Admiterea la masterat - organizată în toamnă sau în iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

perioada iulie-septembrie 2006".Pentru masteratele cu durata de trei semestre, "admiterea se poate organiza şi în perioada sesiunii de iarnă". "Admiterea se organizează pe bază de criterii de

perioada iulie-septembrie 2006".
Pentru masteratele cu durata de trei semestre, "admiterea se poate organiza şi în perioada sesiunii de iarnă". "Admiterea se organizează pe bază de criterii de selecţie stabilite de senatele universitare (examene la anumite discipline, medii obţinute la examenul de licenţă şi/sau în anii de facultate etc.)", iar metodologia mai prevede că: "formele de învăţământ seral, cu frecvenţă redusă sau învăţământ la distanţă pot fi organizate indiferent dacă universităţile au sau nu cursuri de zi la programele de masterat respective". La punctul 28 al Metodologiei scrie şi că "pot candida la admiterea la masterat absolvenţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă sau echivalentă", iar un candidat declarat admis "poate beneficia de finanţare de la buget pentru un singur program de masterat, în cadrul unei universităţi, pe durata normală de studii". Media minimă de admitere pentru locurile finanţate de la buget şi pentru cele cu taxă nu poate fi mai mică decât 5 sau decât un număr de puncte echivalent cu aceasta. La capitolul destinat chestiunilor organizatorice, aflăm că, pentru a nu suprapune studiile postuniversitare de masterat (forma actuală) cu studiile universitare de masterat (forma nouă, potrivit procesului Bologna), "instituţiile de învăţământ superior mai pot organiza admitere la studiile postuniversitare de masterat numai pentru anul universitar 2006-2007 şi numai pentru programele de masterat avizate anterior datei publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii de guvern, urmând ca apoi să intre în lichidare".

La Universitatea din Bucureşti, concursul începe pe 16 septembrie
Concursul de admitere pentru programele de masterat ale Universităţii din Bucureşti (UB) începe pe 16 septembrie 2006, înscrierea având loc în perioada 8-12 septembrie. Potrivit metodologiei de organizare a examenului, masteratul la Universitatea din Bucureşti are durata de 2-4 semestre, se încheie cu o disertaţie, iar absolvenţii primesc diploma de magister sau master. Pentru înscriere, sunt necesare următoarele acte: cererea de înscriere, diploma de bacalaureat şi diploma de licenţă, în original, certificatul de naştere în copie legalizată, 3 fotografii tip buletin de identitate şi o chitanţă care atestă plata taxei de înscriere, de la 700.000 lei la 2.000.000 lei, în funcţie de facultatea organizatoare a programului masteral. Important este faptul că media minimă de admitere, chiar dacă va fi stabilită de consiliul fiecărei facultăţi în parte, nu poate fi mai mică decât 7. Pentru admiterea de anul acesta, sunt disponibile peste 100 de specializări la toate facultăţile şi departamentele universităţii.

La "Babeş-Bolyai", 171 de specializări de master
La Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, perioada de desfăşurare a admiterii la studii de master este 4-17 septembrie 2006. Pentru anul universitar gata să înceapă sunt propuse 171 de specializări de master, în 32 de domenii, dintre care 68 de specializări în limbi de circulaţie internaţională. Dosarul de înscriere, pe lângă actele cerute în mod obişnuit, trebuie să conţină, obligatoriu, şi un certificat de competenţă lingvistică. Taxele de înscriere la admitere variază între 300.000 lei (Chimie şi Inginerie chimică, Geografie, Teologie Româno-Catolică) şi 1.000.000 lei (Drept), cu menţiunea că fiecare candidat va plăti şi o taxă de procesare a documentelor, în valoare de 300.000 lei.

La ASE Bucureşti, test-grilă la admitere
Pentru anul universitar 2006-2007, ASE Bucureşti scoate la concurs 675 de locuri bugetate pentru studiile de master cu prezenţă în campus. Admiterea pe aceste locuri se face în urma susţinerii unui test-grilă, la care candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5. Înscrierea candidaţilor pe calculator şi depunerea opţiunilor are loc în perioada 11-16 septembrie, pe 16 septembrie se afişează programele de masterat acceptate, în funcţie de opţiunile depuse de candidaţi, pe 18 septembrie se afişează numărul de locuri bugetate alocate fiecărui program de master, pe 20 septembrie are loc concursul propriu-zis pentru ocuparea locurilor de la buget, precum şi afişarea rezultatelor, iar pe 21 septembrie se pot depune contestaţii.

Aproape 14.000 de locuri finanţate de la buget
Pentru anul universitar 2006-2007, Ministerul Educaţiei a repartizat universităţilor autohtone un număr de 13.912 locuri bugetate pentru studiile de masterat. Cele mai multe dintre locurile bugetate au mers către Universitatea "Politehnica" din Bucureşti - 1.850, urmată îndeaproape de Universitatea din Bucureşti (1.750) şi de Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (1.450). Universitatea ieşeană "Alexandru Ioan Cuza" are la dispoziţie, pentru anul universitar care stă să înceapă, 1.050 de locuri finanţate de la buget pentru programele de masterat, iar Academia de Studii Economice - 675. Instituţia de învăţământ superior cea mai săracă în locuri de masterat pentru anul universitar 2006-2007 este Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, cu 18 locuri, lăsând la o parte cele şase universităţi de medicină şi farmacie din ţară care nu au organizat şi nu organizează deloc studii masterale.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite