Aderarea la spaţiul Schengen, în pericol
0Comisia Europeană atrage atenţia autorităţilor de la Bucureşti că un eventual eşec în privinţa combaterii corupţiei va priva cetăţenii români de anumite drepturi Comisia Europeană
Comisia Europeană atrage atenţia autorităţilor de la Bucureşti că un eventual eşec în privinţa combaterii corupţiei va priva cetăţenii români de anumite drepturi
Comisia Europeană avertizează România că aderarea la spaţiul Schengen şi trecerea la moneda euro vor fi amânate, dacă lupta anticorupţie va rămâne fără rezultate vizibile.
"Rezultate modeste", "progrese lente", "nevoia de a continua monitorizarea" sunt câteva cuvinte-cheie din proiectul de raport, citat de NewsIn, ce va fi adoptat miercuri de Comisia Europeană. Reprezentanţii Executivului european avertizează că România nu va adera la spaţiul Schengen şi la zona Euro, în 2012-2013, dacă nu se obţin condamnări la nivel înalt, iar clasa politică românească nu sprijină ferm şi "fără echivoc" reforma justiţiei.
"Eşecul în a face suficiente progrese în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare şi de a risipi dubiile privind capacitatea României de a combate corupţia privează cetăţenii români de anumite drepturi şi erodează încrederea lor în statul de drept", se arată în proiectul de raport.
Totodată, Comisia Europeană avertizează că utilizarea adecvată a fondurilor comunitare va fi posibilă doar dacă există o capacitate administrativă adecvată şi un control eficient al conflictelor de interese şi al fraudelor.
Fără influenţe asupra economiei autohtone
Analistul financiar Daniel Dăianu crede că o eventuală amânare a aderării României la spaţiul Schengen nu va avea o influenţă negativă din punct de vedere economic asupra ţării noastre. "O astfel de decizie nu îi va împiedica pe români să muncească legal sau să viziteze ca turişti ţările membre ale zonei", crede Dăianu. El susţine că "cel mai important este să scăpăm, prin eforturi proprii, de monitorizarea Comisiei Europene şi să utilizăm corect fondurile europene".
În ceea ce priveşte adoptarea monedei unice, analistul economic Bogdan Baltazar susţine că acest proces va avea la bază îndeplinirea strictă a unor criterii economice, iar problemele legate de corupţie vor fi mai puţin importante.
"Ne trebuie reformă politică"
Îngrijorarea liderilor politici români faţă de eventuala amânare a acceptării României în spaţiul Schengen şi în zona euro va fi exprimată la nivel declarativ, populist, fără a fi urmată de măsuri concrete anticorupţie, spune politologul Alexandru Radu.
"Sunt sceptic în legătură cu modul în care politicienii receptează semnalele de alarmă trase de oficialii europeni. Ei recurg, de regulă, la cârpeli, până trec controalele de la "Înalta Poartă", crede Alexandru Radu.
Ce înseamnă spaţiul Schengen
Amânarea aderării României la spaţiul Schengen înseamnă menţinerea controalelor asupra cetăţenilor români pe aeroporturi, la graniţele terestre şi maritime din interiorul UE. Din zona Schengen fac parte 22 de ţări ale Uniunii Europene, plus Norvegia şi Islanda, dar fără Marea Britanie şi Irlanda.
Politicienii români recurg, de regulă, la cârpeli, până trec controalele de la "Înalta Poartă"
Alexandru Radu, politolog