A treia ţeapă la Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul interimar  Liviu Pop intenţionează  să schimbe inspectorii din  30 de judeţe
Ministrul interimar Liviu Pop intenţionează să schimbe inspectorii din 30 de judeţe

După Carmen Dumitrescu şi Ioan Mang,  al treilea ministru al Educaţiei, Liviu Pop, se ocupă de banii sindicatelor, dă ordine partizane şi se încurcă-n declaraţii în preajma Bacalaureatului.

Revenirea la reţinerea cotizaţiilor sindicaliştilor pe statul de plată, repolitizarea masivă a administraţiei şi declaraţiile publice contradictorii sunt doar câteva dintre „năzbâtiile" lui Liviu Pop.

Cu foarte puţin timp înainte de începerea examenului de Bacalaureat, Pop se ocupă de chestiuni minore, inutile sau chiar dăunătoare. De pildă, cotizaţiile profesorilor la sindicat. În noiembrie 2011, ministrul Daniel Funeriu a oprit conducta de bani către sindicate printr-un ordin care scotea de pe statul de plată cotizaţia de 1%. Sindicatele au dat atunci ministerul în judecată, însă n-au avut câştig de cauză. Procesul continuă şi astăzi - lucru confirmat de ministrul interimar care spune că nu retrage nimic, deşi, după noul ordin, procesul şi-a pierdut, practic, obiectul...

Întrebat de jurnaliştii „Adevărul" dacă premierul ştia de ordinul buclucaş, primul răspuns al lui Pop a fost: „Bineînţeles!", ca apoi să nuanţeze: „E un ordin semnat de trei miniştri. Nu ştiu dacă pe Ponta îl interesează lucruri aşa minore. La nebunia pe care o am cu Bac-ul, cu finanţarea universităţilor şi cu cifra de şcolarizare este un caz minor", spune Pop. De asemenea, el nu-şi aminteşte argumentele din nota de fundamentare a ordinului: adică de ce este util acest ordin.

Daniel Funeriu spune că noul ordin „este o întoarcere la dictatura sindicatelor în învăţământ, fără legătură cu avantaje pentru elevi. Ministerul a câştigat procesul cu sindicatele pe această temă, dar acum cei care au dat ministerul în judecată îl conduc".

„Nu-i corect. Câtă vreme fondurile sindicatelor nu sunt transparente, mi se pare un abuz. Este o ingerinţă abuzivă a statului în treburile unor forme asociative profesionale", spune şi Marian Petcu, conf. univ. dr. la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti.  Directorii şi profesorii din şcoli nu sunt însă deranjaţi de noul ordin care favorizează sindicatele.

„Mi se pare normal, se intră în legalitate. Adică de ce să pun pe unul să strângă banii, astea sunt chestiuni care nu miros a bine. Cu ce deranjează dacă e pe statul de plată!", spune Ghiţă Florian, directorul Şcolii Nr. 3 din Capitală.

„E mai uşor pentru mine ca membru de sindicat să-mi oprească pe statul de plată decât să mă duc eu să plătesc.  Mi se pare normal să cotizez, dar mi se pare normal şi ca, atunci când intru în grevă, sindicatul să mă plătească. Or, sindicatele n-au făcut asta. Pe ei când îi întrebi, n-au bani", spune şi o profesoară de la o şcoală din provincie, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Cât au pierdut sindicatele

La două luni după intrarea în vigoare a ordinului lui Funeriu, surse din interiorul confederaţiilor susţineau că din 250.000 de sindicalişti angajaţi în sistemul de educaţie şi-au plătit cotizaţia doar 23.000.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, spune că s-au exagerat pierderile şi că suma necolectată ar fi fost de numai 20% din ceea ce se încasa înainte. Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, spune că pierderile au variat în funcţie de calitatea liderilor: „Dacă au simţit că sunt reprezentaţi de lideri, s-a pierdut mai puţin. Acolo unde oamenii n-au simţit că primesc nişte servicii pentru banii daţi la sindicat, s-a pierdut mai mult".

El a oferit şi două situaţii extreme: la Galaţi, din aproximativ 5.500 de membri, vreo 400 nu şi-au mai plătit cotizaţiile după intrarea în vigoare a ordinului lui Funeriu. La Timişoara, din 2.000, doar vreo 300 au scos din buzunar sumele care li se reţineau înainte pe statele de plată.

Daiana Melinte, olimpică peste noapte

Fiica Doinei Melinte, Dorina Daiana, este unul dintre elevii incluşi la sesiunea specială a Bacalaureatului olimpicilor, deşi legăturile ei cu sportul sunt extrem de „subţiri". Fata fostei campioane de la Jocurile Olimpice din 1984 urmează cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza" din Bucureşti, având mai multe înclinaţii spre design decât spre sport.

În urmă cu un an, Daiana Melinte (foto) îşi prezenta o colecţie de haine vintage, dezvăluind ambiţiile ei în ziarul „Click!": „Fac artă de la cinci ani, iar de design vestimentar m-am apucat relativ de curând. Îmi place extrem de mult şi sper ca într-o zi să ştie lumea de mine". Cât despre sport? „Am făcut multe sporturi când eram copil. Le-am încercat pe toate, dar nu s-a prins nimic de mine, întotdeauna am fost o fire mai boemă", spunea ea.

Niciun concurs

Brusc, fata Doinei Melinte s-a apucat de canotaj la 17 ani, înscriindu-se în octombrie 2011 la CS Dinamo. "Fata aceasta a vrut să facă sport şi a fost legitimată anul trecut", a afirmat Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei de Canotaj, în „Gazeta Sporturilor". Cu toate acestea, ea nu apare în nicio bază de date ca participând la vreun concurs intern sau internaţional şi nimeni n-a văzut-o vreodată pe Daiana Melinte într-o barcă.

 „N-am multe elemente legate de Bacalaureatul olimpicilor, am dispus o analiză în situaţie şi în funcţie de rezultate vom demara sau nu o anchetă. Sper să fie un caz unic în sportul românesc, cel al Daianei Melinte, şi să nu ne mai lovim de o asemenea situaţie pe viitor", a afirmat Carmen Tocală, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Carmen Tocală a înlocuit-o în această funcţie tocmai pe Doina Melinte.

Iniţial, Daiana Melinte a căzut Bacalaureatul olimpicilor, chiar dacă se presupune că probele sunt mai uşoare. După contestaţie, ea a trecut Bac-ul, fiindu-i mărite notele la geografie (de la 7 la 8.25) şi la limba şi literatura română (de la 7 la 8). Şi media a urcat în consecinţă, de la 5,37 la 6,41. Adrian Epure

Inspectori schimbaţi politic

În ce priveşte schimbările la nivelul inspectoratelor, Liviu Pop spune că el a demis doar doi inspectori pe motiv politic, iar 11 şi-au dat singuri demisia. Anterior, Pop declarase pentru Hotnews că sunt presiuni politice asupra lui şi că a schimbat „10-12-14 inspectori" în două săptămâni, în timp ce pe ziare.com ministrul declara că va publica în această dimineaţă o listă cu 30 de oameni care trebuie să plece din teritoriu.

info

Şeful ISMB, Cristian Alexandrescu, a demisionat în 21 mai de la conducerea instiuţiei, dar decizia lui nu a fost una politică. „Nu ştiu ce au făcut colegii mei, dacă a fost vorba de o presiune politică, în cazul meu,  e vorba de opţiunea mea", spune Alexandrescu. Fostul inspector mai spune că toate examenele din Bucureşti se vor desfăşura în mod normal, ele fiind coordonate de inspectorii adjuncţi. C. Mihu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite