Adenomul de prostată, tratat m ai eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru din zece bărbaţi români peste 40 de ani suferă de adenom de prostată, una dintre cele mai frecvente afecţiuni în rândul lor. Tratamentele moderne sunt eficiente în tratarea bolii.

Adenomul sau mărirea în volum a prostatei este o tumoare benignă, deci necanceroasă, care apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani, ca urmare a modificărilor hormonale. În funcţie de stadiul bolii, medicul decide care este cel mai indicat tratament: medicamentos sau chirurgical.

Boala dă tulburări urinare

Primele simptome care trebuie să alarmeze sunt tulburările urinare. Astfel, urinarea devine dificilă, apar senzaţiile de golire incompletă a vezicii şi de vezică plină, presiunea scăzută a jetului urinar, precum şi nevoia frecventă de a merge la toaletă pe timpul nopţii.

Netratată, boala poate duce la complicaţii precum: infecţii ale tractului urogenital (uretrite, cistite), retenţie de urină, calculi vezicali şi chiar insuficienţă renală.

Nu lua pastile la întâmplare!

Medicul specialist este cel mai în măsură să recomande tratamentul potrivit în cazul adenomului de prostată. Medicii îi sfătuiesc pe bărbaţii cu o astfel de afecţiune să vină la control încă de la apariţia primelor simptome, în loc să se „trateze” singuri cu pastile pe bază de plante, pentru că lucrurile se pot complica.

Simptomele măririi în volum a prostatei se pot confunda cu cele ale cancerului de prostată, de aceea este bine să mergi la medic pentru diagnosticul corect.

Vaporizarea endoscopică cu plasmă, cea mai nouă metodă

Practicată deja în alte ţări de trei ani, vaporizarea cu plasmă se poate efectua de curând şi la noi în ţară. Operaţia presupune îndepărtarea ţesutului adenomic cu ajutorul unui electrod cu formă de ciupercă, străbătut de un curent electric, care generează o pernă de plasmă la nivelul zonei de contact cu ţesutul, realizând o vaporizare eficientă şi progresivă a adenomului de prostată.

Faţă de metodele chirurgicale clasice, care necesită până la trei zile de recuperare, noua intervenţie nu presupune decât maximum două zile de spitalizare. Un mare avantaj al acestei intervenţii este că elimină probabilitatea apariţiei unei recidive a bolii, pentru că ţesutul adenomic este vaporizat.

Când este indicată operaţia?

image

Când simptomele sunt moderate, medicamentele pot să stagneze boala, însă dacă pacientul se prezintă la medic mai târziu, când apar şi unele complicaţii, se recomandă intervenţia chirurgicală.

Se poate recurge la chirurgia clasică (adenomectomia) sau la intervenţiile endoscopice (rezecţia sau incizia transuretrală a prostatei). În comparaţie cu tratamentul chirurgical clasic, operaţiile endoscopice necesită o durată de spitalizare mai mică.

Cum se depistează

Pentru a se pune diagnosticul de adenom de prostată, este nevoie de analize, precum: tuşeul rectal, sumarul de urină şi urocultura (prin care se pot depista complicaţii precum sângele în urină sau infecţia urinară), ecografia prostatei şi un test de sânge (PSA – antigenul specific prostatic).

Ştiai că...

Adenomul de prostată nu poate fi prevenit?

Prostata are dimensiunea unei castane?

Volumul prostatei se poate mări mai rapid la bărbaţii care au un nivel mai crescut de testosteron, hormon sexual masculin?

Atenţie

Pastilele pe bază de plante nu pot înlocui tratamentul clasic.

image

Specialistul nostru
Dr. Petrişor Geavlete


medic primar urolog
Spitalul Clinic de Urgenţă
„Sf. Ioan”, Bucureşti

În tratamentul adenomului de prostată, chirurgia deschisă a fost înlocuită treptat de rezecţia transuretrală a prostatei, care presupune ablaţia  adenomului de prostată cu ajutorul unei anse străbatute de curent electric monopolar, utilizând căile de acces anatomice (uretră).

O metodă mai eficientă este vaporizarea cu plasmă în mediu salin, care presupune ablaţia ţesutului adenomatos prostatic utilizând un electrod cu o formă de „ciupercă”, străbătut de un curent electric bipolar.

Acesta generează o pernă de plasmă la nivelul zonei de contact cu ţesutul, realizând o vaporizare progresivă a adenomului. Metoda poate fi aplicată şi în cazul adenoamelor voluminoase. Experienţa noastră din ultima lună a inclus intervenţii efectuate cu succes pentru adenoame de prostată de până la 100 cm³.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite