Acord pentru bugetari, la ultima strigare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În timp ce situaţia lefurilor din învăţământ era într-un haos legislativ, premierul Tăriceanu, ministrul de finanţe şi Blocul Naţional Sindical au semnat, ieri, un acord privind

 În timp ce situaţia lefurilor din învăţământ era într-un haos legislativ, premierul Tăriceanu, ministrul de finanţe şi Blocul Naţional Sindical au semnat, ieri, un acord privind salarizarea în sectotul bugetar.

Viitoarea lege de salarizare va stabili un raport între salariul de bază minim şi cel de bază maxim, apropiat de practicile europene. Confederaţiile sindicale CNSLR Frăţia şi CSDR au anunţat că nu vor semna acordul.

9%, singura certitudine

În acest moment este în vigoare un singur procent de majorare în salariile din învăţământ- 9% începând cu 1 octombrie. Explicaţiile ne-au fost oferite de Tudor Chiuariu, consilierul juridic al premierului, care spune că majorarea cu 50% a fost abrogată.

Ce lege este în vigoare?

La această întrebare nici măcar parlamentarii - jurişti nu pot răspunde cu certitudine, dar cert este că ordonanţa emisă luni, publicată ieri în Monitorul Oficial, îşi produce imediat efectele.

Senatorul Şerban Nicolae (PSD) spune că ultima lege, respectiv ordonanţa de majorare a salariilor în două etape, până la cel mult 28%, intră în vigoare.

Dacă legea nu conţine referiri specifice la abrogarea unor articole din legea care majorează salariile cu 50%, există mai multe posibilităţi, spune el. “Există riscul să se aplice amândouă”, a afirmat senatorul PSD. Dacă “ordonanţa 28%” conţine prevederi contradictorii “legii 50%”, conform principiului abrogării tacite, majorarea cu 50% poate fi abrogată.

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs este de acord că în cazul unor dispoziţii contradictorii, “ordonanţa 28%” este cea care va fi aplicată. 

Curtea Constituţională, în ceaţă

Curtea Constituţională s-a trezit ieri într-o situaţie fără precedent, după cum a declarat chiar preşedintele acestui for, Ioan Vida.

În ziua în care judecătorii Curţii ar fi trebuit să se pronunţe asupra sesizării de neconstituţionalitate în privinţa ordonanţei de amânare a majorării cu 50%, sesizare formulată de Avocatul Poporului, Guvernul a trimis o notă în care a explicat că sesizarea este lipsită de fond.

Explicaţia Executivului a fost că sesizarea Avocatului Poporului nu mai are obiect deoarece ordonanţa de amânare a fost abrogată. Curtea Constituţională a amânat pentru astăzi o decizie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite