Adio taxă de parcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii municipiului nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar pentru a-şi parca maşinile. Proiectul care prevedea introducerea unor taxe pentru locurile de parcare a fost respins de consilierii locali.

Aproape 300 de cereri de închiriere a locurilor de parcare rezidenţiale respinse şi câteva mii de lei lipsă în bugetul local sunt consecinţele renunţării la proiectul de amenajare a parcărilor din oraş.
Iniţiat de primarul Ovidiu Creţu sub forma unui proiect care a cumulate două alte proiecte, care să trateze unitar situaţia tuturor parcărilor din Bistriţa, acesta nu a fost pe placul consilierilor locali şi nu a întrunit numărul de voturi necesare pentru a fi implementat. Prin urmare, Bistriţa devine unul din oraşele unde maşinile se parchează gratuit, pe cele 9.600 de locuri disponibile.

Un subiect disputat

Discuţiile despre punerea în practică a unui sistem de închiriere contra cost pentru parcările de domiciliu sau rezidenţiale au început încă de acum două luni. Tot de atunci, proiectul a trecut prin două dezbateri publice şi amânări de votare în plenul Consiliului Local, modificări de structură şi contradicţii între consilierii locali.
În tot acest timp, bistriţenii nu s-au arătat prea interesaţi de această idee a primarului care s-a transpus, mai degrabă, într-un fel de „licitaţie între vecini”. Practic, oamenii care au dorit să aibă un loc sigur de parcare în faţa blocului de reşedinţă trebuiau să îl liciteze, cel mai mare preţ ofertat fiind şi garanţia acordării acestuia.

Respins la limită

Nemulţumiţi de comasarea celor două proiecte, o parte din consilieri s-au împotrivit votării acestuia. Consilierul local Gheorghe Tuţă a fost unul dintre ei. „Nu mi se pare normal şi nici moral să îi obligăm pe oameni să plătească o taxă pentru parcarea la bloc, din moment ce se resping proiecte de extindere a parcărilor”, a declarat Gheorghe Tuţă. În replică, primarul Ovidiu Creţu a simţit nevoia să explice situaţia. „Dacă ne-ar fi permis situaţia jurdică cu firma Transelectronic, am fi venit cu această variantă”, a explicat primarul.
Acesta a amintit de lungul proces dintre municipalitate şi firma Transelectronic, cea care a administrat parcările publice cu plată în oraş până acum.

Primăria nu renunţă la idee

Viceprimarul Florin Găurean spune că se vor căuta variante pentru ca problema parcărilor să fie readusă în discuţii. „Proiectul nu va putea fi rediscutat mai devreme de şase luni, dar nu se va renunţa la el”, spune Găurean. Acesta a adaugat că, în anii anteriori, bugetul local beneficia de un aflux de aproximativ 24.000 de lei anual, bani proveniţi din taxa pe parcările publice. Vestea că cele 9.600 de locuri de parcare din oraş sunt gratuite, i-a bucurat pe bistriţeni. „Nu am fost de acord cu taxa pentru parcare. Eu am locul asigurat în faţa blocului, de mai mulţi timp”, a spus George Ichim, un bistriţean de 45 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite