Adrian Crişan: A cucerit Europa cu paleta de tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campion la tenis de masă, Adrian Crişan este pe primul loc în ţară, pe locul 12 în Europa şi pe locul 32 în lume. El este tentat să revină din Germania, ţara în care trăieşte de 13 ani

Sunt deja mai mult de 20 de ani de când Adrian este familiarizat cu tenisul de masă. A început să joace la vârsta de şase ani, la Bistriţa, îndemnat de către tatăl său. Şi a prins repede gustul pentru joc, dar, mai ales, pentru victorie. „Paleta de argint” a fost, în 1989, primul său titlu şi prima confirmare a faptului că va ajunge un campion.

De-a lungul timpului,  a cucerit numeroase titluri de campion naţional, iar în prezent este pe primul loc în ţară la acest sport. Nici rezultatele la Campionatele Europene nu au fost sub aşteptări: în 1995 a cucerit prima medalie la o competiţie europeană, medalia de bronz la echipa masculin, la Rotterdam, după care au urmat multe altele.  Adrian Crişan este şi primul tenisman român care s-a calificat de două ori la Olimpiade.

Vrea să se întoarcă în România

De 13 ani, Adrian locuieşte în Germania. Se antrenează la clubul sportiv TTF Liebherr Ochsenhausen. „M-a ajutat foarte mult Germania. Eu eram pe locul 200 în lume şi după ce m-am antrenat acolo am ajuns pe 10. Dar nemţii sunt foarte severi. Ei vor rezultate, dacă nu ai rezultate, ieşi foarte uşor afară”, spune Adrian. În 2004, el a devenit Campion al Germaniei şi este triplu câştigător al Cupei Germaniei.

Însă, dorul de România l-ar putea face, în curând, să se întoarcă definitiv în ţară. „În Germania e foarte, foarte frumos, dar în ultimul timp, m-a apucat dorul de casă. Vreau să mă întorc definitiv acasă peste un an. Mi-am făcut treaba acolo, simt că am terminat cu Germania, dar mai am un an de contract. Anul viitor este un an important pentru mine, o să văd dacă o să mai joc sau o să fac altceva”, spune tenismanul.

Acesta precizează că pentru un jucător de performanţă la tenis de masă lucrurile merg bine până în jurul vârstei de de 35 de ani, dar sunt jucători care se menţin în formă şi mai târziu. Desigur, pentru asta e nevoie de multe sacrificii. „Ce mai greu, în acest sport, este să ai disciplină continuă. Trebuie să fii atent la ce mănânci,  la ce oră te pui să dormi şi aşa mai departe. Pentru mine, cel mai greu a fost să renunţ la vacanţele de vară, când, la 30 de grade,  toată lumea era la ştrand şi eu mă antrenam”, povesteşte sportivul.

„Prima şansă” cu Adrian Crişan

În Bistriţa, Adrian Crişan este la concurenţă cu Gabi Szabo şi Mihaela Steff, ei fiind sportivii de care oraşul este foarte mândru. Săptămâna aceasta, Adrian antrenează doi mici jucători, în cadrul programului „Prima şansă” – o săptămână de antrenament cu marele campion. Rareş Şipoş şi Alexandru Mircea au şansa, timp de şapte zile, de a învăţa câte ceva de la Adrian. „Am învăţat de la el că trebuie să lupt şi chiar dacă nu o să mai joc cu el, va trebui să muncesc în continuare”, spune Rareş, care are numai opt ani. 

Întrebare şi răspuns



 Am învăţat în primul rând diciplina, cea mai importantă în sportul de performanţă. La-m avut antrenor pe domnul Bozga, care m-a învăţat foarte multe. Era foarte sever, cu toată lumea, nu numai cu mine, dar asta e bine, mai ales la început, când eşti copil, şi dacă nu e cineva să fie sever cu tine, nu ai cum să mergi mai departe. 

Ce-i place?

Îi place să urmărească filme la cinema, în special filmele de acţiune şi cele istorice. Este pasionat şi de alte sporturi, cum ar fi fotbalul şi tenisul de câmp. Internetul îl atrage, şi are un site personal prin care intră în contact cu toţi iubitorii tenisului de masă: www.adrian-crisan.ro.

Ce nu-i place?

Dacă este ceva ce nu suportă absolut deloc, acest lucru este să piardă. Nu se împacă uşor cu eşecurile şi întodeauna luptă să iasă învingător. Nu agreează aroganţa anumitor oameni. Nu se dă în vânt după filmele science-fiction.

NĂSCUT

7 mai, 1980, Bistriţa

EDUCAŢIE

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Cluj-Napoca

EXPERIENŢĂ

Campion naţional şi european la tenis de masă

FAMILIE

Are un frate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite