează proiecte şi cer comisioane mari, dar nu-ţi garantează investiţia", spune Florin Păduraru.

În sera pusă pe picioare în luna ianuarie a acestui an lucrează patru angajaţi, care îngrijesc plantele timp de câteva ore pe zi.

„Am vrut să demonstrez că se poate mânca natural. Sera funcţionează cu o cultură hidroponică la găleată, adică plantele nu cresc direct în sol şi sunt udate cu apă din lac, care conţine fitofosfaţi. O dată pe săptămână li se adaugă îngrăşăminte naturale, mai exact găinaţ de porumbel. Cultura necesită foarte multă atenţie, pentru că apa trebuie preîncălzită la o temperatură între 20 şi 24 de grade Celsius, altfel poate fi compromisă. Este singura seră funcţională cu acest sistem din zonă", adaugă omul de afaceri.

CITEŞTE ŞI:

Serele din Codlea, cele mai mari din România, produc doar bălării

Florin Păduraru vrea să-şi extindă producţia, motiv pentru care va mai construi încă o seră, cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, în comuna Progoria, iar pe cea actuală o va mări cu încă o mie de metri pătraţi. Pentru Florin Păduraru, afacerea cu sera de legume a început din pasiune.

Afacere din pasiune

„Este o afacere profitabilă, chiar dacă îmi voi recupera investiţia cam în zece ani. Până acum, am produs 50 de tone de legume, în trei tranşe. În Târgu-Jiu, marfa mea merge către restaurante şi către cele trei aprozare proprii. De exemplu, astăzi, un kilogram de castraveţi din producţia mea se vinde cu 3 lei. Sunt frumoşi şi sănătoşi, de calitate", mai spune Florin Păduraru. Bărbatul a câştigat până în prezent aproximativ 50.000 de euro cu sera şi crede că acest gen de afacere poate scoate România din criză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite