Abonamentul la satelit, mai important ca pâinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O aşezare din Valea Jiului care trăieşte doar de pe urma venitului minim garantat este împânzită cu antene de satelit, iar abonamentul la televiziunea digitală este mai important decât pâinea

O aşezare din Valea Jiului care trăieşte doar de pe urma venitului minim garantat este împânzită cu antene de satelit, iar abonamentul la televiziunea digitală este mai important decât pâinea zilnică.

Cartierul Iscroni din localitatea Aninoasa este o fostă colonie minerească cu case ridicate la începutul exploatării cărbunelui. Pe timpul regimului comunist casele de colonie au fost populate cu familii de rromi, iar astăzi în „ghetou” mai trăiesc circa 50 de familii. Nu au apă potabilă, nu au canalizare, dar au acces la informaţie.

Fiecare baracă locuită de una sau de mai multe familii are cel puţin o antenă de satelit, însă nu are apă potabilă şi canalizare sau gaz metan. Totuşi, au abonament la televiziunea digitală şi spun că este singura lor distracţie, aşa că nu ar renunţa la ea nici în ruptul capului. Ba chiar, din cele 50 de familii care plătesc şi 30 de lei lunar pentru pachetul de programe TV digitale, doar câteva sunt restanţiere la plata abonamentului.

„Avem copii şi vor şi ei să se uite la televizor, că altceva nu au. Mai vedem şi noi un film, o ştire şi mai uităm de sărăcie. Ce să facem, e singura noastră distracţie”, spune Nicolae, capul unei familii formată din 9 persoane.

Imaginea zonei este dezolantă, mai ales că cei mai mulţi locuitori ai cartierului trăiesc de pe o zi pe alta din cele câteva sute de lei acordate de stat ca venit minim garantat. Primarul oraşului Aninoasa spune că ar fi demolat de mult timp ghetoul însă nu avea alte locuinţe să le ofere în schimb. Acum s-a găsit finanţare pentru un bloc care va avea condiţii civilizate pentru aceste familii. „Până la toamnă toţi locatarii cartierului vor fi mutaţi într-un bloc construit pentru ei şi vom scăpa de urâţenia de acolo”, a declarat primarul Ilie Botgros.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite