Adelin Petrişor: „Nu merită să luptăm în Afganistan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adelin Petrişor: „Nu merită să luptăm în Afganistan”
Adelin Petrişor: „Nu merită să luptăm în Afganistan”

Militarii nu recunosc, dar urăsc politicienii, iar actualul conflict din Orientul Mijlociu este rezultatul unui interes al statelor occidentale faţă de zona profitabilă din Afganistan şi Irak, consideră cunoscutul jurnalist român de război, Adelin Petrişor.

Jurnalistul a vorbit, în cadrul unei întâlniri restrânse la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde şi-a prezentat documentarul „Ultima misiune”, atât despre războiul actual, în care luptă şi militari români, cât şi despre interesul Occidentului de a controla zonele asiatice. De asemenea, Adelin Petrişor nu s-a abţinut de la a vorbi despre mogulii de presă. Vă prezentăm mai jos declaraţiile jurnalistului:

Despre moguli: Trebuie să fii tâmpit să zici că mogulii nu au interese. Mogulii nu sunt cel mai rău lucru în România, noi avem în primul rând probleme cu noi. Băsescu îi oboseşte pe moguli, care, la rândul lor, îl demonizează pe preşedinte.

Multă lume înjură Pro TV pentru Ştirile de la ora 5, dar nimeni nu le-ar da dacă oamenii nu s-ar uita şi atâta timp cât vom trăi din audienţă vom face asta. Cât despre investiţia în jurnalismul de război, aceasta nu e făcută neapărat pentru rating, ci e mai degrabă o chestie de portofoliu pentru respectivul trust de presă.

Despre război: Am fost la Guantanamo şi încă nu ştiu cu adevărat ce se întampla acolo. Deţinuţii erau duşi la interogatoriu cu maşina de golf şi purtau botniţe, ca să nu muşte.

Afganistanul e o provocare pentru Occident. De ce se bat? Din acelaşi motiv pentru care s-au luptat şi alte popoare în trecut. Afganistanul e o zonă strategică şi profitabilă. Zona merită controlată, iar terorismul poate fi exportat oriunde în lume. Am văzut cazul aşa zisului act de terorism din Londra, sau cunoaştem prea bine atentatul de la 11 septembrie. Acestea sunt motive pentru a pătrunde în zonele amintite mai înainte.

În Irak s-au liniştit lucrurile, încet încet toţi se vor retrage, după cum bine ştiţi că o vor face şi trupele noastre în vară. Acolo sunt încă zone greu de controlat, care aşa vor şi rămâne. Totuşi, o să vedem mai mulţi morţi, vor veni vremuri şi mai urâte.

Despre oamenii din Orientul Mijlociu: Ei trăiesc încă în secolul XVI, supravieţuiesc în triburi. Am filmat o închisoare cu lideri talibani, unde un poliţist se săruta cu unul dintre ei, deoarece făceau parte din acelaşi trib. Aşa trăiesc ei. Nu ştiu să scrie, nu ştiu să citească, însă toţi ştiu să tragă cu arma. Mai mult decât atât, mulţi locuiesc în peşteri.

Despre militarii români: Nu ştiu ce îi mână în luptă. Oamenii ăştia nu sunt mercenari, sunt nişte oameni trimişi în luptă cu un steag pe mână, de aceea consider că e discutabil războiul din Afganistan. Poate nu e războiul nostru, poate nu e un război corect, de aceea i-aş întreba pe oficialii români de ce avem „felia” de război în sudul Afganistanului, unde e cel mai periculos, şi nu în alte zone mai sigure, alături de Germania sau Marea Britanie.

Nu merită să mergi la război în Afganistan. Singurul vector de politică externă a României din ’90 încoace a fost armata. Militarii nu recunosc, dar urăsc politicienii.

Despre documentar: Filmul a fost difuzat pe Realitatea TV şi a fost primit foarte bine de public, deşi nu a făcut rating cât Becali. L-am cunoscut pe ofiţerul român ce a murit în război, subiectul documentarului, am stat două săptămâni alături de el. Era un tip senzaţional.

Despre demnitatea românilor: Noi, românii, ne plângem urât de fiecare dată. Vorbind despre moartea unei persoane dragi, altundeva se trăiesc cu demnitate aceste clipe, apropiaţii victimei respective plâng în sinea lor, nu îşi smulg părul din cap ca românii sau îşi dau cu capul de sicriu.

Citeşte şi Criza, inamicul principal al Armatei



Jurnalistul Adelin Petrişor a participat, sâmbătă seara, la proiecţia reportajului "Ultima misiune" realizat în Afganistan. Materialul a fost realizat de Adelin Petrişor şi operatorul Dan Gecui, subiectul fiind un ofiţer român, căzut la datorie, in misiune, în Afganistan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite