Admitere în aer la „fabrica de diplome“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Spiru Haret“ nu mai are dreptul să organizeze concurs de admitere în anul l. Ministerul Educaţiei a anunţat ieri că cea mai mare universitate particulară din România, cu peste 300.000 de studenţi, este în afara legii.

Din cauză că nu a fost inclusă în hotărârea de guvern prin care Ministerul Educaţiei a acreditat instituţiile de învăţământ superior, Universitatea „Spiru Haret“ nu mai poate organiza concurs de admitere cel puţin în sesiunea de admitere din această vară.

Mai citeşte şi:
Universitatea Spiru Haret nu mai are acreditare!
VIDEO Andronescu: Facultatea "Spiru Haret" va suporta refuzul de evaluare
Universităţile clujene se extind în Italia

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus că Universitatea „Spiru Haret“ nu a fost inclusă în actul normativ pentru că, anul trecut, instituţia  universitară a dat în judecată ministerul, nemulţumită de faptul că unele specializări de la licenţă şi de la învăţământul la distanţă nu fuseseră cuprinse în hotărârea din 2008.

„Nu am acceptat propunerea de la «Spiru Haret» ca studiile la Facultatea de Drept să dureze trei ani şi nu patru ani, cât prevedea planul cadru aporbat de Ministerul Educaţiei. Ca urmare, ei s-au supărat şi ne-au dat în judecată”, a declarat Ecaterina Andronescu. Pentru a-şi menţine decizia de a studia Dreptul în trei ani, Universitatea „Spiru Haret“ a dat ministerul în judecată.

Sentinţă de la Curtea de Apel Bucureşti

În decembrie anul trecut, Curtea de Apel din Bucureşti a decis, în şedinţă publică, să elimine Universitatea „Spiru Haret“ din actul normativ din 2008. „Ţinând cont de sentinţa de anul trecut, noi nu am mai cuprins în hotărârea de anul acesta universitatea. Potrivit legii, orice universitate poate organiza concurs de admitere numai dacă apare în hotărâre”, a precizat Andronescu.

Aceasta a mai spus că a cerut Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) să evalueze „Spiru Haret“, însă evaluatorii nu au fost acceptaţi în instituţie şi nici nu au primit documentele cerute. Faptul că Universitatea „Spiru Haret“ nu a permis evaluarea oficială e confirmat şi de Ioan Curtu, preşedintele ARACIS. Potrivit acestuia, „Spiru Haret“ a organizat învăţământ la distanţă fără să aibă vreo autorizaţie.

„Pe parcursul anului am avut situaţii când nu ne-au primit evaluatorii. Ultima dată au cerut acreditarea pentru 62 de specializări la masterat, dar după două zile au venit şi au retras dosarele, susţinând că nu mai vor acreditarea noastră“, a declarat Ioan Curtu.

„Trebuie să se retragă din proces“

La rândul său, Ecaterina Andronescu a spus că procesul dintre minister şi universitate nu s-a încheiat. „Vor mai fi şi alte înfăţisări. Dacă hotărârea judecătorească finală nu le va da câştig de cauză, atunci vor funcţiona în afara structurilor definite prin hotărârea de guvern, în conformitate cu Legea învăţământului“, a precizat Andronescu.

Ministrul mai spune că „Spiru Haret“ va putea organiza concurs de admitere numai dacă se va retrage din proces. „Pentru ei există soluţii în momentul de faţă: să se retragă din proces şi să păstreze numai specializărle acreditate”, a arătat ministrul Educaţiei.

Oficialii de la minister au precizat că în 2009 Universitatea „Spiru Haret“ a solicitat eliberarea a 56.000 de diplome cu antetul Ministerului Educaţiei. Diplomele eliberate până acum de către „Spiru Haret“ sunt recunoscute de stat. Chiar dacă nu mai are dreptul să organizeze concurs de admitere, instituţia de învăţământ superior are obligaţia să organizeze
cursuri pentru studenţii aflaţi acum în anii II şi III.

Conducerea Universităţii „Spiru Haret“ a stat, ieri, toată ziua în şedinţă. La finalul întâlnirii Senatului, reprezentanţii acestuia au hotărât să acţioneze Ministerul Educaţiei în judecată, pe motiv că acesta a interpretat greşit decizia Curţii de Apel Bucureşti. Într-un comunicat de presă al universităţii se spune că şefii instituţiei vor trimite o adresă prim-ministrului Emil Boc, prin care vor explica situaţia creată.

Universitatea în cifre

Universitatea „Spiru Haret“ e una dintre cele mai vechi universităţi private din România. A fost înfiinţată în 1991 de Aurelian Bondrea. Site-ul instituţiei arată că, în prezent, instituşia are 311.928 de studenţi înscrişi la cursurile de zi, la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

image

Pliantul primit de candidaţi, la admitere


Există 30 de facultăţi cu 50 de specializări, 68 de programe pentru studii universitare de masterat ciclul II Bologna şi 58 programe de studii postuniversitare de masterat.

Universitatea are şi 53 de centre pentru învăţământ la distanţă, din care 44 in reţeaua naţională. Alte 9 centre de învăţământ la distanţă au fost deschise la New York, Berlin, Roma, Madrid, Paris, Tel Aviv, Viena, Toronto şi Chişinău.

 „Spiru Haret“, prima la înscriere

Universitatea „Spiru Haret“ organizează concurs de admitere de la sfârşitul lunii mai până la 30 septembrie. Ieri, în holul clădirii de la strada Ion Ghica din Capitală se primeau dosarele de înscriere în anul I de studii. Două doamne înmânau pliante cu oferta facultăţilor şi îi îndemnau pe candidaţi să se înscrie.

La Universitatea Bucureşti înscrierile încep de astăzi. La Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Universitatea de Ştiinţe Agronomice, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, înscrierile încep luni, 13 iulie. La Academia de Poliţie se primesc dosarele de înscriere începând din 19 iulie.

Universitatea „Petre Andrei”, condusă de doi rectori

O altă instituţie de învăţământ superior care nu mai poate organiza concurs de admitere este Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi, unde nu s-a respectat legea de înfiinţare. Conform legii de înfiinţare, la Iaşi, trebuiau transferate structurile, personalul didactic, studenţii şi patrimoniul de la Fundaţia „Petre Andrei“ la persoana juridică „Petre Andrei“.

image

Sediul din Iaşi al Universităţii „Petre Andrei“

„Le-am dat termen celor de la Iaşi să regleze acest lucru şi, dacă se va regla, vom emite o propunere de anexă la hotărârea de guvern cu aceste universităţi“, a susţinut Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. În plus, la Iaşi există doi rectori, Nicolae Niculescu şi Doru Tompea, şi două Senate ale universităţii.

Din această cauză, anul trecut, la Universitatea „Petre Andrei“ a existat un scandal între profesorii şi studenţii instituţiei cu privire la patrimoniul universităţii. A fost necesară intervenţia jandarmilor şi agenţilor de pază, care au reuşit să stingă conflictul abia după două ore.

Universitatea este condusă de doi rectori şi de două Senate din anul 2003, când rectorul de atunci, Niculae Niculescu, ar fi instrumentat o fuziune între Fundaţia Academică „Petre Andrei” şi Universitatea Apollonia. În urma fuziunii, acesta s-a instalat rector, iar studenţii de la specializările Universităţii Apollonia au primit diplome emise de UPA din Iaşi.

Chiar dacă Niculescu a fost invalidat ca rector de trei miniştri la rând, Alexandru Athanasiu, Mircea Miclea şi Mihail Hărdău, acesta a refuzat însă să renunţe la conducerea universităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite