Cehia: Actele de violenţă sunt îndreptate asupra locuitorilor de etnie rromă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cehia: Actele de violenţă sunt îndreptate asupra locuitorilor de etnie rromă
Cehia: Actele de violenţă sunt îndreptate asupra locuitorilor de etnie rromă

Romii sunt principalele victime ale actelor de violenţă rasistă în Cehia, a subliniat Comisia împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI), o agenţie a Consiliului Europei, într-un raport dat publicităţii marţi, relatează AFP.

"Victimele majorităţii actelor de violenţă rasistă, printre care o crimă în 2007, sunt în special romi", potrivit ECRI, care subliniază că sunt semnalate şi "cazuri de violenţe comise de poliţişti vizând minorităţile, în special romii".

Potrivit ECRI, în ultimii ani "liderii politici de la nivel naţional şi local au făcut declaraţii orientate împotriva romilor".

În paralel, atitudinea faţă de romi "este extrem de negativă", fie că este exprimată în presă sau pe internet, potrivit organizaţiei.

Agenţia subliniază că, "în pofida diverselor măsuri adoptate de autorităţi la nivel naţional, au fost făcute puţine progrese concrete în ultimii ani pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţa ale romilor sau pentru integrarea lor în societatea cehă", în timp ce dezavantajele de care romii se lovesc în domenii precum educaţia sau locurile de muncă, "rămân foarte reale".

Aceşti diferiţi factori sunt agravaţi de dificultăţile privind găsirea unei locuinţe, iar segregarea pare să se dezvolte "şi, în unele cazuri, autorităţişle sunt direct responsabile de agravarea situaţiei familiilor de romi".

Pe plan global, numărul actelor de violenţă inspirate de ură a scăzut în ultimii ani. Dar ECRI observă, în paralel, "o intensificare tulburătoare a extremei-drepte în Cehia, inclusiv crearea, de către un partid politic, a unei grupări paramilitare în uniformă",

"Manifestaţiile repetate ale grupurilor de extremă-dreaptă au dus la o intensificare a tensiunilor, inclusiv a actelor violente", potrivit agenţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite