Adrian Streinu - Cercel: „Turbez când văd că mor oameni în ţară, avem vaccin şi lumea nu şi-l face”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu-Cercel

În exclusivitate pentru Adevărul, specialistul în boli infecţioase dărâmă miturile despre gripa nouă şi despre efectele adverse ale vaccinului. Adrian Streinu - Cercel este cel care gestionează lupta cu pandemia. El explică unde greşim în acest război, ce am făcut bine şi care e legătura dintre boală, om şi porc.

Vă e teamă de gripa nouă, domnule secretar de stat?

Nu, pentru că m-am vaccinat.

Românilor pare să nu le fie teamă, pentru că nu prea vor să se vaccineze. Aveţi vreo explicaţie până acum?

Cred că informaţia care a ajuns la ei n-a fost cea mai corectă cu putinţă.

Enumeraţi cinci motive pentru care ar trebui să ne vaccinăm.

1)Avem de-a face cu un virus gripal complet nou, faţă de care nimeni nu este protejat de pe urma experienţelor anterioare cu infecţiile gripale.

2) avem vaccin pe teritoriul României şi Cantacuzino este unul din cei 11 producători mondiali de vaccin.

3) Dacă avem un producător care face vaccin, pe cale de consecinţă, avem convingerea că vaccinul este sigur şi eficient.

4) Nu-mi doresc să am decese din cauza infecţiei cu A-H1N1 pe teritoriul României

5) vaccinarea este singura metodă preventivă care te protejează împotriva infecţiei şi a dezvoltării de forme severe de boală.

75.000 de vaccinaţi e mult, e puţin?

După mine, din 1.340.000 de doze, este infim.

Familia d-voastră s-a vaccinat?

Adrian Streinu-Cercel

Toată.

O să vă enumăr câteva din motivele pentru care se refuză vaccinul. Vă rog, să le contracaraţi, pe rând. Primul ar fi "nu se cunosc efectele secundare".

Care "efecte secundare"? Nu le ştiu. Nu le-am născocit noi, ci le-a născocit media. Nu e un vaccin nou! 30 de ani! Este un vaccin care se face de 30 de ani pe teritoriul României! În fiecare an se face acelaşi tip de vaccin, singura deosebire este că vorbim de altă tulpină.

Dar nu este acelaşi vaccin sută la sută. De tulpina aceea nouă le este frică oamenilor.

Pe 30 martie a fiecărui an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin reţeaua de monitorizare a gripei, spune celor 11 producători de vaccin: "Anul ăsta veţi pune în vaccin următoarele tulpini, două de A şi una de B". Am avut discuţii la nivelul OMS şi am spus: "De ce nu puneţi şi pe a patra? Ca să terminăm, că o să zică lumea că e un vaccin nou". Nu e un vaccin nou. E acelaşi, însă are o singură tulpină. Cea pe care a dat-o OMS, ca fiind tulpina implicată în circulaţie. X 179, că aşa o cheamă.

Deci vaccinul nu este nou, urmăreşte exact aceeaşi procedură şi în fiecare an se urmăreşte aceeaşi metodologie de lucru. Şi aceiaşi reactivi. Deci nu mă aştept la nimic în plus faţă de ce-a fost până acum. Dacă de 30 de ani a fost bun, nu văd de ce n-ar fi bun în 2009.

Al doilea motiv pentru care nu se vaccinează lumea este că "e un virus creat în laborator".

Nu este un virus creat în laborator, ci este vorba de reasortanţi. Tehnica reasortanţilor este de a scoate din structura virusurilor anumite componente care sunt de agresivitate. Şi-ţi lasă numai acea componentă care trebuie să-ţi crească ţie acolo, pe oul respectiv, ca virusul să nu genereze boală, să fie eficient din punct de vedere al generării răspunsului imun etc. Da, din punctul ăsta de vedere, în fiecare an aşa se face. E un reasortant.

Dar virusul în sine cum a ajuns la om?

Vă arăt cum pupă copilaşul porcul (începe să caute în calculator nişte slide-uri cu circulaţia virusurilor) Aşa... Veracruz, Mexic, crescătorie de porci, deversarea dejecţiilor de porci în lagună, raţa sălbatică care a adus virusul gripal aviar, porcul are receptori şi pentru virusul gripal uman şi pentru cel aviar şi pentru cel porcin, da?

Porcul a venit cu virusul lui, ăsta micu (arată spre o fotografie cu un copil care pupă râtul unui porc) l-a pupat în bot, i-a dat virusul uman şi şi l-a luat pe urmă şi, respectiv, raţa i-a dat virusul gripal aviar. Şi porcul reprezintă creuzetul.

Când a fost discuţia cu virusul gripal aviar la noi, tocmai asta a fost tema pe care am primit-o de la OMS: să nu lăsăm virusul gripal uman să se întâlnească cu cel aviar, la porc.

Pentru că porcul este o gazdă bună, nu?

Da. Dacă lăsam, se vorbea acum de gripa românească, şi nu de gripa mexicană. Iar acum se vorbeşte de gripa PORCINĂ. Care n-are nici o legătură, decât că a trecut şi porcul pe acolo. Şi că are o treime din gene de la porc. Dar nu e gripă porcină. Este gripă umană, cu virus gripal uman. Pentru că toate celelalte gene care permit transmiterea de la om la om sunt de la OM. Altfel rămânea virus PORCIN.

Alt motiv pentru care se refuză vaccinul este "că virusul a fost scornit tocmai pentru a înflori afacerile fabricilor de medicamente".

Bun. Plec de la ipoteza că a fost făcut în laborator şi a fost lansat. Şi eu ce să fac acum? Eu, care fac managementul în România. Să stau să mă uit cum îmi mor oamenii? Nu. Am pus la cale un sistem prin care să-i protejez. Dar bine, cu forţa nu le fac, evident. L-am pus, am anunţat tot timpul, am dat comunicate de presă, am informat c-o să fie vaccin şi l-am pus la dispoziţie. Şi când l-am pus la dispoziţie, s-a trezit lumea "A.. are efectele lu peşte"!

În loc să le aibă pe-ale porcului. Adică, după ce te vaccinezi, nu guiţi. Şi-atunci înseamnă că nu e bun vaccinul. Probabil că dacă guiţau după ce se vaccinau, era bine. Despre această pandemie am auzit trei prostii: că e virus făcut, că vaccinul ne omoară şi că „eu nu sunt cobai".

Adrian Streinu-Cercel

Ordinul de sancţionare a acelora care se îmbolnăvesc după ce au refuzat vaccinarea este gata?

Este în perioadă de analiză. Trebuie să treacă pe la anumite birouri. Să vedem şi în contextul noilor alocaţii bugetare. Cum va arăta bugetul, ce se poate aloca.. Ne referim la costuri, care se adună şi se deduc din partea costurilor aferente spitalizării.

Ecuaţia este foarte simplă: eu ţi-am pus la dispoziţie metoda profilactică, care este cea mai bună şi îmbrăţişată de toate organismele internaţionale, fie europene, fie de la nivel mondial, cum e Organizaţia Mondială a Sănătăţii, te asigur că este o procedură sigură şi foarte eficientă, iar tu, în calitatea ta de asigurat, ai posibilitatea să o accesezi. Nu o accesezi, atunci există penalităţi pe măsură, ca peste tot în lume.

Şi în UE se sancţionează astfel de riscuri? Riscul de a te îmbolnăvi după ce ţi s-a oferit vaccinul gratuit?

Da, se sancţionează că nu te duci să-ţi faci evaluările când trebuia să ţi le faci, atunci compania de asigurări te sancţionează şi plăteşti o taxă suplimentară.

Spaniolii au cheltuit cinci milioane de euro pe campania pro-vaccinare. Noi de ce nu am pregătit-o un pic mai bine?

Să vă explic de ce: în momentul de faţă avem un deficit de şase miliarde de lei în sistemul sanitar. Adică suntem în cofă, pe româneşte. Cu servicii nefinanţate, cu plata medicamentelor la 210 zile... cu plata reactivilor, la fel... cu ce bani să faci? Dacă nu s-a vorbit de chestia asta de un an de zile.. Numai eu de câte ori am spus.

Da, dar d-voastră aţi fost singurul vector de comunicare.

Este prima pandemie cu care noi ne confruntăm. Şi nu s-a terminat, atenţie, suntem la al doilea val, mai avem încă două valuri. Noi ne pregătim, am pus un plan superb în funcţiune, care şi-a dat rezultatele. Pe perioada de vară voi n-aţi auzit să avem în România transmitere, da? Ca atare, am ţinut sub control la maximum, ştiţi cu ce? Cu alergătura epidemiologilor şi cu presiunea pe infecţionişti.

Nu v-a interesat nici dacă au avut concedii, nici dacă au mâncat. Şi vă interesa numai ce focar este şi pe unde să-l filmăm pe ăla. Deci am ţinut sub control. Ceea ce a demonstrat că ne facem treaba. Ne-am ţinut de Institutul Cantacuzino astfel încât pe data de 26, când am zis, să avem vaccinul. Cu studii, cu tot.

Am lansat vaccinarea când toată lumea ştia că se lansează. Şi-am calculat cu creionul pe hârtie. Dacă vaccinăm elevii din clasele a X-a, a XI-a, a XII-a, peste 16 ani şi studenţii, scoatem din circulaţie un grup de persoane extraordinar de active care se duc în discoteci, în mall-uri şi limitez circulaţia virusului. Zis şi făcut, am dat drumul la vaccinare. Şi?

Nu se vaccinează.

De ce? Media a făcut un dezavantaj fantastic la două campanii de vaccinare deosebit de importante, la asta şi la HPV. Pentru că aţi pus în discuţie vaccinul, lucru pe care n-aveaţi voie să-l faceţi. Este o greşeală monumentală. Iar cei care au scris acum, nu voi, şi şi-au pus întrebări din astea dubitative despre virus, că e Calache, Chioru, orbu etc, făcut, contrafăcut, aşa...să-şi asume şi fiecare deces. Şi când se duce să se culce seara, acasă, să-şi pună întrebarea dacă nu cumva a contribuit la moartea ăluia. Vorbesc foarte serios. Eu TURBEZ când văd că mor oameni în ţară. Stau cu telefoanele după mine şi, la fiecare oră din zi, din noapte, mă sună „ce-i fac lu ăla?". Mor de ciudă că am instrument la îndemână şi că lumea nu înţelege să şi-l facă. De asta m-am şi vaccinat primul, să dau un exemplu.

Totuşi, e ciudat că medicii au fost cei care au opus rezistenţă.

Adrian Streinu-Cercel

Medicii s-au luat şi ei după presă.

Dar ei sunt mult mai bine informaţi.

Medicii nu sunt de specialitate infecţionişti şi epidemiologi. Cei de specialitate s-au vaccinat. Dacă vă duceţi la un chirurg şi îl întrebaţi de vaccin o să se uite la voi ca la felul paişpe şi o să spună „eu nu mă vaccinez, că eu sunt chirurg". Vaccionologia este o ştiinţă, o specialitate. De aia sunt mai multe specialităţi. Dacă vreţi un răspuns pertinent trebuie să-l întrebaţi pe unul de specialitate. Dacă vă duceţi la o asistentă, vă spune că ea nu e cobai. Când aţi dat mesajul ăsta pe posturi, s-a terminat.

Da, dar totuşi, ea şi medicii au cea mai mare responsabilitate.

Nu. Vina este a presei că a dat drumul la astfel de mesaje, trebuia să vă autocenzuraţi în condiţii de pandemie. Ştiţi ce scrie Codul Penal, articolul 308? Orice persoană care favorizează transmiterea cu bunăştinţă a unei molimi pe teritoriu este pasibilă de penal.

Şi atunci am zis. V-am pus la dispoziţie leacul? Este gratuit? Nu vă place când e gratuit, vreţi să plătiţi. Ei, atunci să plătiţi, dacă nu-l faceţi. Şi îmi deduc şi eu costurile din sistemul sanitar. Păi de ce să plătesc eu 2.000 de euro ziua de ventilaţie? De ce să plătesc eu când ţi-am pus la dispoziţie vaccinul, e cazul să răspunzi pe măsură. Vorbim de pandemie, nu de o viroză de sezon. Am făcut plan naţional de luptă împotriva pandemiei. Păi ne împiedicăm, la aplicarea lui, de fiţe?

Ce aţi învăţat, personal, de la virusul acesta nou?

Am învăţat foarte multe lucruri, în primul rând elemente de management al pacientului infectat cu A(H1N1). După cum ştiţi, am pus la dispoziţie facilităţile la Institutul „Matei Balş" pentru izolare în condiţii severe de carantină, este un alt tip de abordare în astfel de situaţii. Am scris un proiect de tip de laborator şi tip de izolare pentru astfel de pacienţi. Am făcut studii de cinetică virală la aceşti pacienţi ca să vedem momentul în care ei pierd virusul, cu terapie şi fără terapie, pentru a putea face calcule la nivel populaţional cum ar trebui să urmărim datele problemei. Am făcut mereu paralele între ce facem noi în România şi ce fac alte sisteme şi am văzut o asemănare în modul nostru de abordare şi cel german.

Am învăţat de la H5N1 ce face diferenţa la mortalitate: este făcută de sistemul sanitar. Cei care aveau sisteme de sanitare cât de cât potente aveau rată de mortalitate de 45-50%, iar cei cu sisteme sanitare slabe aveau rată de mortalitate de până la 100%. Şi toate aceste date le-am pus în planul nostru pentru a şti unde să direcţionăm pacienţii pentru terapie intensivă, din cei ventilaţi.

Am scris proiectul Băncii Mondiale pentru gripa aviară cu modulele de terapie intensivă în centrele de boli infecţioase din ţară, nouă centre. Pentru a le pune la dispoziţie aparatură să fie ventilaţi din prima.

Am învăţat tipurile de ventilaţie noninvazivă şi am pus în practică, am observat că cei ventilaţi noninvaziv au şanse mai mari de supravieţuire decât cei care sunt ventilaţi invaziv.

Săptămâna trecută, cei de la Centrul de Control al Bolilor din Europa ne-au felicitat pentru modul de abordare de tip ventilaţie noninvazivă şi au luat date de la noi. Le-am predat şi studenţilor modul de abordare şi managementul în pandemie.

Când v-a fost cel mai greu de când a început nebunia asta?

Când am văzut că lumea nu vrea să se vaccineze. Nu se întâmplă nimic, din punct de vedere al reacţiei generale, până când nu-ţi loveşte aproapele. Când ţi-a lovit aproapele, te întrebi: „de ce nu am facut-o?". E prea târziu.

Valurile trei şi patru când vin?

La anul. Acest episod se va termina în februarie- martie şi ne aşteptăm la alt val, al patrulea, din octombrie, asta dacă trecem cu bine de vară. Se va termina prin aprilie 2011.

Aţi avut cazuri mai grele?

Şi în această sâmbătă noapte am transferat o pacientă de la Călăraşi la „Matei Balş". Cu Raed (n.r. Raed Arafat) stă, săracu pe telefon, mobilizează, în miezul nopţii. Nu dormim. La propriu, nu dormim.

Adrian Streinu-Cercel

Cum v-a influenţat viaţa personală acestă pandemie?

Care viaţă? Nu mai e.

Sunteţi sunat noaptea?

Da. Telefoanele astea sunt deschise non stop. Al meu, ale tuturor. Până acum s-a făcut în felul următor: avem un caz la cutare. Câţi contacţi estimativi avem? Cine se ocupă? Gigel. Ce forţe are? Numai el? Să mai ia pe cineva. Să i-l dăm pe Cutărescu. În ce locaţie e? Păi n-avem benzină, n-avem mijloace de transport să dăm oamenilor. Şi oamenii s-au dus cu maşinile lor. Au vorbit pe telefoanele lor. Pentru ce?

Ca să salveze oameni.

Nici nu ştiţi câtă muncă a fost aici. Şi când am 30 de morţi pe teritoriul României (n.r., datele din 20 decembrie) pentru că lumea nu vrea să se vaccineze...

Sunt mulţi, sunt puţini?

Enorm! Enorm! Am o rată de fatalitate de 0,58%, care se calculează număr de decese raportate la cel de îmbolnăviri.

Şi faţă de celelalte ţări cum stăm?

Stăm mai bine, dar asta nu mă încântă cu nimic. Păi ce, pe mine mă încântă să mă compar în număr de decese? Eu când m-am făcut doctor, m-am făcut ca să SALVEZ vieţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite