Adomniţei, jupânul microbuzelor şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Cristian Adomniţei a făcut o bună "afacere electorală" dintr-o iniţiativă pozitivă în domeniul Educaţiei. El şi-a tras partea leului din microbuzele destinate transportului

Ministrul Cristian Adomniţei a făcut o bună "afacere electorală" dintr-o iniţiativă pozitivă în domeniul Educaţiei. El şi-a tras partea leului din microbuzele destinate transportului elevilor din mediul rural, orientându-le cu precădere către colegiul din judeţul Iaşi în care candidează.

Din cele 34 de microbuze repartizate judeţului, 21 vor ajunge în colegiile unde vor candida ministrul Cristian Adomniţei şi deputaţii Relu Fenechiu şi Traian Dobre, toţi din PNL.

În colegiul lui Adomniţei vor "parca" 9 microbuze, iar în cele ale lui Fenechiu şi Dobre, câte 6. Colegiile în care nu candidează liberali ieşeni importanţi beneficiază de câte două-trei microbuze.

21 din cele 34 de maşini alocate transportului elevilor din judeţul Iaşi au fost repartizate în colegiile electorale unde vor candida ministrul Cristian Adomniţei, Relu Fenechiu şi Traian Dobre, toţi din PNL

Nouă dintre microbuzele alocate şcolilor din judeţul Iaşi vor ajunge la şcolile din colegiul numărul 7, unde Cristian Adomniţei va candida la toamnă pentru un loc de deputat.

O iniţiativă lăudabilă a responsabililor din învăţământ a fost transformată printr-un ordin ministerial într-o "afacere" electorală. Ministrul Educaţiei va fi prezent sâmbătă la Iaşi pentru festivitatea de repartizare a celor 34 de microbuze şcolare destinate întregului judeţ. În acelaşi timp, la Iaşi există alte trei colegii, comparabile ca număr de elevi cu cel al ministrului, unde s-au alocat doar câte două-trei microbuze.

Avantaj pentru liberali

Ministrul Adomniţei nu i-a uitat nici pe colegii săi de partid care candidează în zonă. Astfel, în "fieful" deputatului Relu Fenechiu, şeful PNL Iaşi, aflat în apropierea municipiului, vor ajunge şase microbuze.

"Microbuzele au fost repartizate în funcţie de necesităţi. Guvernul a dat microbuze acolo unde a fost nevoie", susţine Fenechiu.

Pentru finul acestuia, Valerian Sălăvăstru, care candidează în zona Târgu Frumos, sunt alocate cinci microbuze, iar pentru colegiul actualului deputat PNL Traian Dobre, care în toamnă va candida în comunele de pe malul Prutului, sunt "rezervate" alte şase microbuze.

De împărţeala microbuzelor beneficiază indirect şi actualul ministru al Finanţelor, Varujan Vosganian. În colegiul său senatorial din Iaşi, care grupează trei colegii pentru camera deputaţilor, vor fi 14 microbuze.

Oficialii spun că ministrul e corect

"Şcolile şi primăriile din judeţ au trimis către Inspectorat solicitări. Noi le-am centralizat şi le-am trimis ministerului. Dacă ar fi să ne luăm strict după solicitări, cu încă 12 microbuze am acoperi tot necesarul la nivelul judeţului", ne-a declarat Elvira Rotundu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Oamenii ministrului susţin acelaşi lucru. "Am primit necesarul de la fiecare judeţ şi pe baza datelor transmise s-a făcut repartiţia.

Necesarul a fost stabilit înainte să se delimiteze colegiile electorale", a explicat în numele ministrului Educaţiei consiliera acestuia, Mihaela Suciu.

Totuşi, ordinul ministrului privind repartiţia microbuzelor a fost emis în 25 august, dată la care se ştiau deja colegiile.

Ce spune legea învăţământului

Programul pentru microbuzele şcolare a început în timpul guvernării PSD, în 2001. Atunci, fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a dat primul ordin de ministru pentru microbuzele şcolare. În toamna aceluiaşi an, ministrul Andronescu declara în Parlament că microbuzele erau distribuite în 120 de localităţi, după criteriul infrastructurii, iar cheltuielile pentru autovehicule erau cuprinse în bugetul local.

Din 2001 şi până în 2003, fiecare dintre titularii care s-au perindat la Educaţie au dat ordine prin care reglementau situaţia microbuzelor.

În baza acestor acte s-au întocmit contractele pentru achiziţia maşinilor. În 2003, legea învăţământului a fost modificată printr-un articol care prevedea că microbuzele sunt destinate exclusiv transportului elevilor din învăţământul gimnazial de masă, învăţământului special şi cluburilor sportive.

Comunicatul cu iz electoral

Acesta este comunicatul Inspectoratului Şcolar Iaşi, prin care o acţiune pozitivă a Ministerului Educaţiei a fost transformată în propagandă electorală pentru Cristian Adomniţei (foto): "Inspectoratul Şcolar al Judeţului Iaşi va organiza sâmbătă, 6 septembrie 2008, ora 1000, la Liceul de Informatică "Gr. Moisil" din Iaşi repartiţia microbuzelor şcolare pentru transportul elevilor de la domiciliu la şcolile din zonă. La festivitate va participa ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei."

Microbuze şcolare pe rute electorale

Chiar dacă legea prevede ca microbuzele să fie folosite numai pentru transportul elevilor, unii dintre primarii în grija cărora se află autovehiculele le-au utilizat în alte scopuri.

Prima rută "electorală" a fost în noiembrie anul trecut, când liberalii din Vâlcea s-au dus la o întâlnire de partid cu preşedintele Călin Popescu Tăriceanu cu cinci microbuze, aflate în grija primarilor din localităţile Glăvile, Pescena şi Mitrofani.

Tot la sfârşitul anului trecut, sute de elevi din judeţul Vaslui au mers pe jos la şcoală din cauză că microbuzele lor au fost folosite pentru transportul buletinelor de vot la Biroul Electoral Judeţean. Măsura a fost luată chiar de prefectul Ciprian Iftimoaie. ( Andreea Ofiţeru)

Cele mai puţine microbuze

Judeţul Brăila 10 microbuze şcolare
Judeţul Covasna 11 microbuze şcolare
Judeţul Ilfov 12 microbuze şcolare
Judeţul Tulcea 14 microbuze şcolare
Judeţul Sibiu 15 microbuze şcolare

Cele mai multe microbuze

Judeţul Bihor 39 microbuze şcolare
Judeţul Iaşi 34 microbuze şcolare
Judeţul Timiş 34 microbuze şcolare
Judeţul Ialomiţa 34 microbuze şcolare
Judeţul Hunedoara 33 microbuze şcolare

Microbuzele au fost repartizate în funcţie de necesităţi. Guvernul a dat microbuze acolo unde a fost nevoie
Relu Fenechiu, deputat PNL

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite