Dana Războiu spune adio României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentatoarea TV Dana Războiu a anunţat că pleacă din România „supărată şi revoltată“ de starea sistemului sanitar. Soţia omului de afaceri Bogdan Enoiu şi prezentatoarea principalului jurnal de ştiri de la Kanal D caută o ţară cu un sistem de sănătate mai bun pentru copiii ei.

Dana Războiu (34 de ani) a anunţat că va părăsi postul de televiziune la care lucrează, deoarece vrea să se mute din România într-o ţară care să aibă un sistem de sănătate mai bun pentru copii.

Mai citeşte şi:

Dana Războiu: „Copilul meu putea să moară în somn“

„Vreau să plec din ţară. Mai stau până termină Victor, copilul cel mare, şcoala, şi plec cât de curând. Am nevoie de un sistem de sănătate mai bun pentru copii. Am trei variante, Viena, Elveţia sau Monte Carlo, şi am la dispoziţie două luni să mă decid", a declarat Dana Războiu pentru Mediafax.

Vedeta Kanal D a spus că este „foarte supărată şi revoltată" din cauza sistemului românesc: „Am dat statului român zeci dacă nu chiar sute de mii de euro prin impozite şi taxe şi nu beneficiez de condiţii minime de existenţă", a explicat motivul care stă la baza deciziei de a părăsi România.

Dana Războiu şi soţul său, omul de afaceri Bogdan Enoiu, au trecut prin momente dramatice la începutul lunii martie când Marc, copilul lor acum în vârstă de opt luni, a suportat o operaţie pe inimă la clinica din Linz, Austria. O pneumonie depistată de doctorii austrieci, în timpul unei vacanţe la schi, a condus investigaţiile medicale spre un diagnostic incredibil. Marc suferea de coartaţie de aortă, o malformaţie congenitală a inimii, nedepistată la controalele periodice ale bebeluşului în România.

 „Am aflat acest lucru abia la vârsta de şase luni, în spitalul din Austria. Copilul meu avea hipertensiune, nu avea puls la picioare - aceasta fiind o investigaţie  medicală de rutină, după cum am aflat ulterior. Dacă cineva i-ar fi luat vreodată pulsul la picioare, ar fi descoperit", declara Dana Războiu, la începutul lunii aprilie, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

Afecţiune nedepistată în România

„Doctorii din Austria mi-au spus că un anumit procent dintre nou-născuţi - 0,5 %, în toată lumea -  prezintă malformaţii congenitale cardiace. Dintre aceştia, 0,1% sunt cu coartaţii de aortă. Asta înseamnă că 1.900 de copii se nasc anual în România cu această malformaţie cardiacă. Unde sunt? Foarte puţini sunt depistaţi. Dacă Marc nu ar fi făcut pneumonie în Austria, nu am fi ştiut. Coartaţia de aortă este principala cauză de moarte subită la bebeluşi, mi-au spus doctorii din Austria", mai declara Dana Războiu.

Prezentatoarea TV îşi exprima atunci gratitudinea faţă de chirurgul austriac Rudolf Meir, cel care l-a operat pe Marc, şi despre care spunea că este „un om extrem de modest şi dedicat profesiei sale". De asemenea, ea şi soţul ei s-au oferit să-l sprijine pe doctorul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul „Marie Curie" din Bucureşti, „în efortul lui de a construi un spital nou de copii". După naşterea primului copil, Dana Războiu a promovat beneficiile laptelui matern fiind imaginea unei campanii în favoarea alăptatului.

Carieră

Dana Războiu lucrează la Kanal D din 2007, încă de la lansarea acestui post TV în România. Licenţiată în psihologie, Dana Războiu a urmat cursuri de pregătire în jurnalism la BBC şi CNN. Marc este primul ei copil cu actualul soţ, omul de afaceri Bogdan Enoiu.

Cei doi au câte un copil din fostele căsătorii: Victor (în vârstă de şase ani), băiatul Danei din mariajul cu Ovidiu Brânzan (fost ministru al Sănătăţii)  şi Andrei (20 de ani), fiul lui Bogdan.

Nesiguranţă

Psihologul Daniel David explică numărul tot mai mare de români care se tratează în străinătate prin teama lor faţă de unităţile româneşti: "Problemele acestea existau şi înainte, dar acum ajung mai des în atenţia opiniei publice. Oamenii sunt mult mai informaţi şi au început să se teamă de spitalele din România. De aceea, ei preferă să se trateze în străinătate, unde se simt mult mai în siguranţă", spune psihologul David.

Doar una din zece infecţii spitaliceşti se raportează

Starea dezastruoasă a sistemului sanitar românesc a dus la creşterea numărului de erori medicale. Cazul sopranei Amelia Antoniu de la Teatrul de Operetă a pus pe tapet încă o „boală" a spitalelor din România.

Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, spune că statisticile arată „un trend net descendent" al cazurilor de infecţii spitaliceşti. În România, procentul internaţilor care contractează o infecţie nosocomială (intraspitalicească) este între 0,5 şi 2%, cu mult sub procentele din ţările vestice, unde rata oscilează între 5% şi 15%, în funcţie de secţie.

Această diferenţă provine din faptul că în străinătate sunt contabilizate toate cazurile, pe când la noi se raportează din ce în ce mai puţin. „În realitate, numărul acestor situaţii este de circa 10 ori mai mare decât cel raportat", explică Geza Molnar.

La Spitalul CF 2 au fost mai multe cazuri cu probleme de acest gen, neraportate şi transferate la alte spitale. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Amelia Antoniu şi Alice Preda, transferate la Spitalul Universitar Bucureşti, în noaptea de marţi spre miercuri.

Consilierul Geza Molnar spune că procentul infecţiilor spitaliceşti este unul dintre indicatorii din contractul-cadru de management. Fiind un indicator, el contează atunci când se evaluează activitatea directorului şi se decide păstrarea sa în funcţie.

Ei bine, procentul admis în aceste contracte este de sub 1%, imposibil de realizat. „O treime dintre cazurile înregistrate sunt din vina personalului şi a managementului, dar o altă treime sunt cazuri inevitabile. Se întâmplă peste tot, fiindcă uneori este vorba de o dotare tehnică foarte greu de întreţinut şi sterilizat. De aceea, eu am propus ca acest procent să urce la 2-3%", explică Geza Molnar, consilierul ministrului Sănătăţii.

Grave erori de sistem

Infecţiile spitaliceşti nu sunt singurele pericole care-i îngrozesc pe pacienţii români atunci când se internează.

Bebeluşul Alexandru Dragomir a suferit arsuri pe o suprafaţă de 20% din corp, în noiembrie 2009, după ce o asistentă de la Maternitatea „Bucur" l-a uitat în incubator.

Tot în noiembrie 2009, o femeie însărcinată a murit fiindcă medicii de la Maternitatea gălăţeană „Buna Vestire" i-au administrat „Cytotec", un medicament interzis gravidelor.

Viorel Negrilă a trăit şapte ani cu o lamă de cuţit în spate, deoarece doctorii din Deva nu i-au verificat cum trebuie rana, în 2003, când a fost înjunghiat de un vecin.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite