A doua zi după alegeri: partidele coc strategii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin  Antonescu,Traian Băsescu,Klaus Iohannis
Crin Antonescu,Traian Băsescu,Klaus Iohannis

Rezultatul scrutinului, făcut public de BEC, face şi desface alianţe. Social-democraţii au anunţat, ieri, că „fraudele de la alegeri“ îi obligă să conteste rezultatul. PNL şi PDL s-au reunit în forurile de conducere pentru a-şi stabili politica de alianţe.

După ce a primit, aseară, girul conducerii partidului, liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat că social-democraţii vor contesta la Curtea Constituţională rezultatul alegerilor şi vor depune la BEC sesizările privind fraudele.

„Avem obligaţia de a respecta voinţa poporului", a motivat Geoană hotărârea, adăugând că românii nu merită încă cinci ani „un preşedinte care a furat acest mandat".

În acelaşi timp, şeful social-democraţilor a vorbit despre intenţia partidului pe care îl conduce de a păstra majoritatea parlamentară creată în jurul lui Klaus Iohannis.

„Decizia noastră este de a merge în actuala coaliţie şi excludem orice formă de colaborare cu PDL, un partid care a arătat încă o dată că este incapabil să respecte regulile democratice", a precizat Mircea Geoană.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a dezvăluit încă din cursul dimineţii că social-democraţii au de gând să conteste rezultatul scrutinului.

„Convingerea noastră este că românii l-au ales pe Mircea Geoană preşedinte, dar aparatul de stat al lui Traian Băsescu încearcă să-l scoată pe acesta, în mod fraudulos, câştigător al unui nou mandat", a afirmat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

El a invocat turismul electoral şi neconcordanţe în privinţa proceselor-verbale şi a voturilor nule şi a susţinut că fraudele îi obligă pe social-democraţi să nu recunoască rezultatul alegerilor.

Potrivit Legii pentru alegerea preşedintelui, contestaţiile sunt rezolvate de BEC. Modul de soluţionare a contestaţiei va fi prezentat ­într-un proces-verbal, iar decizia BEC este definitivă.

Potrivit aceleiaşi legi, Curtea Constituţională poate dispune anularea alegerilor în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului.

În acest caz, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.

Partidele şi candidaţii care au participat la alegeri pot cere anularea alegerilor, în termen de cel mult trei zile de la închiderea votării (cel târziu până la data de 8 decembrie), cererea trebuind să fie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, ­Curtea Constituţională urmează să valideze alegerile şi să publice rezultatul acestora în „Monitorul Oficial".

PDL stabileşte planul de negocieri 

Preşedintele Traian Băsescu a opinat că PSD va deveni penibil dacă va contesta scrutinul. El a făcut chiar haz pe seama iniţiativei PSD, spunând că: „Dacă se renumără voturile, o să am vreo trei procente în plus". Băsescu a dezvăluit că Viorel Hrebenciuc ar fi intervenit, duminică, la două case de sondare pentru ca lui Mircea Geoană să i se atribuie procente în plus.

Şeful statului nu a făcut nicio referire la actualul blocaj politic şi nici la necesitatea demarării de tratative între partide pentru rezolvarea situaţiei.

Conducerea democrat-liberală s-a reunit însă aseară pentru a analiza rezultatul alegerilor şi posibilitatea iniţierii imediate a negocierilor cu alte partide. Prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, nu a exclus o posibilă alianţă cu PSD, rezumându-se la a menţiona că decizia va fi luată în această întâlnire. El a mai precizat că democrat-liberalii nu au avut până acum niciun fel de discuţii cu PNL.

Fără pdl, zice Antonescu

Şi liberalii s-au strâns aseară pentru a-şi pune la punct strategia. Liderul partidului, Crin Antonescu, a exclus o alianţă cu PDL, dar fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a recomandat ca partidul să-şi asume responsabilităţile şi să fructifice actuala poziţie politică.

„Trebuie avute în vedere toate soluţiile", a subliniat Tăriceanu, care a atenţionat că PNL ar trebui să nu persiste în a se considera "un fel de căţeluş al PSD". Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat că discuţiile cu democrat-liberalii "ar putea începe să aibă sens" dacă aceştia oferă garanţia că liberalii vor da viitorul premier sau vor accepta o serie de politici propuse de PNL.

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a criticat dur pe democrat-liberali şi a declarat că preferă să rămână în Opoziţie. Deşi duminică erau încă aliaţi cu social-democraţii, liberalii nu s-au raliat demersului PSD de contestare a scrutinului.

Klaus Iohannis nu s-a arătat deloc dispus să poarte vreo negociere. El a exclus posibilitatea de a fi premier în cazul în care Traian Băsescu va fi confirmat de rezultatele BEC drept noul preşedinte al ţării. Iohannis a menţionat că nu va accepta niciun post de ministru, ci va rămîne primar la Sibiu.

„Pentru mine, personal, acest parcurs s-a terminat aici (...) A fost o experienţă inedită, foarte interesantă, a fost o onoare să fiu cooptat în echipă cu Geoană şi Antonescu", a spus Iohannis.
Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo ­Borbely, a declarat că, deocamdată, UDMR nu negociază nimic, iar protocolul semnat cu PNL este încă în vigoare.

"Românii nu merită încă cinci ani un preşedinte care a furat acest mandat."
Mircea Geoană
preşedintele PSD

"PNL trebuie să-şi fructifice situaţia politică (...) şi  nu să persiste în a se considera un fel de căţeluş al PSD."
Călin Popescu Tăriceanu
fost prim-ministru

"PSD va deveni extrem de penibil dacă va contesta alegerile. (...) Tare mă tem că, dacă se renumără voturile, o să am vreo trei procente."
Traian Băsescu
preşedintele României

"Pentru mine, personal, parcursul de posibil premier s-a terminat aici. Sunt şi rămân la Sibiu."
Klaus Iohannis
primarul Sibiului

No title
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite