„Adevărul”, atac la firul ierbii. Ţinta: Emil Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Adevărul”, atac la firul ierbii. Ţinta: Emil Boc
„Adevărul”, atac la firul ierbii. Ţinta: Emil Boc

Boc a aruncat mănuşa, Cartianu o ridică. Miza: prezenţa ziaristului la şedinţa de guvern.Onoarea îl obligă pe prim-ministrul Emil Boc să-şi respecte promisiunea. Vezi la finalul articolului VIDEO cu Emil Boc şi Grigore Cartianu în timp ce cosesc. Care vi se pare că este mai priceput?

Mai citiţi şi


VIDEO Boc, premier la coasă



FOTOGALERIE Vezi aici cum coseşte Grigore Cartianu

FOTOGALERIE Vezi aici cum coseşte Emil Boc

Totul a pornit de la o afirmaţie a prim-ministrului Emil Boc, făcută vineri, la o fermă din judeţul Ialomiţa. În timp ce-şi ascuţea coasa, Boc a lansat o provocare: „Dacă ştie cineva dintre jurnalişti să facă mişcarea asta, îl primesc la şedinţa de guvern”.

„Adevărul” a luat în serios promisiunea şi îi lansează premierului o contraprovocare: dacă e aşa de bun cosaş, să se ia la întrecere cu redactorul-şef al ziarului, Grigore Cartianu! Iar dacă va cosi jumătate din cât coseşte rivalul său, atunci va fi invitat la şedinţa de redacţie.

Concursul ar trebui să conţină probe de bătut coasa, ascuţit cu gresia („impresia artistică”) şi, evident, cositul propriu-zis. Miza e simplă: cine coseşte o suprafaţă mai mare într-o unitate de timp – cinci minute, un sfert de oră, o oră, o zi (la alegerea premierului).

De asemenea, şeful Guvernului va avea privilegiul de a stabili ziua, ora şi locul confruntării: „pe teren propriu” (la Răchiţele, judeţul Cluj), „în deplasare” (la Brădiceni/Peştişani, judeţul Gorj) sau „pe teren neutru”.

Prezenţa publicului va fi liberă. Le vom tăia bilete de intrare în fâneaţă doar politicienilor, pentru că şi-aşa au furat cam mult.Concurenţii vor fi obligaţi să-şi bată singuri coasa. Emil Boc va avea voie să se şi „dopeze”: slană, palincă etc. Control antidoping i se va face doar adversarului său!

Drepturile de televizare vor fi scoase la licitaţie – nu cum face Guvernul uneori, prin încredinţare directă.Un eventual refuz al lui Emil Boc va fi considerat – în termeni sportivi – înfrângere tacită, situaţie în care vom revendica dreptul ca Grigore Cartianu să aibă acces la o şedinţă de guvern.

Povestea cosaşului Boc din Răchiţele

 

image

Emil Boc a cosit, la sfârşitul săptămânii trecute, iarbă la ferma
Agrofarm din Feteşti  Foto: Agerpres



Reporterul „Adevărul” a fost, sâmbătă, acasă la Boc, în Răchiţele, şi a stat de vorbă cu oamenii care i-au pus premierului coasa în mână. 

Campania de recoltare a ierbii se apropie de start. În inima Apusenilor, în satul Răchiţele, locul de baştină al premierului Emil Boc, ţăranii fac ultimele pregătiri. Coasele sunt şterse de rugină, sunt împănate din nou, se bat bine şi se rodează cu iarba de pe lângă casă.

Pe Dealul Botii, peste drum de casa familiei Boc, unul dintre supravieţuitorii vremurilor de odinioară, Traian Handrea, zis şi Astronomu’, îşi bate şi el coasa. Nu mai coseşte în rând cu ceilalţi oameni în putere de vreo doi ani, dar coasele sale, aproape zece la număr, sunt tot timpul în bună stare de funcţionare.

Porecla de Astronomu’ îi vine de la prognozele precise de evoluţie a vremii, pe care le dădea de copil. Oamenii îl întrebau pe ţăran dacă are rost să meargă la coasă pe câmp, dacă vremea va fi bună. „Mai cosim sau mergem de ploaie?”, întrebau vecinii.

Astronomu’ ne arată cum se bate coasa şi pe faţă, şi pe dos.Cei mai mulţi o bat pe faţă, stau aplecaţi pe o parte, cu toporâştea (coada) rezemată pe după grumaz şi lovesc cu vârful ciocanului fierul coasei pe talpa groasă a ileului (nicovala).

image

Duminică, 5 iulie, ora 10.30: Grigore Cartianu îşi testează coasa în Parcul Izvor, la doi paşi de Casa Poporului


Astronomu’ preferă alt sistem. „O bat pe spate, că ţiu numa’ fierul în mână. Scoţi icul metalic, întorci fierul pe dos şi-l baţi cu partea lată a ciocanului, pe nicovala subţire“. Aşa l-a învăţat şi pe băiatul lu Nuţu Năii, pe Milucu, de-i prim-ministru acum. Astronomu’ şi-a făcut mâna în Bărăgan şi în Arad, la grâu. Aici la iarbă era o joacă.

Bătrânul îşi aminteşte că mai erau doi cosaşi mucaliţi, tocmiţi cu ziua, care îl luau peste picior pe Milucu: „Măi mititelule, hai că te ajungem din urmă, de te scoatem din brazdă”. Era cea mai mare jignire, să te ajungă cineva din spate. Astronomu’ sărea cu gura pe ei, să nu-l mânie pe mezin: „Lăsaţi pruncu’ în pace. O ajunge el miliţian sau primar şi v-o batjocori şi el”.

„Se ambiţiona să ţină brazda cu cosaşii“

image

Tatăl lui Emil Boc şterge coasa cu o mână de iarbă  Foto: Agerpres



  Mai jos de Astronomu’, chiar lângă biserică, Petru Floca, zis Gaidoş, îşi ascute şi el coasa cu cutea (gresia) de la măsea (partea care se fixează pe coadă) spre vârf. La 65 de ani încă ţine brazda cu tovarăşii. Îşi aminteşte de Boc. „Se ambiţiona să ţină brazda cu cosaşii, chiar de avea coasa mai scurtă”, spune Gaidoş.

 Tânăr fiind, nu se lăsa de batjocura celorlalţi. „Lui domnu’ Milucu îi făcuseră o coasă cu toporâştea (coada) mai scurtă, după înălţimea băiatului. Da’ după ce s-a învăţat să dea la brazdă, i-au pus bătrânii fier lung, de 90, să se ţină de cosaşi”, spune Gaidoş. Avea şi coasă cu un picior (mâner), şi cu două.

Boc a promovat la coasa scurtă

image

Premierul a bătut cuie într-o vizită de lucru la şantierul Autostrăzii Bucureşti-Ploieşti  Fotografii: Agerpres


Jos lângă vale, la familia Boc, sâmbăta este o zi obişnuită de lucru. Angajaţii pun la circular lemne pentru cherestea. Ana Boc, mama premierului, ne spune cu regret că nu mai găseşte uşor oameni la coasă.

S-au dus vremurile în care putea cosi doar cu băieţii. Atunci, fiecare avea sarcină precisă. Bărbaţii dădeau la brazdă, fetele întorceau iarba să se zvânte, iar copiii cărau apă şi mâncare.

image

Pe acelaşi şantier, Emil Boc a tăiat lemne cu un fierăstrău electric



După ce Emil a promovat de la căratul apei şi s-a obişnuit cu coasa, una mai mică, specială, a început să ţină rândul cu bărbaţii tocmiţi. S-a învăţat uitându-se la ceilalţi fraţi şi la taică-su. Venea şi de la şcoală, şi de la facultate să facă muncile. „Mergea unde venea la rând, de coasă, la plantat de puieţi, la lemne sau la var”, spune mama, Ana Boc.

 „Ultima dată a dat la coasă, când se pregătea de doctorat, a văzut otava de pe deal în picioare şi nu s-a răbdat să nu o pună toată la pământ, în câteva ore”, povesteşte femeia.

Acum când s-a văzut fără copii, plecaţi toţi la oraş, Ana a avut o idee, să nu rămână cu iarba necosită, să intre în gura lumii. „Am plătit să planteze brazi pe aproape tot terenul de fâneţe”, a spus mama premierului. Astăzi nu mai găseşti cosaşi pe la noi, mai vin de prin Maramureş.

Slană, brânză şi palincă

image

Prim-ministrul a dat la lopată pe şantierul de la Pasajul Băneasa din Bucureşti


Cele mai multe gazde oferă cosaşilor mâncare consistentă de amiază, în jurul orei 14.00, când timp de un ceas mănâncă slănină, brânză, pâine şi beau palincă. Cei care se respectă mai oferă în plus un prânz la ora 10.00, o gustare la ora 18.00 (uriu) şi cina propriu-zisă seara, la ora 22.00, când practic se încheie ziua de coasă, zi începută la ora 8.00 dimineaţa. Fiecare gustare e stropită cu câte două-trei pahare de palincă.

image

Lui domnu’ Milucu îi făcuseră o coasă cu toporâştea (coada) mai scurtă, după înălţimea băiatului. Da’ după ce s-a învăţat să dea la brazdă, i-au pus bătrânii fier lung, să se ţină de cosaşi.

image


Petru Floca
localnic

Cosaş la 12 ani

image

Ca să taie bine, coasa trebuie bătută cu ciocănelul pe nicovală... Foto: Lucian Muntean


Cei mai mulţi oameni îşi amintesc cu groază de muncile copilăriei. Grigore Cartianu (40 de ani), originar din Brădiceni-Gorj, le priveşte cu nostalgie.Cositul i-a asigurat două lucruri esenţiale: lapte („de la două văcuţe roşcate, Lămâia şi Joiana”) şi bani pentru facultate.

image

... şi apoi, ascuţită cu gresia Foto: Lucian Muntean


„Am învăţat să cosesc la 12 ani. Era prin 1981. În vacanţele din liceu şi din facultate trăgeam la coasă aproape două luni fără pauză. Câştigam 300 de lei pe zi, iar în comuna vecină, Tismana, unde nu ajunsese cooperativizarea, se plăteau 400 de lei. Banii strânşi într-o vară îmi ajungeau la facultate tot anul”.

image

Se-ascute „lupta de coasă”! Cartianu, în faţa Guvernului. Boc nu era „acasă“ Foto: Lucian Muntean


Cartianu are şi un regret: că, de câţiva ani, coasa lui a început să prindă rugină.

Un ziarist clujean a cosit trifoi cu coasa lui Boc

image


Reporterul ziarului „Adevărul“, Mihai Bacalu (foto), i-a cosit, sâmbătă, lui Ioan Boc, tatăl premierului, o porţiune de trifoi, lângă prisaca din spatele casei părinteşti.

Ioan Boc i-a dat lui Bacalu chiar coasa lui Emil Boc, pe care o păstrează cu sfinţenie încă de când premierul mai venea la cosit. Ioan Boc a ascuţit personal coasa cu gresia şi apoi a probat-o în iarba din prisacă. La final, tatăl premierului a fost satisfăcut de calitatea brazdei, mai ales că iarba nu a fost foarte înaltă şi era mai greu de cosit.
 
Meşterul Boc

Emil Boc a profitat de vizitele de lucru pe care le-a făcut pe şantierele patriei pentru a arăta că ştie să folosească diverse scule, nu numai coasa.Demonstraţiile au avut loc în şantierele de pe Autostrada Bucureşti - Ploieşti şi la Pasajul Băneasa.


Aşa coseşte premierul Emil Boc:


Sursa: REALITATEA.NET


Aşa coseşte redactorul-şef "Adevărul", Grigore Cartianu:

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/4.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/1.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/2.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/3.flv width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite