A fost descoperită o nouă statuie a bunicului faraonului Tutankamon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia faraonului Amenhotep al III-lea a fost descoperită la Kom el-Hettan
Statuia faraonului Amenhotep al III-lea a fost descoperită la Kom el-Hettan

Aurorităţile egiptene au anunţat marţi că au găsit cea de-a doua dintr-o pereche de statui prăbuşite reprezentându-l pe bunicul faraonuluiTutankamon  în mormântul în care acesta este îngropat, scrie liveScience.com.

Statuia din alabastru îl reprezintă pe faraonul Amenhotep al III-lea în poziţia şezând, purtând pe cap o podoabă regală Nemes, un kilt şi o barbă regală, conform celebrului egiptolog Zahi Hawass. Podoaba de cap Nemes este întâlnită în multe reprezentări ale faraonilor, fiind acea ţesătură care coboară prin spatele urechilor faraonilor până pe umeri.

Statuia faraonului Amenhotep al III-lea a fost descoperită la Kom el-Hettan, în partea de vest a Luxorului. Ea este localizată în pasajul ce duce către cea de-a treia poartă a complexului funerar, la aproximativ 200 de metri în spatele Colosului lui Memnon, care păzeşte prima poartă.

Noile descoperiri arheologice continuă să facă lumina asupra faraonului Tutankamon , care a condus Egiptul, adolescent fiind, într-o perioadă cunoscută drept Regatul Nou.  Există o serie de mistere despre viaţa şi moartea lui Tutankamon.

"Această statuie este perechea nordică a unui colos ce era amplasat la poarta celui de-al treilea pilon", conform lui Zahi Hawass. Ambele statui s-au prăbuşit probabil în urma unui cutremur din vechime şi vor fi reconstituite şi amplasate în locurile de origine, a mai spus Zahi Hawass.

O altă statuie a bunicului lui Tutankamon, din granit roşu, a fost descoperită în octombrie 2010 şi îl reprezenta pe faraonul Amenhotep al III-lea purtând o coroană dublă, stând aşezat pe un tron de lângă zeulul Amun.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite