A murit Mihai Chiţac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiţac (dreapta) şi Stănculescu, la proces
Chiţac (dreapta) şi Stănculescu, la proces

Fostul general Mihai Chiţac a murit ieri, în urma unor boli cronice, Chiţac a fost externat după ce a stat mai multe săptămâni în spital din cauza unor complicaţii cardiace.

Încarcerat iniţial în octombrie 2008, la Penitenciarul Jilava, alături de Victor Stănculescu în urma procesului pentru reprimarea manifestaţiilor din Timişoara în 1989, Chiţac a fost eliberat condiţionat din închisoare pentru a fi supus unor intervenţii chirurgicale pe cord.

Mihai Chiţac a fost eliberat de mai multe ori din 2008 şi până acum din motive medicale. De fiecare dată când a revenit în detenţie a fost internat la Spitalul Penitenciar Jilava. Ultima oară a fost eliberat de la Jilava în luna septembrie, după ce medicii îi descoperiseră complicaţii ale bolilor de care suferea. Eliberarea condiţionată era pentru o perioadă de patru luni.

S-a stins soldat

În urma condamnării la 15 ani de închisoare pentru evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara, Mihai Chiţac a fost şi degradat de la gradul de general la cel de soldat.

„Din păcate, de numele generalului Chiţac se vor lega pentru totdeauna crimele represiunii de la Timişoara. Chiar dacă nu el a comandat trupele  a fost prezent în stradă ca cel mai ardent sprijinitor al regimului comunist", a declarat pentru „Adevărul" istoricul Alex Mihai Stoenescu.

La Revoluţia din decembrie, Chiţac era comandantul Trupelor Chimice din Ministerul Apărării Naţionale. El a ajuns la Timişoara, la comanda lui Ceauşescu, alături de o delegaţie de generali formată din Ion Coman, Ştefan Guşă şi Victor Stănculescu.

Imediat după Revoluţie, la 28 decembrie 1989, Mihai Chiţac a fost numit ministru de Interne în Guvernul Petre Roman şi a fost înaintat de Ion Iliescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Frontului Naţional, la gradul de general-colonel.

De numele lui Mihai Chiţac se leagă şi evenimentele din 13-15 iunie 1990. În calitate de ministru de interne, Chiţac a fost direct implicat în acţiunile de eliberare a Pieţei Universităţii de manifestanţi.

„Să nu uităm că Mihai Chiţac a fost ministru de Interne înainte de Mineriadă, în iunie 1990. Cu o seară înainte de a fi declanşate evenimentele din Piaţă, Chiţac ieşea şi striga «şo pe ei!»", a mai declarat Alex Mihai Stoenescu. La 14 iunie 1990, Mihai Chiţac era eliberat din funcţia de ministru de Isnterne.

Mihai Chiţac a fost trimis în judecată pentru reprimarea Revoluţiei la Timişoara, în 1997. În 1999 a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi degradare militară. După o anulare a condamnării cu recurs în anulare, în 2004, cazul a fost rejudecat în 2007 şi a fost atacat cu recurs. În octombrie 2008, recursul a fost respins, iar Chiţat a ajuns la închisoare alături de Victor Stănculescu judecat în acelaşi dosar. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite