Adăpost pentru reinserţia tinerilor orfani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

având 10 ani de activitate şi toţi membrii fondatori români.După cum ne-a declarat Daniela Nandrea, preşedintele Fundaţiei, proiectul Casei Excelsior s-a conturat din anul 1998. Pentru

având 10 ani de activitate şi toţi membrii fondatori români.
După cum ne-a declarat Daniela Nandrea, preşedintele Fundaţiei, proiectul Casei Excelsior s-a conturat din anul 1998. Pentru strângerea de bani au fost organizate colecte stradale, concerte de caritate, cu care s-a cumpărat un conac al unei familii nobiliare, Vaida, cu 12.000 de euro. Pentru renovarea clădirii, Fundaţia a obţinut bani de la guvern şi de la două organizaţii străine, Clan Sona din Scoţia şi Stifttelsen Brodet din Suedia, în valoare totală de peste 4 miliarde de lei vechi. Imobilul este amplasat la ieşirea de nord-vest din Cluj, spre localitatea Popeşti, în apropierea unor clădiri ale fostelor ferme avicole. Viitorii chiriaşi vor avea la dispoziţie 16 camere, pe două nivele, cu terenul aferent de 2.153 mp.

Regim dur, în interesul fetelor
Casa Excelsior va prelua, în prima etapă, 10 tinere, cu diferite calificări, aflate în dificultate, provenite de la centrele de plasament, dar care au depăşit vârsta de 18 ani. Fetelor li se vor asigura, pentru o perioadă de 2 ani, găzduire şi sprijin, în pregătirea profesională. Potrivit Danielei Nandrea, fetele vor avea un program puţin mai dur, ore obligatorii de trezire şi stingere, vor fi obligate să-şi completeze studiile la seral şi, în măsura posibilităţilor, să-şi găsească de lucru. Fetele se vor autogospodări, vor învăţa, cu ajutorul unor asistenţi sociali să-şi cheltuiasă banii, să aibă relaţii cu societatea şi chiar vor putea strânge o zestre minimă, un pat, un televizor, cu care să poată pleca după doi ani într-o chirie, pe cont propriu. "Practic vor plăti o chirie lunară modică de 25.000 de lei, pentru curent, să se obişnuiască cu obligaţiile de mai târziu, din societate", ne-a spus Nandrea.
După cum ne-a declarat Monica Filip, director la Direcţia de Protecţie a Copilului din judeţul Cluj, aceasta este prima unitate privată care ia fiinţă la Cluj, după cele din subordinea Consiliului Judeţean, de la Gherla şi Câmpia Turzii, care au câte 10 fete, respectiv 10 băieţi, unde s-au perindat în cei doi ani de la înfiinţare circa 30 de tineri.
"Rezultatele sunt bune, s-au putut acomoda mai bine în societate. La nivelul Clujului, ne-ar mai trebui doar un centru pentru 10 băieţi", ne-a mai spus Filip.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite