Academia de trei zile de la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academia de trei zile de la Bistriţa
Academia de trei zile de la Bistriţa

Galeria de Artă Arcade 24 a fost considerată un centru de rezistenţă culturală. Imobilul datează din secolul al XV-lea. Galeria de Artă din Bistriţa a fost inaugurată acum 20 de ani, în prezenţa lui Andrei Pleşu. Aceasta era numită frecvent „Academia de trei zile de la Bistriţa“.

Despre „Arcade 24“ se spune că ar fi cea mai frumoasă galerie de artă din ţară. Este un loc unic, ce reuneşte 17 ateliere de creaţie şi o galerie pentru expunere. A fost inaugurată acum 20 de ani, în prezenţa lui Andrei Pleşu, iar de-a lungul timpului a căpătat reputaţia unui centru de rezistenţă culturală. Era frecvent numită, în cercurile culturale din România, „Academia de trei zile de la Bistriţa“.

Un loc vizitat de Noica şi Steinhardt 

Locaţia a fost dobândită, în 1988, de un grup de artişti animaţi de o adevarată mişcare intelectuală şi artistică: Oliv Mircea, Miron Duca, Grigore Bradea, Vasile Tolan, Virgil Raţiu, Virgil Ciomoş, Adriana Barna, Domniţa Petri. În jurul lor, s-au constituit „Saloanele Rebreanu“.

Oliv Mircea confirmă că în spaţiul ei s-au consumat întruniri, dezbateri pe teme politice şi culturale, întâlniri cu artişti care nu aveau voie să se pronunţe în altă parte, discuţii pe temele cele mai delicate ale culturii române. Acest lucru a adus galeriei din Bistriţa faima unui centru de rezistenţă culturală. Pragul ei a fost călcat în mod frecvent de oameni ca Noica, Steinhardt sau Paleologu.

Artiştii sub arcade

Galeria de Artă poartă numele de „Arcade 24 din 2006. A fost botezată astfel pentru că este situată la numărul 24 şi pentru că este adăpostită de arcadele complexului Sugălete, un monument emblematic pentru Bistriţa. Galeria este ultimul imobil din Şirul Sugălete şi singurul care a păstrat destinaţia tradiţională a complexului: camerele de la etaj servesc ca ateliere şi depozite, iar porticul de la stradă asigură „desfacerea mărfii“.

De-a lungul pereţilor Galeriei de Artă s-au perindat sute de expoziţii. Horea Bernea, Paul Gherasim, Horia Paştină, Ion Nicodim, Gheorge Ilea sau Miron Duca  sunt doar câteva dintre numele care au expus la Bistriţa. Pentru tinerii expozanţi, un vernisaj la Galeria „Arcade 24“ reprezintă o confirmare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite