Acţiuni de protest ale profesorilor în prima zi de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiuni de protest ale profesorilor în prima zi de şcoală
Acţiuni de protest ale profesorilor în prima zi de şcoală

Anul şcolar 2009-2010 va începe cu acţiuni de protest ale angajaţilor din învăţământ, sindicatele anunţând mitinguri pentru luni şi marţi, ca urmare a nemulţumirilor legate de prevederile salariale pentru angajaţii din învăţământ.

„Pentru luni, 14 septembrie, am recomandat membrilor de sindicat să nu vină la deschiderea anului şcolar, în special în unităţile unde s-au anunţat vizitele oamenilor politici. Tot luni, vor fi organizate mitinguri de protest în ţară, iar marţi, 15 septembrie, va fi un miting la Palatul Parlamentului", a precizat, miercuri, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop.

Federaţia „Spiru Haret” a anunţat că va avea acţiuni de protest comune cu cele ale FSLI, potrivit preşedintelui executiv al federaţiei, Marius Nistor.

Tot miercuri, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a declarat că sindicaliştii din învăţământul preuniversitar le-au propus cadrelor didactice să nu se prezinte la locurile de muncă pe 14 septembrie, în prima zi a anului şcolar, urmând ca joi, profesorii să stabilească dacă vor intra la ore.

Reprezentanţii FSLI şi „Spiru Haret” au precizat că nu mai consideră valid pactul semnat cu guvernul pe 6 mai, prin care a fost suspendată greva profesorilor. Potrivit sindicatelor, pactul respectiv a fost încălcat, în mai multe rânduri, de către Executiv. Astfel, sindicatele enumeră „încălcarea punctului 1 din acest acord, întrucât Executivul nu este capabil să asigure plata integrală, până la finele anului 2009, a salariilor care se cuvin personalului din învăţământ” şi „încălcarea grosolană a punctului 5 din acord, potrivit căruia cadrele didactice trebuiau să fie plasate spre vârful ierarhiei în grila de salarizare, deoarece în proiectul Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, această categorie de salariaţi este situată la periferia grilei de salarizare”.

Totodată, sindicatele atrag atenţia asupra lipsei de transparenţă în cheltuirea banilor publici. „Neconstituirea până la această dată, prin ordin al ministrului Educaţiei, cercetării şi inovării, a Comisiei de monitorizare pentru evaluarea modului în care se realizează investiţiile în educaţie, ceea ce ne determină să considerăm că ministerul nu doreşte cheltuirea transparentă a banilor publici”, subliniază sindicaliştii.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu le-a cerut miercuri profesorilor să participe la ceremoniile de deschidere a anului şcolar 2009-2010, dar a recunoscut dreptul sindicatelor de a recomanda membrilor lor să nu participe la aceste festivităţi. "Este dreptul sindicatelor să-şi exprime un punct de vedere faţă de cei care sunt membri în sindicatul respectiv. Eu i-aş invita pe toţi colegii profesori să vină la şcoală începând cu 14 septembrie şi şcoala să înceapă, aşa cum este firesc, cu bucuria revederii", a spus Andronescu, înainte de întrevederea cu parlamentarii PDL.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite