Adio fabricilor de doctori!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adio fabricilor de doctori!
Adio fabricilor de doctori!

Programele de doctorat nu vor mai putea fi organizate decât de către universităţile special acreditate.„Adevărul“ continuă să vă prezinte cele două pachete de legi ale educaţiei: varianta Andronescu şi varianta Miclea. Astăzi abordăm schimbările de la masterate şi doctorate.

Mai citeşte şi:

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, propune în Codul Educaţiei cinci tipuri de masterate: de aprofundare, interdisciplinare, complementare, de formare continuă şi de cercetare.

În acest fel se va face diferenţierea între cei care vor să dobândească competenţe în domeniul în care lucrează de cei care vor să urmeze programe doctorale.Masteratul va putea fi organizat numai de universităţile acreditate pe domeniul respectiv şi va putea fi urmat la zi, la frecvenţă redusă şi sub forma de învăţământ la distanţă cu frecvenţă redusă.

Legile şefului Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, propun patru tipuri de masterate: ştiinţific, în arte, în inginerie şi ocazional (pentru acei absolvenţi care au terminat un aumit profil, dar vor masterul în altă specialitate) .

„Toate cele patru mastere sunt după model internaţional. Ne-am bazat pe aceste modele pentru a putea fi raportate la practicile internaţionale“, a declarat Mircea Miclea. Masteratul îl poate face orice absolvent de facultate, indiferent de natura licenţei.

În Codul Educaţiei, doctoratul nu poate fi organizat decât de către universităţi special evaluate şi acreditate de Consiliul de Acreditare a Diplomelor, Titlurilor şi Certificatelor Universitare şi numai pe domeniile pentru care au primit aprobare.

Fără doctorate la fără frecvenţă

Programul de doctorat va fi organizat la zi şi la forma de frecvenţă redusă, fiind exclusă forma fără frecvenţă. La frecvenţă redusă, studentul va fi obligat să meargă la facultate de câteva ori pe săptămână, în funcţie de programul pe care îl cere profesorul conducător. De asemenea, doctoratul va putea fi urmat numai de către absolvenţii de masterat.

Teza de doctorat se va putea face şi într-un alt domeniu decât cel al licenţei, dar cu condiţia ca viitorul student-doctorand să aibă masterat în domeniul  pe care îl va aprofunda la doctorat.Potrivit Codului Ecaterinei Andronescu, studentul-doctorand poate fi asimilat asistentului de cercetare şi poate preda patru-şase ore la universitate, fără să fie plătit.

Durata studiilor doctorale nu poate fi mai mică de trei ani şi poate fi prelungită cu unu-doi ani. În cazul în care se dovedeşte că teza de doctorat a fost plagiată, atunci lucrarea se anulează, iar doctorandul nu mai poate urma cursuri doctorale niciodată. Noua lege mai prevede că minimum 10% din absolvenţii de masterat pot urma doctorat, cu bani de la stat.

Ecaterina Andronescu propune un singur tip de doctorat. Unul ştiinţific, bazat pe creaţie şi cercetare ştiinţifică avansată, nu şi profesional ca până în prezent.Mircea Miclea consideră că sunt necesare două feluri de doctorate: ştiinţific şi profesional. „Doctoratul profesional se adresează profesiilor practice cum ar fi teatru sau muzică. Nu-i putem cere unui actor să facă un doctorat ştiinţific“, este de părere Mircea Miclea.

Părerea Expertului : Diferenţe

Modul în care sunt împărţite programele de master diferă foarte mult. Dacă la propunerea doamnei Andronescu avem masterate categorisite în funcţie de activitatea întreprinsă, la domnul Miclea se urmăreşte profesia. Nu pot spune că o variantă este mai bună decât alta, însă pot spune că sunt opuse. În ceea ce priveşte doctoratele, înclin mai mult spre Codul Andronescu.

Un doctorat trebuie să aibe şi caracter ştiinţific. Dacă s-ar organiza un doctorat profesional, aşa cum a propus Miclea, e posibil ca lumea să-l considere de rang doi, din cauza faptului că lipseşte partea ştiinţifică.

Anton Hadăr, profesor „Politehnica“ Bucureşti

image
image
Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite