Abandonaţi de prea multă sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abandonaţi de  prea multă sărăcie
Abandonaţi de prea multă sărăcie

Lipsa banilor îi face pe mulţi părinţi să-şi lase copiii în grija statului. La Braşov, oficialii spun că nu mai au locuri pentru copiii abandonaţi, aşa că micuţii dorm câte doi în pat. În Iaşi, o femeie cere autorităţilor să-i crească pruncii până se pune pe picioare.

Într-o cămăruţă din cartierul ieşean Tătăraşi, cu pereţi mâncaţi până la cărămidă, Cristina Lefter încearcă să-şi crească cei şase copii.

Ea spune că lucrează cu ziua, ca femeie de serviciu. „Pe lună adun vreo 500 lei”, susţine acesta. Pentru că nu are bani să-şi crească pruncii, ar vrea să-i lase, pentru un timp, într-un centru de plasament.

„Nu vreau să-mi despart copiii. Şi eu am crescut într-un orfelinat şi ştiu cum este. Dacă se poate, aş vrea să-i ţină numai pentru o scurtă perioadă de timp ca să mă pot pune pe picioare”, spune Cristina Lefter.

Centre supraaglomerate

La Braşov, autorităţile locale spun că fac faţă cu greu cererilor venite din partea părinţilor care vor să-şi lase copiii la centrele de plasament.

Situaţia este atât de gravă, încât s-a ajuns ca micuţii sa doarmă câte doi în pat sau pe jos, pe saltele. De pildă, la centrul „Domino” din Ghimbav, sunt 40 de copii, deşi teoretic aici pot fi găzduiţi doar 18. „Ar mai fi şi alţi copii, dar nu mai avem unde să îi punem”, se plânge Gheorghe Durnă, directorul centrului.

Micuţii ajung aici pentru o perioadă scurtă – maxim trei luni, până când instanţa decide ce se întâmplă cu ei. În întreg  judeţul Braşov sunt 573 de copii instituţionalizaţi şi 12 centre de plasament.

Şi în Argeş centrele de îngrijire şi asistenţă funcţio­nează la capacitate maximă, cu 450 de copii instituţionalizaţi. Autorităţile locale se aşteptă  la o creştere a numărului cazurilor sociale pe fondul adâncirii crizei economice. Pană în luna aprilie alţi 2.200 de argeşeni îşi vor pierde locurile de muncă, ridicând numărul şomerilor din judeţ la peste 15.000. (A mai contribuit Roxana Mihai)

image

Aş vrea să-i ţină statul numai pentru o scurtă perioadă de timp ca să mă pot pune pe picioare

image


Cristina Lefter
mamă a şase copii

image

Ar mai fi şi alţi copii pe care ar trebui să-i primim în centrul de plasament, dar nu mai avem unde să îi punem

image


Gheorghe Durnă
director centru de plasament

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite