Ab Osterhaus (specialist): Nu înţeleg de ce ar importa cineva de 5 ori mai multe vaccinuri decât ar fi necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesor de virusologie la Universitatea Erasmus din Rotterdam, Ab Osterhaus este unul din numele cele mai respectate în domeniu, la nivel mondial. El precizează pentru „Adevărul” că în multe state ale lumii mai sunt vaccinaţi contra tuberculozei doar copiii imigranţi din zone unde bacilul TBC rămâne prezent.

Interese la fabrica de vaccinuri

Cum se face că sunt state care au renunţat aproape de tot la imunizarea copiilor împotriva TBC?

Într-o ţară precum Olanda nu există motive să fie folosite fiole mari, de tip multidoză. Sunt puţine cazurile în care e nevoie de astfel de vaccinuri, de aceea noi aveam de-a face cu fiole individuale. Multidozele sunt folosite în ţările în care au loc campanii de vaccinare, unde incidenţa TBC este ridicată.

Din punct de vedere economic, e mai înţelept să deţii o instituţie care să producă astfel de vaccinuri, ori dacă scazi costurile cu cercetarea, e mai bine să imporţi vaccinul?

Costul e una, şi calitatea e alta. Dacă vă uitaţi la ce se întâmplă în toată lumea, veţi vedea că tendinţa din ultimii 20 de ani este ca astfel de instituţii să dispară. Dacă doreşti o instituţie competitivă, nu ar trebui să ţină de stat. Pe piaţă vor rămâne probabil instituţiile private, pentru că ele pot ţine mai bine costurile sub control şi pot livra produse mai eficiente.

E normal ca o ţară să importe de 5 ori mai multe vaccinuri decât numărul de copii care ar urma să fie vaccinaţi ?

Nu ştiu care ar putea fi motivele pentru o astfel de politică, nu uitaţi că sunt totuşi un om de ştiinţă, nu mă ocup de partea comercială. Nu înţeleg de ce ar importa cineva de 4-5 ori mai multe vaccinuri decât ar fi necesare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite