Aduceţi vaccinul contra gripei porcine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aduceţi vaccinul contra gripei porcine!
Aduceţi vaccinul contra gripei porcine!

Românii, mai ales elevii, au nevoie imediat de un milion de doze. Rapiditatea cu care s-a răspândit virusul A(H1N1) a determinat Ministerul Sănătăţii să ceară resurse bugetare pentru oprirea extinderii gripei porcine.

Citiţi şi:


Dozele ar urma să fie cumpărate de urgenţă de pe piaţa internaţională, deşi campania de vaccinare în România trebuia să înceapă abia peste o lună. Institutul Cantacuzino pregăteşte, în laboratoare, substanţele pentru prevenirea infectării cu virusul A(H1N1).

În ultimele zile, transmiterea bolii a fost mult mai agresivă, astfel că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cer măsuri suplimentare. „Vorbim, în aceste zile, despre un virus cu transmitere locală care se poate răspândi cu repeziciune dacă nu acţionăm adecvat“, a declarat prof. dr Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. 

Liceenii vor fi primii vaccinaţi

Propunerea Ministerului Sănătăţii va fi discutată într-o şedinţă de guvern de săptămâna viitoare. „Dacă solicitarea noastră va fi aprobată, vom organiza o licitaţie pentru cumpărarea dozelor“, a precizat Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii.

Dozele cerute în regim de urgenţă vor fi trimise în şcolile şi liceele din oraşele unde există deja focare, Iaşi şi Bucureşti. Primii vaccinaţi vor fi elevii de liceu deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc
mai mare de răspândire a virusului.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii va transmite către toate spitalele un nou protocol pentru evaluarea cazurilor de infectare. 

Iaşi, Cartierul general al gripei

La Iaşi nu trece o zi fără să se confirme noi cazuri de îmbolnăvire cu gripă porcină. Şcolile din oraş s-au mobilizat să facă faţă epidemiei, în vreme ce, la câţiva kilometri depărtare, elevii de la ţară beau apă din aceeaşi găleată şi se roagă să-i ocolească virusul. Zeci de elevi de la liceele Agricol şi „Garabet Ibrăileanu“ au intrat ieri în „vacanţă porcină“ pentru şapte zile, după ce s-au semnalat două noi cazuri de îmbolnăviri.

image

Copiii de la ţară se feresc de gripă „dezinfectaţi“ cu apă de la un robinet improvizat Foto: Adevărul

Cei doi copii au luat boala de la fraţii lor care învaţă la Şcoala „Ştefan Bârsănescu“. Aceasta din urmă s-a închis după ce 21 de elevi au fost găsiţi infectaţi cu virusul A (H1N1). În total, ieri, se aflau internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi 29 de elevi, două studente, prietenul uneia dintre ele şi o femeie de serviciu de la „Bârsănescu“, toţi diagnosticaţi cu gripă nouă. Acestora li se adaugă zeci de ieşeni atinşi de „isteria porcină“. Aceştia vin din proprie iniţiativă la spital de teamă că răceala pe care o au să nu fie din cauza virusului A(H1N1).

Prevenţie rurală: cu mâna la gură

La câţiva kilometri depărtare de Iaşi, în satul Cristeşti, 16 copii au aflat şi ei de la doamna învăţătoare de existenţa virusului. Pe holul şcolii au un căzănel din care curge apa cu ţârâita şi un săpun de rufe, folosit de toţi copiii. Irina Apostol, învăţătoare, a încercat să strângă numerele de telefon de la părinţi şi să le facă instructajul.

„Unii consumă băuturi alcoolice şi nu ştiu cât de mult au înţeles din ce le-am explicat“, spune învăţătoarea. Pentru a nu lua viroză unii de la alţii, copiii au găsit o metodă ingenioasă de a se feri. Pur şi simplu, îşi acoperă nasul şi gura cu palmele.
Învăţătoarea din Bucureşti care a contactat gripa A(H1N1) se află în continuare la terapie intensivă. Starea ei de sănătate s-a ameliorat în timp ce la Şcoala nr. 147 unde aceasta predă nu au mai fost descoperite cazuri noi.

Suspecţii sunt tot mai mulţi

Numărul cazurilor de gripă porcină din România a ajuns la 441, iar numărul suspecţilor a crescut. Confirmarea cu virusul A(H1N1) sau infirmarea infectării este anunţată în 24 de ore de către Institutul Cantacuzino.

O modalitate de protecţie împotriva virusului gripei porcine este masca chirurgicală. Prof. dr Streinu- Cercel a precizat că aceasta ne fereşte de bacteriile mai mari, însă nu şi de viruşi.

Nu vă trataţi acasă!

Cadrele medicale vă recomandă să evitaţi aglomerările umane şi contactul cu persoanele bolnave. Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi.

Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, trebuie evitată automedicaţia şi este necesar consultul unui medic. De asemenea, izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului.

Simptomele infecţiei cu virusul gripal A(H1N1) sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii, adică rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.

ALERTĂ LA FEBRĂ DE 39 de grade

Simptomele infecţiei cu virusul gripal A(H1N1) sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii. Când febra se accentuează, adică depăşeşte 39 de grade, bolnavul trebuie să fie consultat de urgenţă de către un medic.

image
image

Vorbim despre un virus cu transmitere locală care se poate răspândi cu repeziciune.

image



Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite