Aeroportul din Sofia poate aplica reglementările din Spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeroportul din Sofia poate afirma că este pregătit, cu o întârziere de un an şi jumătate, să aplice reglementările necesare aderării oficiale a Bulgariei la Spaţiul Schengen, preconizată cel mai devreme în 2011, relatează site-ul Novinite.com.

Cea mai importantă schimbare pentru pasageri constă în faptul că aceştia nu vor mai fi supuşi controlului vamal în interiorul zonei Schengen.

În acelaşi timp, implementarea Acordului Schengen prevede ca pasagerii să treacă prin două sectoare complet diferite ale aeroportului, şi anume zona Schengen şi zona non-Schengen. Dacă nu dispun de permis pentru a intra în Spaţiul Schengen, aceştia vor fi cazaţi în camere speciale, vizitate luni de ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov şi ce al Transporturilor, Aleksander Ţvetkov.

Costul lucrărilor de modernizare a fost de 290.000 de leva (145.000 de euro) provenind din taxele de aeroport, potrivit Ministerului Transporturilor.

Pasagerii care părăsesc Spaţiul Schengen vor fi verificaţi de două ori, deşi reglementările nu impun acest lucru, la intrarea principală a aeroportului şi la ghişele speciale.

Uniunea Europeană a alocat Bulgariei 161 de milioane de euro pentru a-şi moderniza sistemul informatic şi a-l aduce la nivelul standardelor specifice spaţiului Schengen, întrucât aceasta va fi graniţa estică a zonei. Fondurile trebuiau cheltuite anul acesta, dar numai 58 la sută au fost folosiţi din cauza întârzierilor în derularea contractelor, termenul pentru finalizarea acestora fiind 31 decembrie.

Bulgaria şi România au cerut Bruxelles-ului prelungirea cu trei luni a termenului, până în martie 2010. Pentru a îndeplini criteriile, Bulgaria va emite paşapoarte biometrice din martie, a precizat ministrul de Interne. Reprezentanţii Comisiei Europene vor vizita Bulgaria la 19 noiembrie pentru a verifica implementarea măsurilor în vederea aderării la spaţiul Schengen.

Printre cele 25 de state care fac parte din zona Schengen se află Elveţia, Islanda, Norvegia şi statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei şi României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite