Abuzul sexual domină violenţele asupra copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul minorilor despre care se află că sunt maltrataţi emoţional, fizic şi sexual a crescut considerabil faţă de anul trecut. Topul violenţelor exercitate asupra copiilor este dominat de abuzul sexual. Jumătate din cazurile sesizate Organizaţiei ,,Salvaţi copiii” din Timiş se referă la abuz sexual.

Delia Bajireanu, psiholog în cadrul ,,Salvaţi copiii”, spune că incestul este forma de agresiune sexuală asupra minorului cea mai gravă şi cea mai des întâlnită. În 2008, în Timiş, au fost maltrataţi 602 minori.

Abuzată de propriul tată

În prima jumătate a anului trecut, la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş (DGASPC) au fost înregistrate 437 de cazuri de minori abuzaţi. ,,Sunt situaţii pentru care, de cele mai multe ori, e nevoie de foarte mulţi ani ca să se rezolve.

 Am avut un caz al unei fete de 16 ani care fusese abuzată de către tatăl ei timp de 5 ani. După ce copilul a rupt tăcerea, a aflat că şi surorile mai mari fuseseră abuzate. Tatăl a primit 5 ani de închisoare. Este scandalos, pentru că a distrus mai multe vieţi”, povesteşte Delia Bajireanu.

Un alt caz care a ajuns la ,,Salvaţi Copiii” este situaţia unei fetiţe de 4 ani agresată sexual de către unchiul ei. ,,Nu este ceva ieşit din comun. Prin organizaţia noastră au trecut copii agresaţi de verişori, fraţi şi chiar bunici”, precizează Delia
Bajireanu.

Pedofili în libertate

Pe lângă abuzul sexual şi incestul, cele mai întâlnite forme de maltratare asupra minorilor se numără: abuzul fizic, abuzul emoţional, neglijarea, exploatarea prin muncă şi exploatarea sexuală. Smaranda Marcu, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC, spune că, cel mai probabil, nu a crescut numărul real de abuzuri, ci numărul de oameni decişi să se adreseze autorităţilor.

Dacă este raportat un caz la Protecţia Copilului, primii care trebuie să ia măsuri sunt asistenţii sociali din cadrul primăriei localităţii respective. În cazul în care primăria nu poate interveni, dosarul ajunge la DGASPC. În funcţie de gravitatea situaţiei poate interveni şi Poliţia.

Anul acesta, la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş (IPJ) s-au înregistrat 49 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor, cu 30 de cazuri mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Niciunul dintre pedofilii din registrele IPJ Timiş nu a ajuns însă după gratii în decursul acestui an. Principala cauză este lipsa de probe.

602

- minori au fost abuzaţi anul acesta în Timiş

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite