Aberaţia viceprimarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceprimarul Adrian Orza vrea să fie amendaţi toţi timişorenii care parchează pe domeniul public autoturisme cu anunţuri de vânzare lipite pe geam. Reprezentanţii municipaliţii susţin că expunerea anunţurilor de vânzare echivalează cu comercializarea maşinii, în mod ilegal, pe domeniul public, faptă care trebuie pedepsită.

Viceprimarul Adrian Orza a anunţat că pregăteşte o hotărâre de consiliu local care să permită Poliţiei Comunitare să amendeze timişorenii care expun la vânzare maşini. Decanul Baroului Timiş, avocatul Lazăr Gruneanţu explică de ce este o aberaţie juridică iniţiativa lui Orza.

Motive şi plângeri

Adrian Orza susţine că a primit reclamaţii de la cetăţeni revoltaţi că au locurile de parcare ocupate. „M-au oprit oamenii pe stradă şi s-au plâns că nu au unde să parcheze, că li s-a ocupat locul de parcare cu maşini care au pe ele afişe de vânzare”, spune viceprimarul.

Poliţiştii comunitari aplică deja amenzi în baza unei hotărâri de consiliu local din 2001. „Agenţii dau amenzi pentru expunerea de bunuri pentru vânzare pe spaţiul public, fără autorizaţie”, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare, Daniela Seracin. Viceprimarul Adrian Orza vrea ca noua hotărâre să fie explicită şi să nu mai poată fi contestată în instanţă.

„Când maşina este parcată pe spaţiul public, cu preţul în geam, este destinată vânzării şi fie afişul este dat jos, fie se aplică amendă”, spune Orza.

Explicaţia avocaţilor

Avocaţii spun că logica lui Orza este greşită. Din punct de vedere juridic, expunerea anunţului nu echivalează cu vânzarea.

„Nu este o vânzare, evident. Vânzarea se produce doar când părţile cad de acord la preţ şi se achită banii”, spune Lazăr Gruneanţu, decanul Baroului Timiş.

„Este o aberaţie. Maşina este un bun mobil. Din moment ce proprietarul a plătit toate taxele aferente unui posesor de autoturism, primăria poate să îl amendeze doar dacă parchează ilegal”, spune avocatul Ciprian Matei. „Nu mi se pare normal să mă amendeze pentru că am afiş. Am Telpark şi am parcat legal”, spune Cristian Chira, un comerciant de maşini.

„Dacă parchez pe spaţiul verde să mă amendeze că am parcat ilegal. Pentru că am afişul în geam să iau amendă, e absurd. Atunci să-i amendeze şi pe cei care au reclame pe maşini”, spune Ghoerghe Pervis, alt vânzător.

image

Vânzarea se produce doar când părţile cad de acord şi se achită banii

image


Lazăr Gruneanţu
decan Baroul Timiş

50

- de amenzi, cuprinse între 150 şi 300 de lei, a aplicat anul acesta Poliţia Comunitară pentru anunţuri pe maşini

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite