Actriţa Mihaela Juvara, arestată 700 de zile de securişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndrăgita interpretă din serialul „Fram – Ursul polar” a stat în temniţele comuniste pentru presupuse fapte de spionaj, fără ca măcar să fie judecată. Mihaela Juvara (78 de ani) cere în instanţă despăgubiri de 100.000 de lei pentru suferinţele provocate de închisorile comuniste, unde a ajuns la doar 21 de ani.

Mai citeşte şi:

Instalatorul Boldor, inamicul public nr. 1 al comuniştilor

A fost arestată de securişti chiar în ziua în care avea loc premiera piesei „Oamenii de azi". Au urmat anchete chinuitoare. Printr-un simplu proces-verbal, actriţa Mihaela Juvara a fost condamnată, în anul 1952, la 60 de luni de închisoare. Acuzaţia: spionaj în favoarea Turciei.

„În seara în care m-au luat la Securitate aveam premiera la Teatrul Municipal- Bulandra, cu piesa „Oamenii de azi" a Luciei Demetrius, unde jucam alături de actorul Septimius Sever. Terminasem studiile de actorie dramatică şi aveam emoţii pentru piesă, care trecuse cu greu de cenzură, a primit girul unei comisii sovietice de cultură", îşi începe povestea actriţa Mihaela Juvara.

Acuzată de spionaj în favoarea Turciei

Înaintea piesei „Oamenii de azi", patru securişti au descins în cămăruţa unde stătea actriţa. Domiciliul era unul forţat, fiind evacuată, alături de familie, din casa lor, deoarece nu aveau un dosar social sănătos. Mama sa Georgeta a fost căsătorită cu generalul Petre Lazăr, aghiotantul Regelui Mihai. „Am fost acuzată de spionaj în favoarea Turciei, după ce, împreună cu o amică, am fost de câteva ori la un ceai la locuinţa unui diplomat turc.

Amica mea, Carmen Angiulescu, se împrietenise cu unul dintre secretarii Ambasadei, cred că-l chema Celal Cealâslar. Eram un grup de tinere actriţe care mergeam la acest domn. În ţară era foamete, iar la el mâncam, beam, ascultam muzică", îşi aminteşte Mihaela Juvara felul în care îşi petrecea după-amiezele anului 1952. Toţi românii care au intrat în contact cu diplomaţii turci au fost ridicaţi de acasă de securişti, iar denunţurile smulse prin tortură au mărit numărul arestaţilor.

Fotografii cu americani, folosite ca probe

Printre cei arestaţi în „lotul turc" s-au numărat şi actriţa Puia Ionescu, a cărei singură vină era că a vândut un covor diplomatului turc, Ioana Gărdescu - a doua soţie a lui Liviu Ciulei, actorul Ovid Teodorescu, Nina Rusu- sora actriţei Marcela Rusu, Virginia Dumitrescu Turcu- cântăreaţă la Operă, în total aproximativ 15-20 de persoane. „Nu a existat propriu-zis un proces, cu o parte dintre femeile din lot m-am întâlnit ulterior în penitenciar", rememorează Mihaela Juvara. Drama a început când Securitatea a găsit acasă la Mihaela Juvara mai multe poze cu cetăţeni americani.

„Prietena mea Ina mi-a făcut cunoştinţă cu viitorul său soţ, Alexandru Paleologu. Acesta era urmărit de Securitate şi se ascundea sub un nume fals. El mi-a dat să-i păstrez câteva fotografii în care apărea împreună cu cetăţeni americani", explica actriţa prezenţa fotografiilor la domiciliul ei.

„Nu am rezistat şi am semnat tot ce au vrut"

Ancheta s-a desfăşurat în beciurile din sediul Securităţii din strada Uranus şi a durat trei luni.

„Stăteam singură în celulă. Din oră în oră mă trezeau şi mă chemau la interogatoriu. Eram bătută şi torturată până leşinam. Nu am rezistat, am cedat. Am semnat tot ce au vrut. Nimeni nu-şi permitea să fie viteaz la interogatoriu", îşi aminteşte Mihaela Juvara. Urmele anchetei sunt vizibile şi astăzi: actriţa a suferit o malformaţie gravă a mâinii din cauza cătuşelor de tip american care i-au prins încheietura palmelor ca într-o menghină. Îşi aminteşte că atunci când a auzit că a primit o pedeapsă „administrativă" de 60 de luni de detenţie, actriţa a izbucnit în râs forţat. Ea a fost condamnată fără a fi judecată, fără avocat şi fără posibilitatea de a se putea apăra, ci doar în baza unui proces- verbal. Doi ani fără 11 zile, Mihaela Juvara i-a petrecut închisă în penitenciarele Jilava, Ghencea şi Târgşor. „În puşcărie am văzut oameni care dădeau în cap pentru o bucată de pâine", spune actriţa. Foarte multe soţii de foşti miniştri au fost colege de temniţă cu aceasta: Elena Brătianu- soţia liderului liberal George Brătianu, Sanda Negropontes Tătărăscu, Elena Codreanu- soţia lui Corneliu Zelea Codreanu şi soţiile legionarilor Ion Moţa şi Vasile Marin.

Angajată la Teatrul Bulandra

La data de 4 mai 1954, la apropape un an de la moartea lui Iosif Stalin, Mihaela Juvara a fost eliberată din penitenciar. „Acasă mă aştepta un telefon de la actorul Ovid Teodorescu şi un mesaj: directorul de la Teatrul Giuleşti vrea să te angajeze. Nu mi-a venit să cred", îşi mai aminteşte actriţa.„Tovaraşa director" de la Giuleşti, o femeie cu studii modeste, i-a înţeles tragedia şi a acceptat să o angajeze în trupa de teatru.

Lucia Sturdza Bulandra, directoarea Teatrului Municipal, s-a împotrivit însă.„Când m-am reîntors la Teatrul Bulandra am fost aşteptată de toţi maşiniştii, actorii Octavian Cotescu, Beatrice Biega şi Adrian Georgescu m-au primit în aplauze. Lucia Bulandra a început să plângă: „Plângeam ca proastele, îţi faci imediat actele de angajare aici, la noi", povesteşte Mihaela Juvara. Până în anul 1990 ea a jucat pe scena acestui teatru. „Ultimul rol pe care l-am jucat a fost «Arsinoe», în Mizantropul de Moliere. Rolurile mele favorite sunt Clitemnestra, unde am jucat alături de Mircea Albulescu, în piesa Orestia lui Eschil şi Vidra, din „Răzvan şi Vidra" a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, unde am jucat alături de actorii Octavian Cotescu şi Septimiu Sever", ne-a spus actriţa.

Prietenă cu Maria Tănase

Mihaela Juvara povesteşte că întreaga ei cariera a fost marcată de arestarea în dosarul de spionaj. Nu putea pleca în turnee în străinătate, iar de câte ori i se oferea să joace într-un film i se punea condiţia să adere la organizaţia Uniunea Tineretului Comunist. Înainte de 1989, a jucat în serialele „Răpirea frumoaselor sabine (1970)"- regia Adrian Georgescu, „Serata" (1971) - regia Malvina Ursianu, „Saltimbancii" (1980)- regia Elisabeta Bostan, „Croaziera" (1981) - regia Mircea Daneliuc, „Wilhelm Cuceritorul" (1982)- regia lui Sergiu Nicolaescu şi Gilles Grangier. De asemenea, a interpretat rolul soţiei lui George Joe Marcelloni, interpretat de Aurel Iosefini, în îndrăgitul serial „Fram- Ursul polar" (1983), în regia Elizabetei Bostan.

Mihaela Juvara a jucat şi alături de Maria Tănase în piesele „Horia" şi „Opera de trei parale". „Maria Tănase mă iubea foarte mult şi îmi spunea mai mereu „Fă, te voi învăţa să cânţi ca mine". Ar putea povesti despre actorie zile în şir fără oprire. Iubeşte toate personajele. Le ştie replicile. Le simte trăirile. Pentru fiecare are un zâmbet şi o lacrimă, însă cel mai greu „rol" al vieţii sale a fost, fără îndoială, cel de deţinută.

Stăteam singură în celulă. Din oră în oră mă trezeau şi mă chemau la interogatoriu. Eram bătută şi torturată până leşinam.
Mihaela Juvara
actriţă

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite