Acul monitorizării urgenţelor s-a dat peste cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acul monitorizării urgenţelor s-a dat peste cap
Acul monitorizării urgenţelor s-a dat peste cap

Intervenţiile pompierilor şi ale echipajelor SMURD au crescut dramatic în acest an. În primele şase luni, numărul intervenţiilor SMURD a crescut cu 582%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

 Principalul motiv al creşterii numărului de urgenţe la care au fost solicitaţi pompierii şi SMURD-ul sunt arderile necontrolate, respectiv creşterea numărului de accidente rutiere.
Pompierii spun că în topul celor mai triste evenimente se află incendiile de locuinţe şi pierderile de vieţi omeneşti în accidente.

Trei intervenţii pe zi

În primele şase luni ale acestui an, echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud au avut parte de astfel de evenimente, în medie, de trei ori pe zi. Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost nevoiţi să se mobilizeze în 232 de cazuri, în primele şase luni ale acestui an, pompierii au intervenit în 605 situaţii, cu 160, 78% mai numeroase.
Dintre acestea, 198 de cazuri au fost asistate de SMURD, (32,73%), 113 au fost incedii (18,68%), 185 arderi necontrolate (30,58%) 45 alte situaţii de urgenţă, 7,44%, 20 asistenţă persoane (3,31%) şi 44 acţiuni pentru protecţia comunităţilor (7,28%). De la sfârşitul anului trecut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă are în dotare şi o ambulanţă SMURD. 
Principala cauză o reprezintă accidentele rutiere care sunt, pe zi ce trece, tot mai multe şi tot mai grave. „Evenimente sunt în continuă creştere pentru că a crescut şi riscul de accidente rutiere, în special, pe drumul care face legătura între Bistriţa şi Cluj-Napoca”, explică Constantin Florea, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.

Evenimente grave, cauze stupide

„Cele mai grave cazuri sunt incendiile, în care oamenii îşi pierd în câteva minute agoniseala de o viaţă”, spune Florea. Aceste tragedii se întâmplă, însă, din cauze stupide: un coş de fum defect sau necurăţat, instalaţii electrice defecte sau improvizate, mijloace de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate şi aşa mai departe.
Incendiile care au dat cel mai mult de furcă pompierilor au fost arderile necontrolate de vegetaţie din această primăvară. „Oamenii au găsit cea mai simplă şi mai ieftină metodă de a-şi curăţa terenurile”, explică Florea. Această metodă a făcut şi o victimă, până la urmă, când un bătrân a fost descoperit mort în plin câmp, având urme de arsuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite